реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

М’яка казка від ніжинських Копиць

Прилавки на ринках і в магазинах рябіють іграшками. Але чи завжди ціна виправдовує якість, зокрема коли на етикетці — такий знайомий напис «Made in China»? На жаль, в Україні небагато фабрик, які виготовляють іграшки.

У містечку Ніжині це подружжя знають усі. На перший погляд, звичайна родина, з козацьким прізвищем Копиця, вони ж — бізнесмени, що дарують дітям казку.

Уже 13 років Наталя Миколаївна та Анатолій Олексійович Копиці керують власною фабрикою м’яких іграшок, щомісяця виготовляючи близько 5 тисяч штук.

«А почалося все з того, що мій старший брат запропонував якось використовувати поролон, який залишався з меблевої фабрики, —згадує Анатолій Олексійович, — на той час ми з дружиною не могли втратити жодної можливості заробити, адже жили небагато і на руках була маленька донечка. Початок нового століття, що тут скажеш…».

«Як зараз пам’ятаю: ми розкроювали іграшки своїх дітей, щоб побачити, як їх зшити. Перший свій товар ми повезли на ринок у Київ і там зіштовхнулися ще з однією проблемою: мало зшити — треба продати. Добре, що доля звела нас з Надією Міклуха – Маклай, нащадком відомого вченого та мандрівника ХІХ, який тісно пов'язаний з Чернігівщиною».

До речі, Надія Петрівна та її родина створили у с. Калитянське Козелецького району музей «Життя, діяльності та продовжувачів духовної спадщини М.М. Міклухо - Маклая». На той момент Надія Петрівна мала торгівельну точку на однім з ринків Києва та займалася реалізацією продукції для дітей. Тому підтримка фахівця у цій галузі стала важливим доповненням розвитку сімейного бізнесу Копиць.

«Саме вони допомогли знайти фурнітуру і тканину, бо, на жаль, в Україні все це не виготовляється, лише імпортується. У скрутні моменти вони завжди нас підтримували та давали цінні поради», — додає Наталя Миколаївна.
Так з однієї іграшки розпочалася зовсім недитяча гра.

Асортимент фабрики нараховує близько 600 найменувань, серед них знайомі з дитинства звірята, герої вітчизняних та діснеєвських мультфільмів, іграшки-рукавички, що дозволяють створити справжній домашній ляльковий театр, іграшки-рюкзаки, подушки-трансформери. ПП «Копиця» виготовляє і сувенірну продукцію: ляльки Іванко та Марічка, одягнені в традиційний одяг, ведмеді у вишиванках, гусаки у шароварах та інші. Цікаво, що іграшки у подружжя Копиць свого часу замовляли футбольні клуби і Міністерство внутрішніх справ України у Донецькій області.

Першим дизайнером іграшок був Анатолій Копиця, а тепер цим займається технолог підприємства — Ольга Лозова.

Актуальним і проблемним залишається питання безпечності іграшок для дітей. Анатолій Копиця стверджує, що за цим на підприємстві ретельно стежать. Тканина, яку купують у «Текстиль- контакті» міста Києва, має сертифікат якості відповідно до європейських норм ГОСту. Фурнітура та малі деталі надійно закріплюються і після виготовлення іграшки проходять перевірку на міцність у відділі ВТК.

Підприємство має сучасне обладнання, використовує ручну працю і забезпечує роботою понад 60 мешканців міста.

Наталія ІВАЩЕНКО
[/size]



Теги:Захоплення, м'які іграшки, Ніжин


Читайте також



Коментарі (0)
avatar