реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Дві громади — дві стратегії

Про стратегічні плани Батуринської територіальної громади та Парафіївської об’єднаної територіальної громади, що на Чернігівщині.

Батурин: уже є результати
Стратегічні плани Батуринської територіальної громади поступово реалізуються. Такий висновок можна зробити за результатами ознайомлення зі змінами, що там відбуваються. У жовтні минулого року сесія міської ради ухвалила стратегію розвитку громади — час замалий для кардинальних перетворень, але цілком достатній та показовий для розуміння наявних тенденцій.

Як зазначив радник з регіонального розвитку Чернігівського центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою» Володимир Бойко, формуючи перший план заходів із реалізації стратегії, робоча група намагалась відбирати до нього відносно прості для виконання проекти, приземлені на першочергові потреби, відкладаючи масштабніші до наступного етапу.

«Результати впровадження громадою стратегії розвитку вражають. Значні кошти (переважно власні, але частково — державної інфраструктурної субвенції) вкладено в ремонти шкіл — Батуринської та Городищенської. До того ж реновація приміщень для молодших класів та їдальні в гетьманській столиці настільки ґрунтовна, що вони мало чим відрізняюється від нових приміщень. Значні кошти вкладено й у будинок, де займаються середні та старші класи. Завершується облаштування приміщення під

Центр надання адміністративних послуг — також за кошти від власних надходжень. Крім того, Батуринська ОТГ стала одним із переможців на участь у проекті модернізації та осучаснення ЦНАПів, який реалізовує Програма «U-LEAD з Європою».

Капітально відремонтовано адміністративне приміщення Матіївського старостинського округу, завершується — Городищенського», — поділився враженнями Володимир Бойко. Цікаво, що в обох старостатах адмінприміщення перетворюються на сучасні відкриті офіси, де, крім старости, розміщуватимуться й інші служби (бібліотека, спортзал).

Також завершується будівництво пішохідного мосту через Сейм та оглядового майданчика. Крім того, відновлено дорожнє покриття на одній із вулиць, де воно фактично зникло, а до завершення року планується реалізувати проект з освітлення вулиць центральної частини адміністративного центру громади. Одночасно розпочнеться встановлення системи камер відеоспостереження.

Батуринська громада є гарним прикладом у розвитку туристичного потенціалу, до того ж родзинкою в цій справі є поєднання сучасних розважальних заходів, які популяризують історико-культурну спадщину. За час, що минув, тут організували кілька масових фестивально-концертних акцій і мають намір робити їх ще більш креативними та яскравими в майбутньому.

«Швидше за все, в наступний період громада спробує зробити стрибок у своєму розвитку, спираючись на три складові: історико-культурний та подієвий туризм (уже є), лікування та відпочинок (пасивний та активний). Останніх двох складових немає — їх ще належить створити. Передумови для цього є: ще в дев’яності роки на острові, утвореному течією Сейму, хотіли створити туристично-діловий комплекс для родинного відпочинку, а також проведення ділових заходів», — сказав Володимир Бойко. На його думку, піднесення ділової активності в Україні сприятиме підвищенню інтересу до таких місцин. Утім, це може бути й масштабний інфраструктурний проект за бюджетні кошти або за міжнародної технічної допомоги.

Загалом Батуринська громада має багато ідей та планів. Серед масштабних — будівництво сміттєпереробного заводу у співпраці із сусідніми ОТГ. Також планують облаштувати креативні вуличні простори, побудувати фонтан, створити дитячо-юнацьку спортивну школу, відремонтувати стадіон, відновити історичне середовище та надати урбаністичний вигляд центру міста, здійснити його благоустрій, облаштування полігона для мотоциклів, розробку нового майданчика для фестивалю «Шабля», створення парку розваг. І значна частина задуманого ґрунтується на державно-приватному партнерстві.

Парафіївка: стратегію починають
Починаючи з вересня цього року в Парафіївській об’єднаній територіальній громаді, яка є однією з перших на Чернігівщині, розпочинають збір даних, необхідних для старту розробки нової стратегії на період 2021—2027 років.

Таке рішення було прийнято внаслідок зустрічі Володимира Бойка, радника з регіонального розвитку Чернігівського центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою», з Валентиною Карпенко, Парафіївським селищним головою, та старостами, працівниками виконкому, бюджетних організацій, громадськими діячами.

«Перша стратегія територіальної громади має яскраво виражений соціальний характер — так вона й запроваджується. До того ж жорстко дотримуючись принципу — в кожному старостинському окрузі люди мають побачити позитивні результати реформи.

За три з половиною року вдалося істотно покращити умови діяльності бюджетних установ та закладів. Капітально відремонтували всі три середні школи в Парафіївці, Іваниці, Южному. До того ж комплексно, із заміною дахів, вікон та дверей, утепленням фасадів, модернізацією опалення та іншими складовими за потреби. Так само ремонтували дитячі садочки», — розповіла Валентина Карпенко.

Ще у старостинських округах відремонтували ФАПи, відкрили територіальний центр та Центр первинної медико-санітарної допомоги, амбулаторію. Створили справжній бібліотечний простір у громаді.

«Займалася громада й традиційною топ-тріадою проблем: дороги, вода, вуличне освітлення. Найбільше вдалося просунутися за третім напрямом — уже цього року очікується, що 60 відсотків вулиць Парафіївки будуть освітлені. З дорогами Парафіївці поталанило — проводили реконструкції з дорожнього фонду. Чи не найгострішим залишається питання забезпечення питною водою: централізоване водопостачання є не скрізь та й стан наявного задовільним на-
звати важко. Ще й обслуговування «розірвано» між власним комунальним та Ічнянським водоканалом, що незручно, але швидкого правильного рішення тут немає. Поки що громада робить те, що в її силах, — готується до ухвалення регуляторних актів стосовно тарифів, шукає кошти для буріння нових свердловин та прокладання водогонів. Згадане комунальне підприємство — це також один із результатів утворення ОТГ. Формально воно існувало й раніше, але стало потрібне лише в період реформи.

Тепер селищна рада нарощує його можливості та розширює сферу послуг, що надаються місцевим мешканцям», — прокоментував результати діяльності Парафіївської громади Володимир Бойко.

Серед проблем, які складні в розв’язанні, керівництво громади називає розробку нових генеральних планів населених пунктів. Процедуру розпочато, але вона виявилася складнішою, ніж це уявлялося на початку.

Зазначені досягнення ґрунтуються на двох джерелах — державній інфраструктурній субвенції, інших видах державної допомоги та власних надходженнях до селищного бюджету. До того ж останні збільшуються.

«Економіка громади спирається на сільське господарство — тут діє щонайменше сім аграрних підприємств, які можна назвати великими, причому жодне не домінує. Така диверсифікація йде лише на користь місцевому розвитку. Для його прискорення Парафіївська ОТГ має власні далекосяжні плани, що, вочевидь, можуть стати основою для наступної стратегії, де складові соціальної сфери та економіки взаємно доповнюватимуть одна одну. Серед таких проектних ідей — створення в громаді багатопрофільного Діагностично-реабілітаційного центру на засадах державно-приватного партнерства, що матиме загальноукраїнський характер. Умови для цього є, а якісний ремонт дороги зробив Парафіївку ближчою», — зазначив Володимир Бойко.

На його думку, Парафіївська громада у своїй стратегії розвитку має зробити акцент на туристичному кластері. Адже на території є історичні та архітектурні пам’ятки, Тростянецький дендропарк, Національний історико-культурний заповідник «Качанівка» та інші привабливі для туриста об’єкти. Як і всюди, не вистачає готелів, ресторацій та інших атрибутів індустрії гостинності, але за умови якісного стратегування, налагодження співпраці із сусідніми громадами, представниками бізнесу та залучення інвесторів економічний розвиток Парафіївської громади буде йти вгору.

Оксана СТЕЛЬМАХ, "Голос України"

На знімку: радник Чернігівського центру розвитку місцевого самоврядування Володимир Бойко (в центрі) з Батуринським головою Леонідом Душею (праворуч) та його заступником Олександром Козловським.

Фото авторки.



Теги:Парафіївка, Оксана Стельмах, Батурин, ОТГ, децентралізація


Читайте також



Коментарі (0)
avatar