реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Крадіїв лісу виявили …з космосу

Фотодокази незаконної вирубки лісу у Новгород-Сіверському районі поліція отримала завдяки моніторингу, який здійснює Державне космічне агентство України.

Як розповів голова Чернігівської районної адміністрації Василь Тройна, який причетний до впровадження моніторингу для області, він дає можливість закрити всі дірки у виявленні крадіїв лісу, які вже розробили цілі схеми ухиляння від відповідальності.

Протягом останніх кількох місяців до поліції неодноразово надходили повідомлення про факти незаконної порубки дерев у лісах, захисних та інших лісових насадженнях Новгород-Сіверського району, а масштаби вирубки стали зрозумілі після того, як поліція отримала фото лісового моніторингу від Державного космічного агентства України.

Так, четверо мешканців Новгород-Сіверського району віком від 30 до 51 року займалися незаконною заготівлею, перевезенням, зберіганням та збутом лісопродукції. Розвиткові злочинного бізнесу сприяв 45-річний посадовець одного з агролісгогспів області.

«Викрадену деревину члени угруповання збували в межах району на приватні деревообробні підприємства, приховуючи незаконне походження товару. Для перевезення колод використовували транспорт невеликої вантажопідйомності, щоб не привертати зайвої уваги – повідомив начальник ГУ Національної поліції в області Володимир Нідзельський. – Впродовж тижня поліцейські під процесуальним керівництвом прокуратури провели серію санкціонованих обшуків у фігурантів провадження. Було вилучено значні об’єми деревини, знаряддя скоєння злочинів, інші речові докази».

Слідчі поліції вручили повідомлення про підозри чотирьом зловмисникам за статтями 28 (вчинення кримінального правопорушення організованою групою) та 246 (незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу) Кримінального кодексу України. За такі діяння законодавство передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до семи років.

Як уточнив Василь Тройна, технічні можливості, якими вперше скористались для виявлення крадіїв лісу, дають можливість також виявляти не обліковане (і, відповідно, неоподатковуване) використання землі.
"Голос України"



Теги:ГУ НП в Чернігівській області, Держкомагентство, вирубка лісу, Новгород- Сіверський район


Читайте також



Коментарі (0)
avatar