реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Помер автор пам'ятника Тарасу Шевченку у Чернігові

13 квітня закінчилась земна дорога багатолітнього голови Національної спілки художників України, лауреата Національної премії імені Т.Шевченка, професора Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури Володимира Чепелика.

Біографія коротко.

Володимир Чепелик 1945 року народження, киянин. Тут вичвся і працював. Автор пам'ятників Михайлу Грушевському, Тарасу Шевченку (у Чернігові і в Казахстані), жертвам комуністичних репресій у Биківні тощо.

Для нас, чернігівців, він впам'ятку саме пам'ятником Шевченку на Валу, встановленому за президентства Л.Кравчука. До того там стояв такий совєтський, похилений і зажурений Тарас, та ще й у кущах. Цілком відповідав тому образу національного генія, який нам нав'язувала російська та радянська імперії.

Володимир Чепелик запропонував образ молодого Шевченка - такого, яким він і був у Чернігові. Посадив його на лавку, даву у руку альбом (художник же Тарас!) і тепер малеча з задоволенням вилазить до Тараса, молодята кладуть квіти, а відомий екскурсовод Ервін Міден навіть називає його секс- символом Малоросії... Я проти обписування пам'ятників, але колись на альбомі Шевченковому хтось написав " Playboy", то я тихенько порадів: молодь сприйає його за свого...

А ще Володимир Чепелик - співавтор із сином пам'ятника актору Миколі Яковченку у Києві та Прилуках, де той сидить зі своєю таксою, такий домашній. А ще - українським козакам у Відні. А ще - Тарасу Бульбі у селі Келеберда...

Спасибі, майстре! Спочивайте з миром!

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Тарас Шевченко, Микола ЯКОВЧЕНКО, Володимир Чепелик, НСХУ, пам'ятники Чернігова


Читайте також



Коментарі (0)
avatar