реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Естонія визнала РПЦ інструментом війни

У понеділок, 6 травня, естонський парламент (Рійгікогу) ухвалив заяву, в якій засуджує діяльність Московського патріархату з виправдання і підтримки спрямованої проти України російської агресії та оголошує Московський патріархат інститутом, що підтримує військову агресію Російської Федерації. Рійгікогу наголошує, що це стосується Московського патріархату як інституту і керівного органу, а не людей, які дотримуються традицій православ'я.

Про це повідомляє суспільний мовник ERR.

Результат голосування за заяву Рійгікогу "Про оголошення Московського патріархату інститутом, що підтримує військову агресію Російської Федерації": "за" - 75 депутатів, "проти" - 8 депутатів.

У заяві Рійгікогу засуджує війну, розв'язану Російською Федерацією проти України, і незаконну анексію захоплених під час агресії територій та наголошує на тому, що терористичний путінський режим, який погрожує ядерною зброєю, став найбільшою загрозою миру як у Європі, так і в усьому світі.

"Патріарх московський і всієї Русі Кирил з початку розв'язаної Російською Федерацією у 2022 році повномасштабної війни проти України відкрито підтримує агресію терористичного режиму Російської Федерації. Як інструмент пропаганди війни керівництво Московського патріархату і патріарх Кирило використовують ідеологію "Русского мира", за допомогою якої знищують останні прояви демократії в Росії, мілітаризують російське суспільство і виправдовують агресію, щоб розширити Російську Федерацію на всі території, які історично перебували під впливом Росії, зокрема й на Україну", - зазначено в заяві Рійгікогу.

Згідно із заявою, у березні створений під егідою Російської православної церкви Всесвітній російський народний собор, яким керує патріарх Московський, ухвалив програмний документ "Сьогодення і майбутнє Русского мира", згідно з яким агресивна війна в Україні є священною війною як проти України, так і проти всього західного світу, а сфера впливу Російської Федерації поширюється за межі території колишньої Російської імперії. "Заклики Московського патріархату приховують у собі загрозу безпеці та існуванню Естонії, зокрема пряму загрозу громадському та конституційному порядку в Естонії", - зазначає Рійгікогу.

Згідно із заявою, Естонія як демократична держава виступає за свободу віросповідання, і держава має забезпечити можливість обирати, яку релігію сповідує людина. "Але в сучасному світі держава також має захищати населення від терористичної та іншої ворожої пропаганди і від закликів до насильства. Захист від подібної пропаганди, зокрема, зачіпає і православних, які проживають в Естонії, незалежно від мови, національності або канонічної приналежності, - повідомляє Рійгікогу, - З урахуванням попередньої діяльності Московського патріархату зберігається висока загроза здійснення впливу на населення в цьому псевдорелігійному контексті".

Рійгікогу закликає всі держави і міжнародну громадськість перешкоджати ворожій діяльності Московського патріархату з надання впливу.

Також Рійгікогу наголошує, що оголошення Московського патріархату інституцією, яка підтримує військову агресію Російської Федерації, стосується Московського патріархату як інституції та керівного органу, а не людей, які дотримуються традицій православ'я.

"Православні об'єднання і парафії також повинні самостійно оцінити загрозу громадському порядку і своїм членам, яка походить від ворожої діяльності з надання впливу, і вжити необхідних кроків для припинення зв'язків з Московським патріархатом. В Естонській Республіці має зберігатися конституційне право на свободу віросповідання, з урахуванням прав і свобод усіх людей, які тут живуть", - значиться в заяві Рійгікогу.



Теги:Україна - Естонія, РПЦ, широка війна


Читайте також



Коментарі (0)
avatar