реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Небезпечна хімія — проти нас

У Мені Чернігівської області на території колишньої «Сільгоспхімії» вже декілька років валяються тонни отрутохімікатів. «Наше слово» неодноразово писало про небезпеку. Торік, напередодні місцевих виборів, менян запевняли, що ця проблема буде вирішена ще до нового року.

А хімікати й досі там
У жовтні минулого року завідувач Північного сектору з охорони навколишнього природного середовища Валерій Квашук заявив, що за сприяння Партії Зелених йому вдалося домогтися, щоб десятки тонн шкідливих для здоров’я людей отрутохімікатів нарешті були вивезені з території району й утилізовані.

Мовляв, після тривалої тяганини через Міністерство охорони навколишнього середовища з природоохоронного фонду були виділені для цього кошти. Валерій Анатолійович заявляв, що гроші на утилізацію отрутохімікатів освоять до кінця 2010-го. За справу повинна була взятися одна зі спеціалізованих фірм з Шостки після проходження тендерних процедур.

Наразі отрутохімікати залишаються на території колишньої «Сільгоспхімії». Як пояснив «Нашому слову» Валерій Квашук, хімікати не вивезли і не утилізували, бо не було визначено виконавця цих робіт. Кошти, за його словами, залишилися неосвоєними і зберігаються у природоохоронному фонді.

Гроші дадуть ще раз
За словами заступника голови райдержадміністрації Володимира Василенка, отрутохімікати мають бути вивезені з району у цьому році.

– Кошти на це запланували виділити з обласного природоохоронного фонду і місцевих бюджетів, – каже Володимир Улянович.

Прес-служба Міністерства екології та природних ресурсів України заявила, що Чернігівську область повністю очистять від непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин. Таке рішення ухвалено 25 березня обласною держадміністрацією.

У 2011 році на проведення робіт з утилізації хімікатів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища заплановано виділити 12,3 мільйона гривень. Для повного очищення області від хімії додаткові кошти мають надійти і з державного.

На сьогодні в області накопичено 856 тонн непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин. Хімікати зберігаються в 192 місцях, з них в 67 місцях (близько 260 тонн) стан зберігання визнано незадовільним. Найбільша кількість непридатних пестицидів зберігається на територіях Бобровицького, Ічнянського, Бахмацького, Прилуцького та Чернігівського районів.

Сергій Лавський Наше слово




Теги:мена, Екологія, отрутохімікати, пестициди


Читайте також



Коментарі (0)
avatar