реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Росіяни помилилися: за Крим доведеться платити дорого

Економічні санкції Заходу проти Москви спричинять важкі часи для російської економіки в найближчі місяці або й кілька наступних років. Серед іншого, слід очікувати істотного падіння курсу рубля - вважає економіст із Інституту політичних досліджень (Франція) Сергій Гурієв.

Про це він сказав в ексклюзивному коментарі телеканалу БТБ. На його думку, санкції, які запроваджуються проти Росії, чимдалі будуть серйознішими, і за їх посиленням з боку США піде посилення санкцій і від Євросоюзу. Удару зазнає банківська система, інвестклімат РФ послабиться, країну очікує інфляція.

За його словами, росіяни помилилися, коли вважали, що проти них не будуть застосовані серйозні санкції. «Вони виходять з того, що західним лідерам складно приймати жорсткі санкції, і що серйозних санкцій вжито не буде. У цьому сенсі спочатку вони були праві. Цілком можливо, що західні лідери просто не могли повірити в те, що відбувається, - не могли отямитися. А зараз, судячи з того, що відбулося, ми бачимо дуже несподівані дії з боку Америки. У меншій мірі - з боку Європи, але треба розуміти, що Європа завжди діє повільніше, ніж Америка», - зазначив експерт.

Він вважає, що дії Росії у відповідь на санкції ще більше загострюють кризу. «Те, що відбувається зараз, виглядає просто якимось катастрофічним сценарієм. Бо якщо санкції проти банку призводять до того, що його клієнти не можуть користуватися карточками MasterCard і Visa, і що Росія намагається за це закрити компанії MasterCard і Visa і покарати тим самим всіх держателів карток , - це вже, звичайно, такі рівні ізоляції, про які ніхто не міг подумати. Але найнеприємніше, що Росія оголосила, що готова вживати санкцій проти юридичних осіб, і банк "Росія" - це тільки перший банк у списку. Можна уявити собі інші фінансові організації, які можуть потрапити під ці санкції, та інших фізичних осіб.

Зараз є багато розмов про те, що компанії, які знаходяться в підпорядкуванні осіб, що були згадані , перебувають у серйозному становищі. Зокрема про те, що ринок вважає , що вони можуть не розплатитися за своїми облігаціями . Ціни облігацій у цих компаній різко впали. Ринок думає, що буде далі. І я навіть не хочу відповідати на це питання, щоб не накликати лихо. Тому що ситуація виходить за межі будь-яких очікувань. І в цьому сенсі у російської економіки попереду кілька дуже важких місяців, якщо не років», - прогнозує Гурієв.

Коментуючи заяви Росії, що її реальні втрати від санкцій на біржах невеликі, експерт зазначив: «Вартість акцій на російській біржі не хвилює більшість росіян. Акціями володіє дуже маленька частка російського суспільства. Що їх хвилює - це курс рубля. А курс рубля - це дзеркало сприйняття ринком перспектив російської економіки.

І якщо інвестори будуть думати, що з Росії потрібно виводити гроші і ні в якому разі не давати в борг російським компаніям - то це призведе до ослаблення рубля. А це вже всі громадяни побачать на власні очі у своєму гаманці, коли ціни на продовольство, на імпортні товари підвищаться. Тому говорити про те , що це якісь віртуальні проблеми, не доводиться.

Це дуже серйозні проблеми. Я вже не кажу про те , що російським компаніям буде важко взяти гроші в борг закордоном. Російським банкам складно буде вести бізнес, тому що вони залежать від відносин із західними партнерами. Тому важко навіть уявити, чим це все скінчиться», - підсумував експерт.



Теги:санкції, російська окупація, Україна - Росія, Крим


Читайте також



Коментарі (0)
avatar