реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

Лише 14 відсотків працюючих в області отримують пристойну зарплату

Вчора у Федерації профспілкових організацій Чернігівської області відбулося засідання круглого столу: «Позиція профспілок щодо законодавчих ініціатив у сфері державного регулювання оплати праці та посилення відповідальності роботодавців за порушення законодавства про працю». Обговорення відбувалося за участю профспілкових лідерів, керівників органів державної влади та організацій роботодавців.

Позицію профспілок щодо новацій в законодавстві озвучив Микола Богдан – голова Федерації профспілкових організацій Чернігівської області. Лідер профспілок області відзначив суттєві недоліки в законопроекті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо мінімальних розмірів оплати праці та гарантій їх забезпечення):

- цим законопроектом порушуються вимоги ст. 22 Конституції України;
- нівелюються поняття некваліфікованих робіт;
- дискримінується молодь, особливо знижується мотивація до отримання освіти (молодим спеціалістам чомусь встановлюється оплата праці на рівні 85% мінімальної зарплати);
- в даному законопроекті всупереч законодавству і здоровій логіці співвідношення тарифної ставки робітника 1-го розряду до розміру мінімальної заробітної плати встановлено на рівні не менше 50%. На даний час цей показник не може бути нижче за розмір мінімальної заробітної плати, встановлений у державі.

Тамара Назіна – зав. відділом соціально-правового захисту і економічних питань Федерації профспілкових організацій Чернігівської області продовжила аналіз законопроектів, зокрема викликає сумніви запропонований зміст ст. 9 Закону України “Про оплату праці”, а саме:

- на сьогоднішній день вартісна величина прожиткового мінімуму для працездатних осіб значно занижена і на таку величину можна тільки виживати. Кількісна ж величина прожиткового мінімуму не перераховувалась протягом багатьох років. І виходить так, що людям, за логікою цих розрахунків, необхідно споживати по декілька грамів крупи на день і носити один халат протягом 5 років.
- індекс споживчих цін, розрахований офіційними органами не відображає реального зростання цін, особливо на ринках продовольчих товарів та комунальних послуг. І це при тому, що 11% працюючих в області отримали заробітну плату меншу за мінімальну, лише 14,1% отримують більше 3 тис. грн. на місяць;

Людмила Позняк, начальник Територіальної державної інспекції праці у Чернігівській області у своєму виступі торкалася в основному питань посилення відповідальності роботодавців за порушення законодавства про працю. Вона зазначила, що в процесі своєї діяльності в поточному році Інспекція провела 419 перевірок на підприємствах, установах, організаціях і виявила в процесі своїх діяльності 1800 порушень. Іноді інспекторам дуже важко потрапити на підприємства, власники перешкоджають перевіркам, тиснуть на працівників. Було зазначено, що роботодавці далеко не завжди прислухаються до порад інспекторів і не хочуть виправляти виявлені порушення: “Їм простіше заплатити невеликий штраф і продовжувати зловживати законодавством. Ми не маємо інших засобів впливу на них. На сьогодні в Україні штрафи за порушення трудового законодавства одні з найменших в Європі. Навіть в сусідній Росії штрафи в рази більші”.

Саме з цих причин планується значно посилити відповідальність роботодавців за порушення законодавства про працю. Наприклад за безпідставну невиплату зарплати штрафи могуть сягати до 17 тис. грн., а в деяких випадках передбачене позбавлення волі строком до двох років.

Щодо законопроектів «Про відповідальність підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, фізичних осіб-підприємців та інших суб’єктів підприємницької діяльності у сфері праці» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про працю), то профспілки в цілому підтримують запровадження більш жорстких заходів за порушення трудового законодавства (невиплата та заниження заплати, використання робочої сили без належного оформлення).

Володимир Козир, 1-й заступник голови правління обласного об'єднання організацій роботодавців зазначив, що підвищення штрафів нічого не змінить в ситуацією з оплатою праці в країні. Позитивні зміни можливі лише після наведення порядку у всіх сферах та проведення реальної боротьби із корупцією.

Також на засіданні виступив Станіслав Юрченко – заступник начальника відділення Національної служби посередництва і примирення в Чернігівській області, який охарактеризував ситуацію з трудовими конфліктами, що дуже часто викликаються порушенням роботодавців законодавства про оплату праці.

Профспілкові лідери взяли активну участь в обговорення теми круглого столу та прийняли звернення до народних депутатів з приводу названих законопроектів.

Віталій КОПИШ



Теги:зарплата, роботодавці, профспілки, прожитковий мінімум, тарифні ставки


Читайте також



Коментарі (0)
avatar