реклама партнерів:
Головна › Новини › Місто

Комуністи досі називають вулиці в Чернігові

Комісія з упорядкування найменувань вулиць м. Чернігова під керівництвом секретаря міської ради Олега Шеремета 19 липня присвоїла назви чотирьом новим вулицям міста.

На порядку денному засідання - розгляд листа обслуговуючого кооперативу "Житлово-будівельна компанія "ЕКО-ПАРК" щодо присвоєння назв новоутвореним вулицям у зв’язку з будівництвом котеджної забудови на земельній ділянці біля пологового будинку на розі вулиць 1-го Травня-Маресьєва.

Начальник управління культури міської ради Олег Васюта вніс пропозиції надати цим вулицям назви: імені Лазаря Барановича, імені Короткова, імені Мазного, Героїв Крут.

Під час обговорення цього питання члени комісії висловили думку про доцільність надання вулицям назв, які б відображали історію міста з його величними історичними постатями та важливими історичними подіями. Олег Шеремет зазначив, що Чернігів – місто з багатою історико-культурною спадщиною та великими туристичними можливостями, отже, туристична привабливість міста має відображатись і в назвах вулиць.

Учасники обговорення врахували також пропозицію міського комітету Комуністичної партії щодо присвоєння одній з новоутворених вулиць імені Галанова та вирішили надати новоутвореним вулицям найменування: імені Лазаря Барановича, імені Короткова, імені Галанова, імені Героїв Крут.

Крім того, члени комісії розглянули лист Чернігівської районної ради щодо встановлення меморіальної дошки І представнику Президента незалежної України у Чернігівському районі Полковниченку Олександру Петровичу на будівлі Чернігівської районної ради та надали згоду на підготовку відповідного дозволу Чернігівській райраді.

Комісія доручила управлінню архітектури та містобудування підготувати проект рішення щодо найменувань вулиць міста на розгляд виконавчого комітету міської ради.

Відділ зв’язків з громадськістю міської ради

Від редакції "Сіверщини".

На сайті ми вже писали -- "Комуністи із Вологди пише історію Чернігова" про комуніста Герарда Кузнєцова, який, не будучи професійним істориком, визначає які вулиці перейменовувати і на чию честь. Тепер ось нове явище -- дві вулиці нормальні (імені Лазаря Барановича та Героїв Крут -- але чому вони повинні бути не в центрі?), щоб українці не виступали, а дві -- за пропозицією комуністів: імені партизана Короткова та імені невідомого якогось діяча Галанова. Якщо він невідомий корінним чернігівцям -- до чого ці назви? Коли в Чернігові не вшановані маса українських діячів, що жили і творили в нашому місті.
До речі, в комісію по перейменуванню не входить жоден представник товариства "Просвіта", краєзнавчого товариства, Інституту історії тощо. Зате з якогось дива там засідають комуністи...
.



Теги:Герої Крут, комуністи, Лазар Баранович, перейменування вулиць, Чернігів


Читайте також



Коментарі (4)
avatar
1
Позицію "Сівверщини" підтримую. А що треба зробити, щоби склад комісії по перейменуванню вулиць змінити? Хто і як її утворює і переформовує?
На мою думку з комісії треба виключити членів ВСІХ партій і включити лише БЕЗПАРТІЙНИХ, незаангажованих істориків та краєзнавців. Пропозиції мають вносити експерти, а не політики!
Політики постійно будуть вносити в роботу комісії сварки та перекоси.
avatar
2
А я считаю, что комиссия должна лишь УТВЕРЖДАТЬ названия улиц, а ВЫБИРАТЬ или ПЕРЕИМЕНОВЫВАТЬ улицы должны жители города, района и только они, с их согласия. А в комиссию надо обязательно приглашать представителей переименованной или новой улицы, но ни в коем случае партийцев.
Вот это и будет тогда у нас ДЕМОКРАТИЯ – власть народа, а не решение десятка чиновников и партийцев.
avatar
3
Дійсно, до яких пір Кузнєцов буде вирішувати долю назв вулиць Чернігова? Складається враження, що він єдиний у нас партизан, підпільник, знавець історії, все він бачив, все він чув. Але з якого боку, ось в чому питання. Стосовно Короткова. Федір Іванович Коротков не лише командир партизанського з'єднання імені Попудренка, але й перший почесний громадянин Чернігова. Це він керував відродженням нашого міста після війни як секретар міськкому партії. Завдяки йому на чернігівських вулицях росте горобина, яку завезли з північних областей, сквери і парки дивують всіх своєю красою. Ще багато корисного він зробив для Чернігова. Між іншим, очолював комісію з розслідування фашистських злодіянь в місті. Коротков був чесною і глибоко порядною людиною. Мені довелося спілкуватися з ним у справах. Тепер про Галанова. Микола Лукич Галанов до війни працював на Чернігівській музичній фабриці. Потім очолив підпільну групу. Виданий фашистам з іншими підпільниками зрадником. Повішений на балконі зруйнованого будинку, який стояв на тому місці, де зараз пам`ятник Леніну. Так що і Коротков, і Галанов - люди, гідні вшанування їх пам`яті у назвах вулиць.
avatar
4
Панове, головне - не які прийнято рішення, а як!
У Ніжені депутатська комісія поки-що зайшла у глухий кут, тому, що питання назв мають вирішувати фахівці - зокрема експертна група Громадської ради, до якої запропоновано науковців з історії та філології, краєзнавців, представників інститутів громадянського суспільства, які за статутом можуть цим займатися. Мешканці вулиць та усі городяни повинні отримати об'єктивну інформацію, щоб зрозуміти мотивацію рішення депутатів.
Якщо я правильно зрозумів, у Чернігові експертів та Громадську раду не залучали , рішення міська рада не приймала.
Отже, законність найменувань вулиць сумнівна.
avatar