реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Діятиме програма боротьби з амброзією

В області розроблена регіональна цільова програма боротьби з карантинним бур'яном - амброзією полинолистою, розрахована на 2022-2026 роки.

Як зазначив начальник головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен, готуючи програму для широкого громадського обговорення та затвердження депутатами обласної ради, фахівці управління фітосанітарної безпеки насамперед акцентували увагу на її важливості і для здоров'я людей, екології, і для економіки регіону.

"Амброзія полинолиста є карантинним організмом не тільки для України, а й для багатьох країн, - зазначив Юрій Павлішен, - засміченість її насінням партій зерна кукурудзи та соняшнику, насіннєвого матеріалу унеможливлює їх експорт, що в свою чергу призводить до втрати позитивних зовнішньоекономічних позицій держави".

Амброзія є ще й причиною виникнення в людей алергії, проте вона широко буяє навіть під багатьма дворами селян, не кажучи про обочини доріг. Тому програма покликана забезпечити захист населення від виникнення алергічних захворювань, зниження негативного впливу на здоров'я людей і тварин, покращення екологічного стану навколишнього природного середовища, збереження родючості земель, покращення продуктивності сіножатей і пасовищ, збереження складу та структури місцевих фітоценозів тощо.

Програму реалізують у два етапи. Фінансуватиметься вона з обласного бюджету і бюджетів територіальних громад (не більш як 50% за рахунок коштів обласного бюджету і не менш як 50% за рахунок коштів бюджетів територіальних громад).

Автори програми розраховують, що через п'ять років вдасться зменшити площі зараження амброзією наполовину, тобто буде трохи більш як тисяча гектарів.
"Голос України"



Теги:амброзія, алергія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar