реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Євгену Нищуку - 50!

Нарешті, пане Євгене, і Ви досягли віку зрілості. Не піку поки що - зрілості... Вітаю і зичу Вам, акторові, політику, а нині воїну переможної зими й весни, натхнення бути, натхнення перемагати!

Справді, Євген нині у війську, на фронті. Його бойовий характер - не новина, усі пам’ятають, що саме він був голосом двох майданів. Стояв під кулями… Встояв. Встоїть і нині - як і вся Україна! Та все ж, Євгене, бережіть себе!

Раз чи два на місяць Євген приїздить до Києва, аби зіграти виставу - в театрі «Сузір’я», чи на легендарній франківській сцені. Він надає сценічному просторові романтичного виміру. І - поетичного! Недарма ж був він на сцені і Тарасом Шевченком, і Павлом Тичиною, і Миколою Вінграновським у виставі «Прекрасний звір у серці» (саме за неї отримав «Київську пектораль»). У франківців потужні, стильно огранені ролі у виставах «Момент кохання», «Три товариші» (ух, як ця вистава за романом Ремарка і роль Нищука резонують нині з тим, чим живе нині наша країна!), «Сірано де Бержерак», «Весілля Фігаро», «Украдене щастя».

У кіно в Нищука таких ролей немає, на жаль. Та й мало їх. Ну, ще не вечір.

Звісно, у багатьох у пам’яті Євген Нищук - двічі міністр культури (у 2014-му та 2016-19 роках). Не все було гладко, одначе міністр був із тих, що вчаться, не бронзовіють, а навпаки - витримують критику і роблять із неї висновки. Скажімо, кіно за часів Нищукового урядування розвивалося, ще й як. Звісно, не тільки його заслуга, але підтримка з його боку була.

Це виявлялось і в тому, що Нищук був відкритим до спілкування, був доволі частим гостем кінематографістів, зокрема і кіностудії імені Довженка (саме цей момент і зафіксовано на фото). Там він тоді знімався, до речі, - в ролі Володимира Винниченка у фільмі «Таємний щоденник Симона Петлюри» Олеся Янчука. Близький, можна сказати, матеріал - митець і політик, урядовець, два в одному…

Утім, акторська професія робить звичною справою вживання в образи, парсуни персонажів з різних галактик і систем - від сонячних до приземлених, а то й нічних…

Словом, пане Євгене, чекаємо Вас з перемогою і перемогами! Які неодмінно трансформуються у нові ролі і нові образи! Лік до ста, літ до ста!!

Сергій ТРИМБАЧ



Теги:українське кіно, Євген Нищук, Майдан, Сергій Тримбач, театр


Читайте також



Коментарі (0)
avatar