реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Ломако про затримання Геращенка: "Однозначно політична справа!"

Про це сказав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако під час загальноміської щотижневої наради, говорячи про вручення підозри та обрання запобіжного заходу заступнику міського голови Віктору Геращенку у справі, яка стосується придбання трансформатора замість зруйнованого армією рф для Чернігівської ТЕЦ. Про це повідомляє прес- служба міської ради.

19 червня у будівлі Чернігівської міської ради відбулися обшуки, заступнику міського голови повідомили про підозру за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою або службовим становищем). Комплексні заходи проводить Служба безпеки України за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

— Вчора ми — я особисто, багато мешканці Чернігова, всі присутні, були шоковані рішенням київського суду, яким нашого колегу Віктора Геращенка взяли під варту на 60 днів із розміром застави, який важко собі уявити, 32 млн грн. Всі ми знаємо Віктора Михайловича як порядну, скромну, щиру людину. Щодня ми бачилися на роботі, працювали над вирішенням ряду важливих питань, а сьогоднішню ніч він провів в київському СІЗО і це, звичайно, дуже несправедливо. Хочу почати, в першу чергу, зі слів підтримки на адресу Віктора Михайловича, його родини та близьких. Хочу сказати, що ми його не залишимо. Будемо боротися і в юридичній, і в публічній площині. Тому що це, однозначно, політична справа, — сказав в.о. міського голови Олександр Ломако.

Нагадаємо, що російські військові обстрілювали Чернігівську ТЕЦ з перших днів широкомасштабного вторгнення на територію України. Окупант зробив усе можливе, аби залишити в найкоротші терміни місто без електроенергії та тепла. Внаслідок чого ТЕЦ зазнала суттєвих пошкоджень, також було зруйновано головний трансформатор, який забезпечував подачу електроенергії у місто.

Після завершення активних бойових дій на території області, орендарка ТЕЦ ТОВ "Фірма "Технова" звернулась до Чернігівської міської ради з офіційним листом від 11 травня 2022-го, у якому, зокрема, йшлося про те, що прямим влучанням було зруйновано силовий трансформатор, "без заміни якого ЦМК (цілісний майновий комплекс) не зможе функціонувати в нормальному режимі ні протягом міжопалювального періоду, ні під час ОЗП (осінньо-зимового сезону) 2022/2023, через ризик повної зупинки…".

— Міський голова створив комісію з оцінки збитків і відновлення Чернігівської ТЕЦ. Геращенко її очолював. І в тому листі, який "Технова" прислала одним із перших, трансформатор, про який зараз йде мова, був першим пунктом і було чітко сказано, що без нього не буде ні світла, ні тепла. Ну, відповідно, і були вчинені дії по його придбанню в єдиного на той момент в Україні, наскільки мені відомо, офіційного дилера, а не у якогось ФОПа, чи "прокладки". І завдяки таким фаховим діям, я вважаю, Геращенка, в першу чергу, як керівника цього напрямку, у місті нормально пройшов опалювальний сезон. І зі світлом у нас була трошки краща ситуація, ніж у багатьох інших обласних центрах, в тому числі, столиці.

Так от, замість того, щоб подякувати і, скажімо, оцінити фахову роботу, порушується кримінальне провадження, спочатку по анонімній заяві (це дуже нагадує 30-ті роки), що цей трансформатор не був потрібний. Ну, ми вже розуміємо, що це була тільки підстава порушити справу "державна зрада та диверсія", а потім, вже в ході, начебто купили його дорожче, ніж в два рази. Це я взагалі собі не можу уявити. Як товар, який коштує 20 млн грн, як пише слідство, можна було купити за 54 млн грн? Та переписка, яка у нас є з іншими постачальниками, в тому числі, з-закордону, якщо в курс перевести та без доставки, то він був би значно дорожчим, а ті цифри, які є зараз, вони значно більші — 60-70 млн грн. Як це можна придумати?, — говорить Ломако.

В офійному повідомленні СБУ від 19 червня 2023 року йдеться, що "посадовець організував схему привласнення бюджетних грошей на закупівлі нового трансформатору для місцевої ТЕЦ, яка була пошкоджена унаслідок російських обстрілів навесні 2022 року. Вже в липні обладнання було придбане за вартістю, яка вдвічі перевищувала ринкову. При цьому збитки державі сягнули понад 30 млн грн".

— Я почитав уважно текст підозри. Там немає жодного слова про те, що він (Віктор Геращенко — ред.) мав якусь особисту корисну вигоду чи діяв в інтересах осіб в міській раді чи в місті Чернігові. Вони пишуть, що він діяв в інтересах виробника цього трансформатора. Я думаю, що він навіть ніколи в житті не бачив представників цього заводу, не був там і не спілкувався. З дилером — можливо, після того як угода була підписана. Зрозуміло, що коли ти купуєш виріб такої вартості, ти маєш бачити людей з якими ти це робиш. Але, вся переписка у нас була в електронній пошті і, очевидно, що ці 32 млн грн теж йому надіслали емейлом. Інших доказів в цій підозрі немає. Є тільки якесь припущення слідства, що він коштує одну ціну, а є підтвержений факт, що ми його купили за іншу ціну. Немає ні моніторингу, ні порівняння, ні розуміння ситуації, що це було літо 2022-го року, коли Україна була в умовах дуже важкої логістики, виробництва. З-за кордону його було привозити дорожче і невідомо коли б він приїхав, був би змонтований і чи ТЕЦ змогла б його використовувати до початку опалювального сезону. Він був єдиний в Україні і, зрозуміло, що ми його купили по цій ціні, яку запропонував виробник.

Можливо, якщо б ми на ці гроші купили барабани або прибирали Бориспіль за 52 млн грн, який не працює, то може б ніхто на це і не звернув увагу, а ми купили трансформатор. Це великий злочин — купили трансформатор, завдяки чому в місті відбувся опалювальний сезон і було світло, — говорить в.о. міського голови.

Висловив Олександр Ломако і думку, навіщо були вчинені такі дії стосовно заступника міського голови.

— Ну, ми розуміємо для чого це робилося. Геращенко очолює штаб підготовки міста до зими — важливий напрямок і, можливо, комусь хочеться, щоб він був провалений або неякісно зроблений, і через це робляться такі дії. Він безпосередньо займається процесом повернення ТЕЦ в комунальну власність, що нас чекає найближчий місяць-півтора. Займався рядом напрямків пов'язаних з гуманітарною допомогою необхідною, в тому числі, для теплогенерації та іншої критичної інфраструктури. Зрозуміло, що комусь хочеться, щоб ці напрямки були недосить якісно, скажімо, виконані у місті.

Точно я в цьому впевнений, і, думаю, всі присутні і ті, хто знали особисто Геращенка, а його знає багато людей, бо він давно працює у місті на різних посадах, ну він точно нічого не крав і слідство про це навіть не стверджує.

Ясно, що Віктор Геращенко став заручником політики і мета такого неспівмірно жорсткого рішення — залякати всіх нас, всіх представників місцевої влади і чернігівців, в тому числі. Але, для нас це додатковий стимул краще працювати, більше старатися, тому що чим складніші умови, тим більше від кожного на своїй посаді залежить. Тому що це — наша відповідальність. Після відсторонення міського голови, після тих дій, які були після цього, я маю на увазі створення військових адміністрацій, спроби зірвати сесії, блокування роботи, тут же з десяток людей їздили на допити по цьому трансформатору.

"Ми всі знаємо деталі цієї справи і розуміємо, що юридичної переспективи, я переконаний, вона немає. Довести факт зловживання крадіжки, особистої вигоди, ну це неможливо. Аби такі факти були, то вони б, очевидно, були оприлюднені слідством вже давно або зараз. Немає навіть думки в підозрі на якусь особисту вигоду чи на факт якоїсь домовленості. Відповідно, через такі політичні ігри наш колега зараз перебуває в дуже складній ситуації в СІЗО. Я поторюсь, ми будемо боротися. Будемо домагатися зміни запобіжного заходу і доведення, в першу чергу, для громадськості несправедливості такого рішення. Тому що для мене особисто воно очевидно, що це надумана справа" - передає слова в.о. міського голови прес- служба міськради.

Фото з сайту міської ради



Теги:Чернігівська міська рада, Віктор Геращенко, тец, Олекандр Ломако, Владислав Атрошенко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar