реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Коли міняти та як вибирати акумулятор для телефону

Активне використання смартфонів, звичайно, впливає на акумулятор пристрою. Іноді його доводиться міняти. Це цілком нормально, тому варто знати, коли настав час це зробити та як вибрати підхожу батарею. Розкажемо в деталях.

Коли потрібна заміна акумулятора

Звичайно, коли в роботі пристрою все влаштовує, заряд тримається, девайс довільно не вимикається – тоді подібне питання не виникає. Якщо ж відбуваються певні збої, варто уважніше придивитися до самої АКБ. А перед цим загадайте, скільки вже користуєтеся гаджетом. Більшість сучасних акумуляторів розраховані на 500-600 циклів заряджання. А це приблизно 2-2,5 року, в залежності від активності використання. Такі умови ідеальні, але зазвичай досягти вдається десь 1,5-2 років експлуатації.

Негативно на строк використання впливають:

  • перемерзання або перегрівання приладу;
  • заводський брак;
  • часте повне розряджання або перезаряджання.

Варто перш за все оглянути акумулятор. В сучасних смартфонах він інтегрований, тому повністю вийняти не вдасться. Однак дещо все ж буде помітне. Якщо контакти мають характерний зелений або білий наліт, це свідчить про те, що відбуваються певні хімічні процеси всередині. Звичайно, сигналом до заміни буде роздуття, що не помітити важко. Для окремих смартфонів навіть існує програма перевірки АКБ на предмет заміни.

Сигналами до того, що прийшов час заміни буде швидке розряджання та раптове вимикання приладу. Замовити акумулятор до телефону можна в більшості магазинів, а саму заміну варто доручити спеціалістам.

Переваги та недоліки різних видів акумуляторів

В телефонах можна використовувати літій-іонні, літій-полімерні та літій-іон-полімерні моделі. Кожен з них має як переваги, так і недоліки. Плюси літій-іонних:

  • відсутність ефекту пам’яті;
  • великий діапазон робочих температур;
  • довговічність – ресурс досягає 10 років;
  • невеликий відсоток саморозряду;
  • відсутність потреби «тренувати» батарею після купівлі.

З недоліків: висока ціна, складнощі з заряджанням за негативних температур, небезпека для користувача при розгерметизації або пошкодженні корпусу. Акумулятор нестійкий до перезаряджання, тому необхідно користуватися лише якісним зарядним пристроєм.

Переваги літій-полімерних АКБ:

  • кількість циклів заряду досягає 5000;
  • є компактними та легкими;
  • мають більшу ємність, ніж попередній тип;
  • є безпечними навіть при розгерметизації корпусу;
  • мають низький відсоток саморозряду.

Недоліки: висока ціна, старіння та фізичне зношування, можуть використовуватися не у всіх гаджетах, особливо в тих, що випущені раніше 2013 року.

Переваги літій-іон-полімерних батарей:

  • високий рівень енергощільності;
  • найтриваліший строк експлуатації з усіх представлених;
  • тонкість і легкість;
  • низький відсоток саморозряду, коли пристрій з таким акумулятором використовується не дуже активно.

Недоліки: недостатньо великий діапазон робочих температур, не дуже ефективні за негативних температур, дорогі.

Полегшені, стандартні або посилені акумулятори: які вибрати

Існує також класифікація на полегшені, стандартні та посилені АКБ. Перший тип буде мати меншу ємність, ніж в оригінальної батареї. Відповідно, стандартна – така сама, як була установлена в смартфоні. Посилена матиме більш високу ємність. Вибирати варти, спираючись на особливості використання приладу. Зверніть увагу: якщо користуєтеся телефоном дуже активно, то навіть новий акумулятор не допоможе зі швидким розряджанням. В такому випадку потрібен повербанк.

Коли міняти та як вибирати акумулятор для телефону

Що вибрати: оригінал або копію

Ще одне питання, яке турбує покупців: чи обов’язково придбати оригінальну АКБ. Це питання спірне, адже не всі виробники випускають запасні батареї для своїх приладів точно в такій самій комплектації та з аналогічними параметрами. Саме тому досить важко знайти абсолютний аналог. Ще одна проблема в тому, що всі батареї мають певний строк придатності та після його вичерпання ними не варто користуватися.

Не дуже вдалий варіант – купувати АКБ невідомого виробника. Вони, звичайно, дуже доступні за ціною, однак їх експлуатація може бути елементарно небезпечною.

Найкраще на сьогодні рішення – сумісні моделі навіть іншого виробника, але відомого. До того ж цілком можливо знайти АКБ більшої ємності та досить хорошої якості. Щоб підібрати таку, варто звертати увагу на основні параметри – зокрема, розмір, інші властивості.




Теги:Коли міняти та як вибирати акумулят



Коментарі (0)
avatar