реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Казус Порошенка для чернігівської влади

Робочий візит Президента Петра Порошенка до Чернігова був дуже схожий на передвиборчу поїздку: ключі - військовим, дорогий апарат медикам і указ про названня "Чернігівського колегіуму" - викладачам педуніверситету. Про це щироко розповіли учора чернігівські медіа і тут поширюватися не варто.

Але був один принциповий, як на мене, момент у візитації Президента. На зустрічі з колективом обласної лікарні глава держави наголосив: "Жителі сіл мають бути забезпечені доступною та якісною первинною медичною допомогою, обслуговуватися в закладах охорони здоров’я та їх відділеннях, укомплектованих необхідним обладнанням і набором ліків для надання первинної медичної допомоги".

Глава держави повідомив, що ініціював розробку і вже вніс як невідкладний проект Закону про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості. За його словами, вперше за всю історію незалежності нашої країни близько 5 мільярдів гривень буде спрямовано на підвищення доступності медичної допомоги в сільській місцевості.

Петро Порошенко акцентував також на важливості розвитку телемедицини, яка допоможе значною мірою підвищити ефективність надання медичних послуг, забезпечить так звану «золоту годину» для того, щоб встановити точний діагноз та доправити пацієнта до медичного закладу.

Нетерплячий читач скаже - і що ж тут такого? Все правильно. Ага, не бачили ви при цьому кислі лики провідників чернігівської медицини та дружніх до них владців! Адже, як на мене, філософія медичної реформи, як її бачать чернігівські головлікарі та слухняні до них чиновники, полягає саме в ліквідації медицини у районах та селах. Вони, бува, неприховано кажуть: "У районі хворого хай зельонкою помажуть і везуть у область!".

Звідси - велика фінансова увага до обласної лікарні, звідси - мегамільйонний проект для придбання лінійного прискорювача в обласний онкодиспансер, про ефективність якого лікарі, що не при владцях, кисло кривляться... Звідси - припинення виробництва альбуміну в обласній станції переливання крові - краще ж кров донорів продати приватній фірмі і заробити гроші для власної кишені... Звідси - різкий контраст між психоневрологічним диспансером і маєтком його головного лікаря...

А тут Президент, наче підслухавши, ставить насупроти - шановні, сільську медицину треба розвивати. Я би сказав - наново створювати, бо попередніми реформаторами а-ля Василькова вона зведена до поодиноко жевріючих фапів чи до ситуації моєї Авдіївки, де хворіти можна два рази на тиждень - коли приїде лікар у колишню дільничну лікарню.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Чернігівська ОДА, візит Президента, медична реформа


Читайте також



Коментарі (0)
avatar