реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Подвійне життя Миколи Шрага

2-го лютого 1970 року у Львові помер Микола Ілліч Шраг - син чернігівського адвоката й громадського діяча Іллі Людвиговича Шрага, громадсько-політичний діяч, вчений, перекладач.

Після закінчення Чернігівської гімназії поступив на юридичний факультет Московського університету. У Москві прилучився до українського національно-визвольного руху. Активний учасник Української революції. Член Партії Соціалістів-революціонерів, згодом УНП, масон. Незважаючи на молодість – один з керівників Центральної Ради. Член дипломатичної місії Української Республвкі у Відні. З 1919 по 1923 рр. – на еміграції. У 1931 р. разом з іншими колишніми членами УПСР був засуджений за сфабрикованою ОГПУ справою «Українського національного центру». Останні роки життя – професор кафедри економіки Львівського політехнічного інституту.

Радянська каральна система й зовнішня розвідка завжди вміла знаходити "ключик" до представників української інтеліґенції. Не став виключенням і Микола Шраг. Доведено, що після ІІ Світової війни він був завербований керівником НКВД Мешиком, мав агентурне псевдо "Автор".

Похований на Личаківському цвинтарі у Львові.
(За матеріалами: Дмитрий Волчек "Агент по интеллигенции. История профессора, работавшего на НКВД". 21 июля 2019).

Ярослав ВОЛЕРТ



Теги:Ілля Шраг, видатні чернігівці, Ярослав Волерт, УНР, нквд


Читайте також



Коментарі (0)
avatar