реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

"Погана вода" у Коропі, Бахмачі, Куликівці

Відбулося розширене засідання Колегії Державної екологічної інспекції в Чернігівській області
$З інформацією по першому питанню: “Екологічний контроль у сфері охорони водних ресурсів. Стан очисних споруд на підприємствах області”, яке розглядалося на засіданні Колегії, виступила заступник начальника Державної екологічної інспекції в Чернігівській області Валентина Андріївна Дзюба:
“Нагальною на сьогоднішній день залишається проблема очистки стічних вод особливо підприємств комунальної сфери у зв’язку зі зношеністю та фізичною застарілістю комплексів очисних споруд. Практично останні 10 років залишається незмінним список об’єктів, що скидають недостатньо – очищені стічні води в природні водойми області. З комунальних підприємств найбільш проблемними і аварійно небезпечними є комплекси: КП „Вода” Коропської селищної ради, КП „Бахмач-Водсервіс”, Куликівське ВУЖКГ, питання повної реконструкції та модернізації яких є першочерговим і потрібно прикласти максимум зусиль для вирішення цих питань в найкоротший термін. Також нестабільно працюють очисні споруди ПрАТ "Комунальник" м.Щорс та КП "Козелець-водоканал", причина нестабільної роботи цих та ряду інших комплексів у містах та селищах практично всіх районів області є значна недовантаженість та надходження концентрованого господарсько-побутового стоку на стандартні споруди штучного біологічного очищення. Разом з тим в кожному районі існує проблема з вивозом стічних вод з вигрібних ям приватних будинків та дрібних підприємств.
Як звісно незважаючи на значні капіталовкладення та залучення науковців різних рівнів для вирішення проблеми очистки від фосфатовмісних сполук КП „Чернігівводоканал” на скиді стічних вод у р. Білоус фіксується перевищення допустимих нормативів ГДС по вмісту фосфатів, нітритів, хлоридів До речі на сьогоднішній день наднормативний вміст фосфатів фіксується у скидах практично всіх комплексів очисних споруд. Причиною є використання населенням значної кількості фосфатовмісних миючих засобів, з якими не справляються існуючі в аеротенках мікроорганізми.
КП „Бахмач-Водсервіс” за проектом має очисні споруди штучної біологічної очистки, які експлуатуються, як механічні відстійники. Існуючий біофільтр давно завалився і функціонує, як джерело додаткового забруднення. Недостатньо-очищені стічні води скидаються в р. Парасючку з наступним скидом в р. Борзенку, чим спричиняють значний антропогенний вплив на стан водойми. Для зрушення питання з мертвої точки першочергово необхідно виготовити проектно-кошторисну документацію тоді можливим буде виділення коштів з обласного чи державного природоохоронного фондів.
Ці підприємства експлуатують очисні споруди штучної біологічної очистки. Щорічно з очисних споруд зазначених об’єктів здійснюються скиди зворотних вод з перевищеннями граничнодопустимих концентрацій забруднюючих речовин, що призводить до негативного впливу на поверхневі водні об’єкти району.
В напівзруйнованому стані знаходиться комплекс очисних споруд Куликівського ВУЖКГ. У зв’язку з критичним фінансовим станом комунального підприємства тривалий час не проводився необхідний поточний ремонт основних ланок очистки. Очисні споруди потребують проведення робіт з повної реконструкції та модернізації.
Протягом останніх років практично не здійснюють очистку очисні споруди КП „Вода” Коропської селищної ради. Зазначені очисні споруди знаходяться у напівзруйнованому стані, виконують функцію механічних відстійників. Для повної реконструкції необхідні значні капіталовкладення. Невирішеним є питання каналізування смт Короп.
ПрАТ "Комунальник" м. Щорс очисні споруди штучної біологічної очистки працюють нестабільно. Однією з причин є недоцільний проект комплексу очистки, з початку будівництва біоставок було повністю забетоновано, тому він не виконує функцію доочищення, а навпаки відбувається повторне забруднення особливо по азотній групі. Для зменшення навантаження на природну водойму необхідно провести капітальний ремонт та часткову реконструкцію споруд.
Очисні споруди КП „Козелець-водоканал” збудовані в 2004 році за кошти обласного природоохоронного фонду. На сьогодні значно недовантажені, при потужності 500 м3/добу надходить біля 150 м3/добу, працюють на третину від проектної потужності. Невідкладним є вирішення питання каналізування житлового та адміністративного сектору селища.
Проблемою в сфері охорони навколишнього природного середовища Талалївського району є вирішення питання каналізування смт Талалаївка та підключення каналізаційних мереж до існуючого комплексу очисних споруд, який збудований за кошти обласного природоохоронного фонду, але у зв’язку з незначними об’ємами стічних вод тривалий час не експлуатується. В той же час прибудинкові території багатоквартирних будинків в смт Талалаївка залиті госппобутовими стічними водами.
Хочеться сподіватись, що вдасться хоча б частково покращити ситуацію в сфері водопровідно-каналізаційного господарства наших населених пунктів, тим самим зменшити негативний вплив на стан природних водойм, більшість яких на сьогодні знаходиться в досить критичному стані, особливо з настанням спекотного періоду, коли відбувається значне зниження вмісту розчиненого кисню в деяких річках та озерах до критичного рівня менше 4 мг/л, що спричиняє загибель живих водних організмів”.
З другим питанням: “Підведення підсумків роботи Держекоінспекції в Чернігівській області за перше півріччя 2011 року” виступив начальник Державної екологічної інспекції в Чернігівській області Леонід Григорович Бурковський:
“Держекоінспекцією в Чернігівській області у І півріччі 2011 року перевірено 687 об’єктів різних форм власності (підприємств, організацій) по дотриманню вимог природоохоронного законодавства, з них комплексно – 454, в т.ч. ВАТ “Чернігівський молокозавод”, ВАТ “Чернігівська кондитерська фабрика “Стріла”, Філія “Ірванцівський торфозавод” ДП “Чернігівторф”, ТОВ “Комунальник” (м. Н-Сіверський), ПАТ “Н-Сіверський сирзавод”, ТОВ “Козелецький маслозавод”, Остерське ВУЖКГ, КП “Вода” Коропської селищної ради, Куликівське ВУЖКГ, КП ”Господар” Варвинської селищної ради, КП “Носівка-Комунальник”, КП “Чернігівводоканал”, ПАТ “Продовольча компанія “Ясен”, ВАТ “Бобровицький молокозавод”, КП “Корюківкаводоканал”, ПАТ “Слов’янські шпалери-КФТП” та інші.
За порушення чинного законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища складено 1043 протоколи, що є збільшенням на 8% у порівнянні з І півріччям 2010 року. До адміністративної відповідальності притягнуто 1019 осіб, відсоток збільшення складає 7,5%. Сума накладених штрафів складає 141593 грн., що на 8,8% більше ніж у аналогічному періоді 2010 року. Сума стягнутих штрафів складає 126123 грн., відсоток збільшення 12%. За збитки заподіяні державі порушенням природоохоронного законодавства пред`явлено 111 претензій і позовів на загальну суму 4516869 грн., стягнуто 64 претензії і позовів на суму 292165 грн., відсоток збільшення по стягненню складає 47,2% у порівнянні з І півріччям 2010 року.
Протягом звітного періоду проведено 2 перевірки підприємств, які віднесено до “Переліку 100 екологічно небезпечних об’єктів України”: КЕП “Чернігівська теплоелектроцентраль” ТОВ “ТехНова” та КП “Чернігівводоканал”.
Постами екологічного контролю в пунктах пропуску через державний кордон у І півріччі п. р. було перевірено 67962 одиниці автотранспорту та 15872 вагони. Здійснено екологічний контроль 699776 тон вантажів та радіологічний контроль 1136018 тон вантажів. Здійснено 13 затримань. Винесено 271 постанову на загальну суму 6800 грн., які стягнуті в повному обсязі”.
В роботі Колегії взяли участь члени Колегії – представники обласних управлінь: Держкомзему; Деснянського басейнового водних ресурсів; лісового та мисливського господарства; охорони навколишнього природного середовища; охорони, відтворення і використання водних живих ресурсів та регулювання рибальства, а також Обласне товариство охорони природи, керівники Бахмацької, Куликівської, Козелецької, Коропської та Щорської міських та селищних рад, КП “Бахмачводсервіс”, Куликівського ВУЖКГ, ПрАТ “Комунальник” (м. Щорс) та інспекторський склад Держекоінспекції.
Колегією вирішено:
Головам Бахмацької, Козелецької, Коропської, Куликівської, Щорської районних державних адміністрацій, міських та селищних рад: провести необхідні заходи для забезпечення ефективної роботи комплексів очисних споруд у відповідності до технологічного регламенту, не допускати скиду недостатньо очищених стічних вод у природні водойми; забезпечити розроблення та погодження Правил приймання стічних вод підприємств у систему каналізації у відповідності до загальнодержавних правил; забезпечити надання інформації про виконання рішення Колегії у відповідності до зазначених термінів.
Відділу екологічного контролю водних об’єктів, атмосферного повітря, поводження з відходами та охорони земель і надр, відділу екологічного контролю з ОНПС: здійснювати більш жорсткий контроль підприємств, які мають на балансі комплекси очисних споруд і здійснюють скид стічних вод у водні об’єкти; підвищити ефективність перевірок по контролю за станом земельних ресурсів в області, посилити контроль щодо недопущення протизаконних дій у процесі розпорядження землею.
Сектору екологічного контролю біоресурсів та ПЗФ: посилити контроль за охороною та використанням водних живих ресурсів та максимально забезпечити організацію боротьби з браконьєрством по ВЖР спільно з Головним державним управлінням охорони, відтворення і використання водних живих ресурсів та регулювання рибальства в Чернігівській області; посилити стан організації боротьби з порушниками правил полювання та браконьєрством, взаємодію з користувачами мисливських угідь при організації та проведенні боротьби з браконьєрством; збільшити кількість перевірок по контролю за станом об’єктів природно-заповідного фонду Чернігівської області; посилити контроль за станом охорони, використання і відтворення лісів в області.
Роботу Державної екологічної інспекції в Чернігівській області за І півріччя 2011 року вирішено визнати задовільною.


Тетяна Петрівна Войтенко,
головний спеціаліст у зв’язках
з громадськістю та ЗМІ
Держекоінспекції
в Чернігівській області








Коментарі (0)
avatar