реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Хто зламав "повітряний спис"?

Згадалося, як деякі медіашлюшки з "Детектор-медіа" звинувачували мене за фразу, що, якби до війни готувалися, розвивали озброєння, не відводили війська тощо, то вторгнення б б узагалі не було. Тоді в аномальному за стилем уривку однієї статті (явно ніби писала інша людина на викуплених абзацах) мене й телеканал "Прямий", де я озвучив цю тезу, звинуватили в "шкідництві проти України"! - уже були колись часи, коли за "врєдітєльство" розстрілювали, а зараз хіба дехто з продажних журналістів лайна наївся. Там ще були різні перли на зразок одкровень для одноклітинних та інше - саме так спілкуються пропагандисти з Банкової, коли їм не дозволяють матюкатися. До речі, чекаю вибачень від "Детектор-медіа". Не переді мною, а перед оббріханим ними патріотичним і доброапорядним телеканалом.

А згадав я про це лише тому, що дуже схожі фрази зараз стають усе частішими. Проскочила й на лояльній до Єрмака "Українській правді". Там в інтерв'ю речника Повітряних Сил Юрія Ігната є наступний текст:
"Ракетний спис"? Шкода, що ми не створили його раніше. Ми возили по парадах "Грім 2" ("Сапсан"). Це і є той спис, яким можна було "вколоти". Можливо, його навіть не треба було б діставати і замахуватися.
Будь в України достатня кількість оперативно-тактичних комплексів "Грім 2" ("Сапсан"), ми не знаємо, чи Росія наважилася б окупувати Крим та інші території".

Тут єдине, пан Юрій захопився й забув, що коли рф окупувала Крим (2014 року), у нас велися лише первинні конструкторські роботи, започатковані в 2013-му. А перші пробні пуски були проведені в грудні 2016 року. Оскільки це надскладна балістична зброя, за регламентами проходили допрацювання й усунення невідповідностей, також розвивали бойову частину й головки наведення. Процедури доведення до належного рівня тривали до жовтня 2018 року. Зазвичай процес від плану до взяття на озброєння подібного рівня ракетних установок триває до 10 років, тут справилися з усім за 5. І в квітні 2019 року вже були виготовлені перші готові для застосування комплекси.

А потім... Потім ми ж усе пам'ятаємо. На прохання московскіх таваріщєй усі ракетні програми були зупинені. Дещо відновили лише в кінці 2021 року. Програму Грім-2 остаточно зупинили в кінці 2019 року. Тоді на двох профільних підприємствах у Павлограді сповістили, що зібрали щонайменше 12 двигунів для ракет та виконали інші підготовчі роботи. Але після того Зеленський "подивився в очі путіну, побачив там мир" і усі роботи негайно припинили. Одне з підприємств прискорено довели до банкруктства, доля іншого теж незавидна. У 2021 році були якісь потуги організувати держзамовлення на хоч один дослідний дивізіон скороченого складу. Але кроти на Банковій пильно стежили, щоб інтереси "партньоров" не були загрожені, а в України не було зброї стримування.

А загалом, Юрій Ігнат правий. Адже Сапсан (Грім-2) класифікується, як балістичнй ракетний комплекс неядерного СТРИМУВАННЯ. Якби не Зеленський, війна б остаточно заглохла в 2019-20 роках, а путін дійсно не ризикнув би напасти. От лише я чекаю, коли продажні журналісти з ДМ поспішать уже Укрправду за це інтерв'ю звинуватити в шкідництві проти України.

Тарас ЧОРНОВІЛ



Теги:Тарас Чорновіл, ракетна програма, російсько - українська війна, команда ЗЕ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar