реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Дніпрогес був знищений за наказом Сталіна

18 серпня 1941 року о 20:00~20:30 після прориву німецьких військ в районі Запоріжжя гребля ДніпроГЕСу була підірвана працівниками НКВС, наказ на знищення «Дніпрогесу» віддав особисто Йосип Сталін.

В результаті вибуху 20 тонн толу у греблі виникла пробоїна завдовжки 135 або 165 метрів, через яку ринула вниз багатометрова хвиля, спричиняючи руйнування і загибель людей, що опинились у береговій зоні.

В зону повені потрапили як німецькі війська, так і червоноармійці, що здійснювали переправу через Дніпро, а також цивільні мешканці острова Хортиця та прибережної зони. Німецьке командування оцінювало свої втрати в живій силі в 1500 осіб. Жертви серед червоноармійців та цивільного населення оцінюються істориками цифрами від 20 тисяч до 80 - 120 тисяч осіб.

Виконавці були прийняті за диверсантів і арештовані радянською контррозвідкою, але після втручання їх керівництва звільнені. Вибух призвів також до руйнації машинного залу і припинення енергопостачання, в результаті чого була паралізована діяльність промислових підприємств Запоріжжя.

Після захоплення Запоріжжя німецькими військами, що мало місце через 46 діб після вибуху, німецькими будівельними частково була відновлена зруйнована частина греблі, а влітку 1942 року замість виведеного з ладу запрацювало нове, німецького виробництва, обладнання гідроелектростанції.

За матеріалами Вікіпедії



Теги:Дніпрогес, Сталін, НКВС, Запоріжжя


Читайте також



Коментарі (0)
avatar