реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Ціни на хліб у Криму зростуть на 70 відсотків

З початку 2014 року ціни на хліб в Криму зросли на 7% - повідомив у ефірі програми «Національний інтерес» на телеканалі БТБ директор Департаменту економічного розвитку Мінагрополітики Віталій Саблук. Як зазначив чиновник, Мінагрополітики шукає можливості для безперервних поставок на півострів продуктів харчування, проте є проблеми із гарантіями постачальникам. При цьому він зазначив, що в разі повної анексії Криму Росією, ціни на хліб на півострові можуть зрости на 60-70%.

«Ціни на хліб в більшості регіонів є стабільними завдяки роботі Аграрного фонду. Адже він більше працює з постачанням муки по каналах, які орієнтовані на внутрішнього споживача, ніж з інтервенціями на ринок зерна. Тому ціни на хліб є стабільними по всіх регіонах України. Але, на жаль, за останні тижні маємо одне виключення - Крим, - сказав Саблук.

«Наприклад, якщо по Україні в цілому з 1 січня ціни на хліб зросли приблизно на 3%, то в Криму - більше ніж на 7%. І Аграрний фонд не має можливості постачати борошно для пекарських підприємств у Сімферополі через проблеми з транспортом, адже закрито перехід на Крим», - додав він.

Також, за словами Саблука, є ймовірність того, що у разі переходу Криму до складу РФ ціни на хлібобулочні вироби зростуть ще більше і відрізнятимуться від українських на 60-70%. «Якщо аналізувати ціну на хліб простих рецептур (соціальні сорти), наприклад, у Харківській області і прикордонній з нею російській Бєлгородській області - різниця буде близько 60-70%. На українській території 1 кг білого хліба коштує трохи більше 6 грн., а на російській це буде в переводі на гривні - близько 11 грн. Тому коли кримські пекарі перепрофілюються на борошно з Росії, цілком можливо їм доведеться екстраполювати ціни прикордонних з Україною областей на Крим. І тому, гадаю, можна очікувати ще подальшого зростання. Те ж саме стосується круп, макаронів і гречки», - розповів він.



Теги:мінагрополітики, ціни, хліб, російська окупація, Крим


Читайте також



Коментарі (0)
avatar