реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Мінкульт звернувся до СБУ: продовження теми "страйку" Чернігівського історичного музею

Міністерство спростовує "страйкарів", у тому числі і директора Чернігівського історичного музею імені В.Тарновського. Міністерство культури попросило СБУ перевірити Музей історичних коштовностей на наявність експонатів. Про це повідомляє прес-служба Мінкульту в Facebook.

Мінкульт назвав збереження фондів Музею історичних коштовностей України - питанням національної безпеки.

"Колекція Музею історичних коштовностей України (Міку), філії Національного музею історії України (НМІУ), є стратегічно важливою частиною державного музейного фонду України. Адже, це більш ніж 56 тис. унікальних предметів з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння. Її збереження - питання національної безпеки. Враховуючи особливу важливість колекції, Міністерство культури підтримало клопотання керівництва Національного музею історії України і направив відповідні звернення в Службу безпеки України, Державної пробірної служби України та інших правоохоронних органів щодо участі у проведенні зовнішньої перевірки фондів Музею історичних коштовностей України - філіалу Національного музею історії України", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що ні Генпрокуратура, ні керівництво НМІУ не мають інформації про фактичний стан збереження колекції. Така ситуація виникла в тому числі у зв'язку з існуючою недосконалою практикою обліку фондів та їх закритістю. Крім того, зовнішніх перевірок стану цілості і неушкодженості цієї важливої колекції не проводилось майже 20 років.

Також Мінкульт підтримало ініційовані генеральним директором НМІУ зміни структури, якими передбачено адміністративне підпорядкування посадових осіб, відповідальних за зберігання предметів, безпосередньо головному хранителю і директору Національного музею історії України. Разом з тим, у новій структурі для Музею історичних коштовностей збережений статус філії і гарантовано усі наукові і соціальні права кожного зі співробітників Музею історичних коштовностей.

"Однак, керівництво філії не згідно з цим рішенням і продовжує саботувати накази і розпорядження генерального директора НМІУ і поширювати недостовірну інформацію про нібито "ліквідації" музею, відволікаючи увагу суспільства від реальних проблем захищеності державної фондової колекції. З огляду на це Міністерство культури України відповідно до чинного законодавства вживати всі належні заходи для проведення повного звірення наявності музейних предметів, що знаходяться на зберіганні у філії ", - наголошується в повідомленні.



Теги:музей історичних коштовностей, Сергій Лаєвський, міністерство культури, СБУ, Тетяна Сосновська


Читайте також



Коментарі (0)
avatar