реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Лесю Танюку було б 85

8 липня виповнилося б 85 років Лесю Танюку - видатному українському режисеру театру і кіно, театральному критику, письменнику, перекладачу, сценаристу, мистецтвознавцю, народному артисту України, громадському діячу, правозахиснику, голові Всеукраїнського товариства "Меморіал" імені В. Стуса, народному депутату п'яти скликань (1938-2016).

Лесь Танюк - автор понад 600 публікацій на теми культури, політики, мистецтва, збірок віршів. Він був професором Київського державного університету театру, кіно і телебачення імені І. Карпенка-Карого.
Народився Лесь Танюк на Київщині в родині вчителів. Дитинство провів з батьками в концтаборі в Німеччині. Після повернення їм не дозволили жити в Києві, родина переїхала до Луцька.

Діяльності, якою займався Лесь Танюк вистачило б на багатьох.
На його рахунку - понад 50 спектаклів. Він був режисером фільму "Десята симфонія", сценаристом фільму "Голод-33", автором серії телефільмів про "розстріляне відродження". У роки роботи у Верховній Раді народний депутат Танюк протягом п'яти скликань був співавтором понад 60 законів, зокрема "Про культуру", "Про видавничу діяльність", "Про охорону культурної спадщини".

Автор понад 600 публікацій на теми культури, політики, мистецтва, книг. Понад чверть століття Лесь Танюк очолював Всеукраїнське товариство "Меморіал" імені Василя Стуса, яке сам засновував ще до здобуття Україною державної незалежності.

Його виключали з Київського інституту театрального мистецтва, забороняли його спектаклі і книжки. Але Лесь Танюк, незважаючи ні на що, йшов обраним шляхом, відстоюючи позиції українського патріота.

Олександр ТУРЧИНОВ



Теги:український театр, Олександр Турчинов, Лесь Танюк, меморіал


Читайте також



Коментарі (0)
avatar