реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Ольга Басараб, закатована поляками

Рівно 100 років тому у тюрмі в центрі Львова польські поліцаї закатували Ольгу Басараб (Левицьку).

Громадська активістка, співзасновниця жіночого відділу Легіону Січових стрільців, українська розвідниця після польської окупації Галичини, членкиня УВО, зв'язкова Євгена Коновальця.

Досі пам'ятаю її особисті документи, з якими я працював в ЦДІА у Львові (крім мене в залі працював сам Василь Кук, повезло). І перебуваючи в якійсь аурі двох легенд України - із паспорта на мене дивилася Ольга Басараб, а бачив попереду профіль самого командира УПА, я відчував якийсь невловимий зв'язок поколінь борців за Україну. Важко передати тодішні почуття.

Існує кілька версій причин її загибелі. Одну висунув політолог Кость Бондаренко. Згідно неї, поляки її смертю хотіли зломити на допитах найближчого соратника Коновальця Андрія Мельника, який за версією Бондаренка, був нареченим Басараб. Інша версія: поляки хотіли залишити без зв'язку з Краєм Коновальця, роль якого у спротиві українців польській окупації добре розуміли у Варшаві.

Ольгу з багатьма гематомами після допитів, знайшли повішеною в камері на ґратах на вишитому рушнику, хоча вона до того в результаті допитів не могла триматися на ногах, а до заґратованого вікна взагалі не дотягнулася з-за малого зросту.

Її загибель викликала хвилю протестів проти окупації, проте слідство таки винних не знайшло.
Ольга Басараб стала першою новітньою мученицею в новітній Україні і прикладом незламної волі для майбутніх бійців.

Згадаймо Ольгу Басараб, вона того варта

Вадим ДЖУВАГА



Теги:Україна- Польща, Ольга Басараб, ОУН, Вадим Джувага


Читайте також



Коментарі (0)
avatar