реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Обережно: “вірусна небезпека”!

Всі ми відмітили, що перший місяць осені характеризувався перепадами температури повітря від дуже теплого та сонячного “бабиного літа” до холодних дощових днів. Зазначене стало черговим випробуванням для нашого організму, і хтось його витримав, а хтось став жертвою гострих респіраторно-вірусних інфекцій.

Поступове зростання кількості захворілих на гострі респіраторні вірусні інфекції є сезонною хвилею епідепічного підйому та не повинно викликати паніки. Сьогодні захворюваність на грип та ГРВІ не перевищує багаторічні показники і є характерною для цього періоду. Результати вірусологічного моніторингу, що проводиться вірусологічною лабораторією Державної установи «Чернігівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України», підтверджують циркуляцію респіраторних вірусів не грипозної етіології.

В області впродовж минулого епідсезону 2014-2015 рр. перехворіло на грип та ГРВІ 15,8% всього населення, питома вага дітей - 61,5%. Епідемічний процес з грипу та ГРВІ мав 2-хвильовий характер з максимальним підйомом на 5 – 12 тижні поточного року та характеризувався помірною інтенсивністю.

Етіологія епідемічного підйому захворювань носила змішаний характер. На початку сезону домінуючим етіологічним фактором стали віруси парагрипу, на піку підйому 5 – 12 тижні – віруси грипу В та грипу А. Перевищення епідпорогів реєструвалися з 5 по 12 тиждень в 7 районах та містах Ніжин, Прилуки. В зазначених районах і містах вводились обмежувальні заходи у закладах охорони здоров’я, а також додаткові канікули в школах Коропського, Семенівського, Срібнянського, Щорського районів.

ВООЗ зазначає, що в епідемічному сезоні 2015 – 2016 рр. на території Північної півкулі, в т.ч. в Україні, ймовірно будуть циркулювати :
– вірус подібний A/California/7/2009 (H1N1)pdm09;
– вірус подібний A/Switzerland/9715293/2013(H3N2);
– вірус подібний В/Phuket/3073/2013.

У зв’язку з погіршенням соціально-економічної ситуації, з урахуванням оновленого складу вірусів, що вірогідно циркулюватимуть у цьому сезоні - можна очікувати збільшення кількості захворілих на грип та ГРВІ до 18 - 19% у порівнянні з епідемічним сезоном 2014-2015 років.

Єдиним економічно виправданим ефективним методом боротьби з грипом є вакцинація, яка поєднує високу специфічність, профілактичну ефективність та економічність.

Станом на 20.09.2015 на території України зареєстровано для профілактики грипу наступні вакцини із оновленим штамовим складом епідемічного сезону 2015-2016 років:
- ВАКСІГРИП спліт-вакцина для профілактики грипу інактивована рідка, виробництва «Санофі Пастер С.А.», Франція;
- ДжіСі Флю / GC FLU®, виробництва Грін Крос Корпорейшн, Корея.

Найефективнішим засобом для захисту організму від вірусів грипу є вакцинація, яка захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною і ефективною, не містить живих вірусів, а тільки їх частки (антигени). Вакцинація врятує від тяжкого перебігу та клінічних ускладнень.

Найкраще вакцинацію проводити напередодні грипозного сезону (у вересні - жовтні).

Якщо такої можливості немає, вакцинуватися можна і впродовж всього сезону. Всупереч поширеному міфу, це не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу.

Особливо важливою вакцинація є для представників груп ризику. Оскільки, важким є не стільки перебіг грипу, скільки ускладнень від нього, представники груп ризику мають особливо серйозно віднестись до власного здоров’я та вже на початку епідсезону звернутись до свого лікаря за рекомендаціями щодо вакцинації. Оскільки для людей, що відносяться до групи медичного ризику, грип становить особливу загрозу, оскільки стан їхнього організму суттєво зменшує шанс одужати без ускладнень, а часто — вижити. Для осіб із групи епідемічного ризику немає ніякої можливості уникнути перебування поряд із хворими людьми, тому для них особливе значення має імунопрофілактика грипу.

Готуючись до нового епідемічного сезону фахівці держсанепідслужби області проводять постійний моніторинг епідемічної ситуації із захворюваності на грип, ГРВІ та здійснюють заходи в межах своєї компетенції щодо зниження інтенсивності епідпроцесу. Епідситуація керована і знаходиться на контролі Головного управління Держсанепідслужби у Чернігівській області.

Крім того, щоб запобігти захворюванню, необхідно дотримуватись певних правил:

- уникати скупчень людей — аби зменшити вірогідність контактів із хворими;
- користуватися одноразовими масками при необхідності — щоб захистити себе чи оточуючих від зараження;
- регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання — як у домашніх, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишати навколо себе живі віруси й бактерії, що можуть залишатися активними впродовж годин після перебування у приміщенні хворої людини;
- повноцінно харчуватися, висипатися та уникати перевтоми — для підвищення опірної здатності організму. Це збільшить шанси запобігти як зараженню, так і важким формам хвороби та її ускладненням;
- дотримуватись правил особистої гігієни – частіше мити руки, перебуваючи у місцях великого скупчення народу, користуватися вологими антисептичними серветками та спреями, намагатись використовувати одноразові паперові рушники.

Імунну систему зміцнювати потрібно постійно і до цього часу нічого нового ніхто не придумав: заняття фізкультурою, правильне харчування, відсутність згубних звичок вбережуть ваше здоров’я під час можливої епідемії. Не забувайте також про вітаміни.

Якщо відчули перші ознаки захворювання, не виходьте з дому викликайте лікаря. Не займайтесь самолікуванням.

Наталія ГУНЯ, головний спеціаліст відділу організації держсанепіднагляду Головного управління Держсанепідслужби України у Чернігівській області



Теги:віруси, поради на осінь, грип, імунний захист, гігієна


Читайте також



Коментарі (0)
avatar