реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Латвійці визначилися з об’єктами для допомоги

Представники міністерства закордонних справ Латвійської республіки оглянули на Чернігівщині пошкоджені війною об’єкти, за відбудову яких можуть взятися латвійці.

Пріоритетними для відновлення вони визначили Новобиківський заклад середньої освіти, Чернігівський професійний будівельний ліцей, обласний центр крові, обласну універсальну наукову бібліотеку імені Русових. Вони всі мають «мітки» агресивного «русского міра». А відремонтувати все у нас самих не виходить, зокрема, і через брак будівельників, багато з яких воюють на фронті. Тому, скажімо, у професійному будівельному ліцеї латвійці беруться відновити майстерню, без якої неможливе виробниче навчання.

У Новобиківській школі Новобасанської громади навчаються діти з 9 сіл. В цих місцях були запеклі з росіянами, які намагалися прорватися до столиці і багато чого побито. Заклад частково відновлено завдяки благодійникам, але він потребує капітального ремонту.

В обласному центрі крові є потреба в забезпеченні дорого вартісним обладнанням, оскільки він забезпечує донорською кров’ю не тільки свою область, але й ті області, де тривають бойові дії. А в обласній бібліотеці імені Русових, що недавно змінила своє найменування відповідно до процесів дерусифікації, треба виконати протиаварійні роботи, оскільки перекриття даху вже зроблене завдяки благодійникам.

«Латвійська сторона продемонструвала, що є надійним партнером для нас. Ми отримуємо потужну підтримку в різних напрямах. Зокрема, це і оздоровлення дітей, і забезпечення шкіл транспортом, і звичайно ж відбудова», – зазначив перший заступник голови Чернігівської обласної військової адміністрації Костянтин Мегем.

«Ми продовжуємо надавати підтримку – на цей рік у бюджеті закладено 5 мільйонів євро на допомогу Україні. Чернігівський регіон лишається нашим пріоритетним напрямком. Важливо, що нам вдалося підключити Агенцію регіонального розвитку для співпраці у питаннях відновлення. З практичного боку ми будемо намагатися залишити організації, які вже працювали у вашому регіоні, та спробувати залучити бізнес», – зауважив директор департаменту економічних відносин та політики розвитку співробітництва міністерства закордонних справ Латвії Крістапс Брусбардіс.

До речі, латвійці завершують відбудову тих осель у Ягідному, за які вони взялися минулого року. Їх робота включає навіть встановлення меблів у відновлених будинках.

Фото пресслужби ОВА



Теги:відновлення Чернігівщини, Україна - Латвія, Новий Биків


Читайте також



Коментарі (0)
avatar