реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Гетьман воює подосі...

Відкриття пам'ятника гетьману Мазепі у Полтаві спонукає до уточнення та до спогадів.

Пам'ятник Мазепі - не перший в Україні, як про це встигли роздзвонити несумлінні журналісти. Перший поставлено в селі Мазепинці на Київщині. Перший У МІСТІ - в Чернігові, на Валу. А перша плита памяті Мазепи встановлена бахмацькими просвітянами у Батурині, на Гончарівці, де стояв його палац.

Пригадую, як відмовлявся тоді радити мені його зображення Олександр Коваленко: "Це найзаплутаніше питання в історіографії!" Шкода, що тепер керівництво заповідника перенесло плиту в інше місце Та й не треба було її реставрувати - хай би була з подзьобинами, учиненими руками україноненависників...

Щоправда, журналіст Ростислав Мартинюк уточнює, що як брати повноростовий пам'ятник Мазепі - то в Полтаві перший. І ще нагадує про Мазепу в компанії трьох ясновельможних у Батурині.

І друге - коли в Чернігові відкрили пам'ятник Мазепі завдяки Ющенку та Хоменку- до нас позлазилися російські агенти і кидалися на нього та на українців. Пригадую, коли я виступав біля пам'ятника, а кругом біснувалися якісь їхні "начниє волкі" , то на мене кидалася з пофарбованими начорно нігтями і з криками "Задушу!", яку вночі потім затримали правоохоронці - хотіла вимазати фарбою Мазепу.

А ще пригадую, що коли Юрій Луценко - міністр МВС посварився з Ющенком, то охорону міліцейську зняли. І далі вже його стерегли есбеушники. А та наркоманка, що кидалася, кажуть, загинула на Донбасі... Мазепа воює подосі.

Варто також нагадати, що після відкриття у Полтаві російські чиновники та медіа переповнилися черговим пароксизмом люті, але вони мені нецікаві. ... Значно цікавіше, що Єрусалимська церква, у канонічніості якої таки ніхто не сумніається, не переставала молитися за гетьмана Мазепу - на відміну від російської та її бородатих "канонічєськіх" пахолків в Україні, що проклинали. Щоправда, це не заважало їм молитися , скажімо, у чернігівському кафедральному Троїцькому соборі, зведеному Мазепою. До речі, а чому б не домогтися встановлення на цьому соборі знаку про зведення його гетьманом Мазепою?

...Коли ми з Володимиром Ступаком перед походом "Дзвін-90" домовлялися з батуринським селищним головою Олександром Згурським про панахиду по гетьману Мазепі - він несподівано для нас дав згоду зробити це навіть на стадіоні. Член бюро райкому компартії погодив наш план і єпископ Роман відслужив першу панахиду по гетьману біля канцелярії. Через багато років, коли вже була незалежна Україна, а Олександр Пилипович був на пенсії, я спитав його - як же так він наважився? А той відповів: "Так у мене ж дядько був петлюрівським офіцером!".

Мазепинці - петлюрівці- бандерівці - цей ряд неперервний і саме він є першим краєм боротьби проти московської імперії.

...А я радію, що в Чернігові відтепер є вулиця імені Мазепи - одна з центральних і найдовших.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Василь Чепурний, чернігівська Просвіта, Мазепа, російсько- українська війна, Батурин, Полтава


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Мазепинці - петлюрівці- бандерівці - рухівці - цей ряд неперервний і саме він є першим краєм боротьби проти московської імперії.
avatar