реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Нагорний Карабах: "чорний сад" Кавказу

Через цю статтю, надруковану 2011 року в сумській газеті, нашому спецкору Олександру Волощуку МЗС Азербайджану заборонило в'їзд до цієї країни.


Після розвалу Радянського Союзу на колишній 1/6 частини земної суші виникло не тільки 15 нових країн - колишніх союзних республік, але і ще чотири невизнані або частково визнані країни, про існування яких більшість географічних карт продовжують замовчувати: це Придністров'я, Абхазія, Південна Осетія і Нагорний Карабах. У кожної з них шлях до самовизначення проліг через війну і кров, у всіх свої особливості і відмінності, але кожна з них представляє безперечний інтерес. Побувавши в колишні роки в Придністров'ї і Південній Осетії, в липні 2011-го я відкрив для себе Нагорний Карабах.

Заради чого варто туди їхати вольному мандрівникові? Щоб хоч ненадовго злитися з незіпсованою кавказькою природою з її бурхливими річками і стрімкими водоспадами, зеленими горами і глибокими мальовничими ущелинами (назви багатьох населених пунктів тут закінчуються на «-дзор», що по-вірменськи означає «ущелина»). Відчути подих землі, дуже щедрої у своїй родючості, поспілкуватися з відкритими і гостинними людьми, яких не зламали удари історії. Побачити християнські та інші давнини, долучитися до багатої історії з усіма її «гордієвими вузлами».

Потрапити в Нагорний Карабах можна лише єдиним шляхом - через Вірменію. З Єревану в Степанакерт веде 360-кілометрова автотраса, відома як «Лачинський коридор» (за назвою її останньої ділянки). Це єдина магістраль, що зв'язує Карабах із зовнішнім світом. Автостоп на ній легкий і швидкий у будь -яку безсніжну пору року. А ось літаки в Карабах не літають - можуть збити ...

Для попадання в цю країну віза українцям не потрібна. Правда, при перетині вірмено-карабахського кордону мене попросили відразу ж по приїзду в Степанакерт з'явитися в місцевий МЗС і отримати там спеціальну акредитаційну картку (дозвіл на перебування в Нагірно-Карабахській Республіці). Робиться це протягом 15-20 хвилин, ніяких інших документів, крім закордонного паспорта, не потрібно. Отримавши цей дозвіл, я прочитав в ньому дивовижну фразу: «дозволяється переміщення по всіх дорогах НКР, за винятком передової лінії фронту».

Так, Нагорний Карабах офіційно все ще перебуває у стані війни з Азербайджаном, кордон з яким являє собою так звану «лінію дотику» з рядами колючого дроту, мінними полями, окопами і ровами з бетонованим дном. Якщо після відвідування Нагірного Карабаху ви коли-небудь приїдете до Азербайджану, ні в якому разі не кажіть азербайджанським прикордонникам, що були в Карабаху, - у них відразу зіпсується настрій і вас просто можуть не пустити в країну. А мандрівникам, колекціонерам географічних карт, була б вельми цікавою куплена мною в Степанакерті туристська карта-трьохкілометровка НКР 2004 року випуску - на ній фіолетовою лінією проведена та сама «передова лінія фронту» ...

Від'їжджаючи від вірменського кордону всередину Карабаху кілометрів на тридцять, розумієш, чому ще з античних часів люди воювали за ці місця. По обидві сторони дороги розкинулися густі гірські ліси, а внизу радують око зелені соковиті долини. Навколишні хребти Малого Кавказу служать природною стіною на шляху теплих вітрів з Середньої Азії. Над Каспієм вони насичуються вологою і проливаються тут дощами. Жива земля, велика кількість води, огрядні пасовища, ідеальний для оборони ландшафт. Навіть якщо за природою ти кочівник, хочеться пустити тут коріння. Та ось тільки за останні пару тисяч років таке бажання виникало надто вже у багатьох ...

«Карабах» у перекладі з турецько-перської означає «Чорний сад», вірменський же варіант назви країни - Арцах («Лісисті гори»). У 1992-1994 роках тут йшла війна. Справжня - з артобстрілами і бомбардуваннями, з кров'ю й людськими трагедіями. Проте через два десятиліття тут немає відчуття зупиненого часу: налагоджене мирне життя, прекрасні дороги, стабільна економіка. Але сучасний Карабах - це контраст між Степанакертом і рештою міст невизнаної республіки. Завдяки значним фінансовим «вливанням» з боку вірменської діаспори Росії та Франції столиця НКА, що лежала в середині 1990-х в руїнах, набула нині вид симпатичного, доглянутого і сучасного міста.

А от на інші міста грошей не вистачило: Шуша, Агдам, Мардакерт мають яскраво виражений післявоєнний вигляд: покинуті будинки, сліди пожеж, мертві квартали ... І все ж, незважаючи на це, карабахці спокійно піднімають свою країну з розрухи, ростять дітей і запросто, особливо на селі, звуть мандрівників в гості. За останні десять років вірменсько-азербайджанського перемир'я в Карабасі підросло покоління, яке не знає, що таке холодний піт і смертельний страх при «градовому» обстрілі, але зате надзвичайно товариські, життєрадісно і дружелюбно. Замурзані і зухвало-радісні пацани готові бігти за вами через усе село тільки потім, щоб прокричати «Барев дзес!» (Так по-вірменськи буде «Здрастуй!") Або сфоткаться на пам'ять. І молодь, і старше покоління - всі будуть спілкуватися з вами з щирим інтересом, тим більше що російська мова тут розповсюджена не менше вірменської.

У 1992-1994 роках вірмени відвоювали у східного сусіда не тільки територію колишньої радянської Нагірно-Карабахської АР, але і сім прилеглих районів Азербайджану. У Єревані їх називають звільненими, в Баку - окупованими. Азербайджанське керівництво постійно загрожує військовим реваншем, але далі слів справа не заходить. При населенні в 140 тисяч чоловік в армії НКР служить понад 20 тисяч (тобто кожен сьомий, включаючи дітей, старих і жінок). Готовність до війни тут, здається, постійна: мирного договору з Азербайджаном немає, тільки тимчасове перемир'я. У зоні «лінії зіткнення» між гір натягнуті троси з «відростками» - це противертолітні загородження: нижче не пролетиш, а вище зіб'є ППО. Краще не намагатися відвідати «лінію дотику» і тим більше пройти через неї на територію Азербайджану, - можуть запросто пристрелити з обох сторін ...

Проте в столиці всього цього не відчуваєш: чистий і доглянутий Степанакерт зустрічає квітковими клумбами і новобудовами зі скла і бетону. Правда, у столиці бажано не фотографувати «стратегічні» об'єкти, до яких відносяться всі без винятку державні установи, - допитливого мандрівника цілком можуть прийняти за азербайджанського шпигуна.

Сьогодні НКР має практично все необхідне для будь-якої держави: дієздатний уряд, конституцію, боєздатну армію, державну символіку. Власної валюти карабахці не винайшли, використовуючи в її якості вірменський драм (свої, карабахські гроші - купюри в 2 і 5 драмів зразка 2005 року - були випущені скоріше в пропагандистських, ніж в насущних цілях). По суті і негласно (про що прямо говорять прості люди і мовчать офіційні особи) Карабах став частиною «Великої Вірменії».

Тут, як і скрізь на Кавказі, людина з рюкзаком, що приходить з миром, сприймається передусім як посланник Бога, - його приймають як кращого друга. І ніякі війни та інші катаклізми не змінять цієї якості в характері і менталітеті кавказьких людей. Недарма ж говорив ще півтораста років тому Олександр Бестужев-Марлинський: «Дайте Кавказу мир, і не шукайте раю на Євфраті. Він - тут ... »

Олександр ВОЛОЩУК



Теги:Сіверщина, Олександр Волощук, Азербайджан, Нагірний Карабах


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Місцевість дійсно таки райська, Волощуку заздрю.
В радянські часи ми на Уралі смакували вишуканим, з багатьма золотими медалями міжнародних виставок на пляшці, вином "Агдам".
avatar