реклама партнерів:
Головна › Новини › Місто

Коли вулиці Чернігова матимуть українські назви?

На 21-му році незалежності України це питання видається більш ніж дивним.
Між тим…
І після неодноразових звернень автора до міської ради за наслідками круглого столу «Вулиці Чернігова та їх назви: історія і сучасність», що відбувся в Чернігівській міській раді 20 квітня 2011 року, щодо виправлення відвертих помилок назв вулиць українською мовою питання залишається відкритим.

Так з відповіді від 16 серпня 2011 року за підписом начальника управління архітектури та містобудування Л.В. Павлінської (лист № 01-21/2081) випливало, що міськвиконком направив відповідного листа «ректору ЧНПУ ім. Т.Г. Шевченка Носку М.О. з проханням надати фахову допомогу щодо перекладу назв вулиць на українську мову».
Здавалося на цьому все і зупинилося…
Однак у нагоді виявився Закон України «Про доступ до публічної інформації». Після звернення 5 грудня ц. р. з інформаційним запитом до міськради автором було отримано копію відповіді ректора ЧНПУ ім. Т.Г. Шевченка датовану, як не дивно, теж 5 грудня ц. р. (лист № 01-20/1259).
Отже, і на думку професорсько-викладацького складу кафедри української мови і літератури ЧНПУ ім. Т.Г. Шевченка, замість вказаних за відповідними номерами у рішенні міськвиконкому № 164 від 15.06.2009 р. вулиці Чернігова повинні мати зовсім інші назви, а саме:

1. вул. Василькова (№ 53) – вул. Волошкова;
2. вул. Гнєдаша (№ 96) – вул. Гнідаша;
3. вул. Кузнечна (№ 227) – вул. Ковальська;
4. вул. Овражна (№ 320) – вул. Ярова;
5. пров. Овражний (№ 321) – пров. Яровий;
6. вул. Профрад (№ 385) – вул. Профспілок;
7. вул. Річна (№ 390) – вул. Річкова;
8. вул. Розсвітна (№ 409) – вул. Світанкова;
9. вул. Сиренєва (№ 434) – вул. Бузкова.

Є проблеми з вулицею Музикальною (№289) та провулком Музикальним (№290). Фахівці вважають, що «якщо мається на увазі музичний слух, здібності», то назву треба міняти. Якщо ж цю вулицю названо «на честь Музичної фабрики; пов’язана з музикою», то вулиця повинна назватися Музичною, а провулок - Музичним.
До речі, у енциклопедичному довіднику «Чернігівщина» (стр. 493, Київ, «УРЕ» ім. М.П. Бажана, 1990) вказано, що «вулиця Музична прокладена на початку 30-х років 20 століття в зв’язку з початком у липні 1933 року будівництва Чернігівської фабрики музичних інструментів».
Щодо назви вулиці Богунського (№ 34), то таку назву, на думку фахівців з ЧНПУ ім. Т.Г. Шевченка, вона може мати якщо прізвище того на честь кого її названо – «Богунський». Якщо ж прізвище героя – Богун, то вулиця повинна називатися «вулицею Богуна».
Залишається тільки з’ясувати хто ж такий отой «товариш Богунський» ?
Хоча у енциклопедичному довіднику «Чернігівщина» (стр. 90) чітко вказано, що колишня вул. Софіївська у 1919 році «названа на честь Богунського полку, який під командуванням М.О. Щорса в січні 1919 року визволяв Чернігів від німецько-австрійських окупантів і петлюрівців».
На жаль, скільки часу мине щоб ці вулиці мали нарешті українські назви невідомо. Мабуть, нікого не здивує якщо міські чиновники будуть вимагати від ініціаторів виправлення помилок у русифікованих назвах вулиць проведення «відповідної роботи серед мешканців цих вулиць з метою вивчення їх думки з цього питання згідно з вимогами Статуту та Положення про громадські слухання».
До речі, саме таку пропозицію-відмову від пані Л.В. Павлінської отримали координатори громадського оргкомітету по відзначенню 20-ї річниці незалежності України Володимир Ступак і Василь Чепурний, які особисто звернулися до міського голови з пропозицією перейменувати деякі вулиці Чернігова до 20-ї річниці незалежності України.

Сергій Соломаха


P.S. 13 грудня 2011 року голови Чернігівських обласних організацій Української народної партії В. Ступак та Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка В. Чепурний направили чернігівському міському голові О. Соколову подання щодо приведення у відповідність до українського правопису русифікованих назв вулиць міста Чернігова.

Відповідь пані Л.В. Павлінської за запит автора щодо виправлення помилок у назвах вулиць міста Чернігова українською мовою




Запит автора до міської ради з вимогою надати копію відповіді відповіді ректора ЧНПУ ім. Т.Г. Шевченка




Відповідь ректора ЧНПУ ім. Т.Г. Шевченка щодо назв вулиць міста Чернігова українською мовою







Відповідь за підписом пані Л.В. Павлінської координаторам громадського оргкомітету по відзначенню 20-ї річниці незалежності України Володимиру Ступаку і Василю Чепурному











Коментарі (5)
avatar
1
Як тільки до влади прийдуть українці, так і питання про вулиці перестане бентежити душі, або ставати розмінною картою.
avatar
2
Відповідь зрозуміла - треба спілкуватися з мешканцями вулиць. А якщо мешканці не підуть назустріч ініціативі патріотів? Оце і буде момент істини.
avatar
4
!!!!!??????
avatar
3
реферндуми мешканців вулиць -- це дурниця. Бо мешканці будинків не є власниками вулиць -- це територія всієї громади. І громада в особі обраної ними міської ради вправі і навіть зобов'язана вирішувати ці питання -- інакше для чого ми їх туди пообирали? А розмови про вуличні референдуми -- це намагання забалакати питання. Як, скажімо, перейменування вулиць Бєлінського та Воровського у Чернігові -- хтось із мешканців вулиць знає цих діячів? То для чого город городити...
avatar
5
Шановні панове! Треба дивитися у законодавство і діяти у відповідності з ним. Інша справа, що сама влада, знаючи, що ми не зовсім компетентні, "махлює". Розумію ваші емоції, але - закон понад усе.
avatar