реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Нарешті в Чернігові буде Довженко

Дивно, що в Чернігові досі нема пам'ятника земляку, якого наче ж шанувала радянська влада. А вулиця його імені розташована так далеко, що мало хто з чернігівців її знає.

Проте вже скоро в Чернігові буде встановлено пам’ятник українському письменнику, класику світового кінематографу Олександру Довженку, 120-у річницю з дня народження якого Чернігівщина святкує наступного року.

17 травня за дорученням голови облдержадміністрації Володимира Хоменка заступник голови облдержадміністрації Віктор Геращенко провів робочу нараду щодо питання встановлення пам’ятника.

У нараді взяли участь заступник Чернігівського міського голови Олександр Сердюк, керівники управління містобудування та архітектури ОДА, Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА, науковці, архітектори. Також у нараді взяв участь відомий меценат Юрій Коптєв, за сприяння якого виготовлено бронзову скульптуру Олександра Довженка (автор – Віктор Липовка).

Учасники наради ознайомилися з пропозиціями фахівців, обговорили концепцію благоустрою території поблизу майбутнього пам’ятника та інші питання.

Про це повідомили у Чернігівській ОДА



Теги:пам'ятники, кіно, ДОВЖЕНКО, Чернігів, Чернігівська ОДА, Коптєв


Читайте також



Коментарі (4)
avatar
1
Радянська влада шанувала Довженка не "наче", а по справжньому.
Від радянської влади Олександр Петрович отримав найвищий тоді орден Леніна, дві Сталінські премії, одну Ленінську, його іменем названа найбільша в Україні кіностудія, котру, до речі, демократична влада розікрала і розорила. 
А 120- ту річниця від дня народження Довженка святкуватиме лише Чернігівщина, чи вся Україна? І лише дякуючи коштам російського бізнесмена?
avatar
2
Музей Довженка в Сосниці відкрили тільки завдяки настирності Івана Козловського, бо місцеві партійні бонзи були проти: "Він же -- гайдамака!". А шанувала радвлада його так, що мусив з Києва тікати у Москву, де жив і помер під тиском Сталіна. І так шанували, що й вулицю в Чернігові запхали чорті-куди, а пам'ятника навіть не думали поставити.
avatar
3
До речі, О.Довженка ну дуже "шанують" в Чернігові: його іменем названо задріпанний закоулок з десятком приватних осель за шк. №5 на Колхозній.
avatar
4
Як видно вся справа у коштах Коптєва. Тобто на пам'ятник Довженку він гроші дає, а  на такий Пантелеймону     Кулішу, наприклад, навряд чи. З іншого боку - чим викликана така потреба? Тільки датою, у той час як треба повертати заборонені імена тих, що боролися за Україну. А так це повернення до тоталітарного минулого з  долею діяча, який служив її кату.
avatar