реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Хто хоче, той реформується: "швидка" доїзжає за 20 хвилин

Нині в нашій державі чуємо багато розмов про реформи у медичній галузі. Однак всі, хто мав потребу отримувати медичну допомогу, не помічав у цій системі якихось змін на краще. Швидше навпаки: шокуюча дороговизна медикаментів, для пацієнтів стаціонару злиденне харчування, медпрацівники і далі отримують скромні зарплати. А що з цього приводу думає головний лікар Менської центральної райлікарні, депутат обласної ради Петро Хомрач?
- Дійсно, за роки незалежності нашої держави медична галузь так і не стала такою, що повністю задовольняє потреби кожної людини. При великій кількості лікарень, амбулаторій, ФАПів, медпрацівників рівень надання медичної допомоги досі не відповідає досягненням передових європейських держав. Тому в охороні здоров’я вже давно склалася ситуація, коли медпрацівники не хочуть і більше не можуть в таких умовах працювати, а пацієнти не хочуть так лікуватися.

- Але ж у Менському районі робляться хоч якісь спроби реформувати медичну галузь?

- Так, ми приступили до реального реформування закладів охорони здоров’я понад п’ять років тому, ще в той час, коли в нашому міністерстві під знаком реформ говорили про резидентуру, про університетські клініки, а на головне не звертали уваги. Що нам вдалося зробити за згаданий період? Ми звільнилися від непотрібних нам закладів, посад, починаючи з лікарських і закінчуючи посадами санітарок і технічними. Залишили ресурс, який відповідає потребам сьогодення. Щоб люди отримували цілодобовий доступ до медичної допомоги, ми без введення додаткових штатних одиниць, перекваліфікували існуючі, створили додаткові фельдшерські бригади «швидкої допомоги». Всього їх у районі нині шість. Прибуття «швидкої» до найвіддаленішого населеного пункту району складає 15-20 хвилин. За останні роки не було жодної проблеми при обслуговуванні хворих вночі чи доставці вагітних до райлікарні.

- І за які ж кошти працюють ці бригади швидкої допомоги?

- Все це робиться за кошти місцевого бюджету. Я маю на увазі забезпечення ліками та бензином. І, звичайно, ми сьогодні прагнемо завершити створення інституцій сімейних лікарів. Вже пройшли перепідготовку і працюють 12 сімейних лікарів.

- Матеріальній базі та оснащенню Менської ЦРЛ заздрять сусідні райони. Як вам це вдається?

- Дійсно, в цій справі в нас зроблено чимало. Не випадково ж я сам себе називаю завгоспом. Ми відремонтували фасади районної та стоматологічної поліклінік, лабораторій, провели поточні ремонти жіночої консультації та ФАПів у Лісках, Куковичах, Блистові, Величківці, Синявці, Остапівці. Придбано багато медичного обладнання, у тому числі й дорогого. Це і низькотемпературний холодильник вартістю 40 тисяч гривень для зберігання свіжозамороженої плазми, яка необхідна для порятунку хворих у найбільш термінальних стадіях. Введено в дію автономну систему запуску лікарняної електростанції вартістю 25 тис.грн. Для утримання закладів охорони здоров’я було залучено 585 тис.грн. позабюджетних коштів. Всі вони пішли на бюджет розвитку, на зарплату не використано жодної копійки.

- Відповідно до програми створення госпітальних округів Менська ЦРЛ є базовою в питаннях материнства й дитинства не лише для свого, а й для сусідніх районів?

- Так, саме вони залишаються пріоритетними у роботі медичної галузі. Пологове відділення, яке введено в експлуатацію у 2008 році, і на сьогодні є одним з кращих в області. Торік у нашому пологовому відділенні прийняли пологи у більше сотні вагітних із сусідніх районів. Ми також закінчили ремонт гінекологічного відділення, продовжуючи поліпшення надання медичної допомоги жінкам. А найближчим часом завершуємо ремонт та доведення до сучасних стандартів жіночої консультації.

- У Мені також успішно стали лікувати захворювання очей?

- На сьогодні проводимо мікрохірургічні операції при катаракті по заміні кришталика на найсучаснішій апаратурі, що знаходиться у Менській ЦРЛ у безкоштовній оренді закладів охорони здоров’я столиці. Вже виконано більше 40 операцій. І дуже приємно, що до нашого відділення їдуть оперуватися хворі із сусідніх районів: Коропського, Семенівського, Новгород-Сіверського.

- Петре Петровичу, Вам як нікому, вдається для зміцнення матеріально-технічної бази лікарні залучати як бюджетні, так і позабюджетні кошти. Нинішній рік особливий, передвиборний. Мабуть використаєте допомогу народних депутатів, які виявляють свою активність перед виборами?

- Вже виготовлено кошторисну документацію на ремонт дахів дво-та триповерхових корпусів центральної райлікарні. За допомогою народних депутатів протягом року плануємо здійснити ці роботи. До речі, вартість зведення шатрового даху триповерхового корпусу та заміна даху хірургічного корпусу складе 1 мільйон 200 тис.грн. Виділено кошти з місцевого бюджету для завершення будівництва відділення фізіотерапії та реабілітації, яке повинно вступити в дію максимум через два місяці і буде оснащене найсучаснішою апаратурою. Це апарати лазеро- і магнітотерапії. У залі лікувальної фізкультури будуть встановлені найсучасніші тренажери, в тому числі дошка Євменова для лікування остеохондрозу. Закінчується формування Менської міжрайонної МСЕК, яка створюється замість Сосницької комісії і працюватиме у Менській центральній районній поліклініці. Працівники охорони здоров’я Меншини робитимуть все від них залежне для поліпшення медичної допомоги жителям району.

Інтерв’ю підготував Валерій Магула.



Теги:госпітальні округи, реформа медицини, медицина сільська


Читайте також



Коментарі (0)
avatar