реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Чому чоловіки-батьки здоровіші за холостяків?

Рівень тестостерону у новоспеченого батька різко падає після народження дитини, а турбота про сина чи дочку тільки підсилює цей ефект - саме це переключення на "батьківську програму" може бути причиною того, що сімейні чоловіки в середньому здоровіші за холостяків, вважають автори статті, опублікованої в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Турбота про нащадків є цілком звичайною справою для більшості видів ссавців, проте в більшості випадків за дитинчатами доглядає тільки самка, тоді як "батько сімейства" втрачає свій інтерес практично відразу після спарювання.

Разом з тим, самці і самки багатьох видів птахів - наприклад, страусів, голубів і пінгвінів - разом доглядають за своїм потомством.

Як правило, високий рівень тестостерону в крові самців цих видів, що передує парування, змінюється вкрай низькими значеннями після народження дитинчат.
Вчені вважають, що в цей момент включається так звана "батьківська програма", яка змушує самця переключатися з пошуку нових партнерок на турботу про потомство.

"Люди займають досить незвичайне положення серед ссавців, оскільки виживання наших дітей залежить від дорослих, які годують і захищають їх протягом десяти з гаком років. Вирощування нащадків є складним завданням для людини, і воно неминуче вимагає взаємодопомоги. Наше дослідження показало, що батьки біологічно "запрограмовані" на допомогу матерям ", - заявив один з учасників групи Крістофер Куцава, чиї слова наводяться в повідомленні наукової організації.

Група біологів під керівництвом Лі Геттлера з Північно-західного університету в місті Еванстон (США) оцінила зміни рівня тестостерону в слині 624 молодих філіппінців, приблизно третина з яких за 4,5 року дослідження встигла перетворитися з холостяків в сімейних чоловіків.

Вчені двічі збирали у добровольців зразки слини - в 2005 і 2009 році. Обидва рази вчені оцінювали вечірній та ранковий рівні тестостерону.

Потім вони зіставили дані аналізу проб з даними про зміни в житті учасників експерименту та їх опитування за його підсумками.
Виявилося, що чоловіки із спочатку високим рівнем тестостерону були більш успішні в сімейному житті, ніж ті, у кого концентрація цього гормону була низькою.

Крім того, поява дитини в сім'ї, особливо первістка, різко знижувало рівень тестостерону в крові чоловіків: за 4,5 роки дослідження концентрація тестостерону в слині батьків знизилася на 26-34% - значно сильніше, ніж звичайне "вікове" падіння рівня цього гормону в 10-13%.
Крім того, ще менше чоловічого гормону було в слині тих чоловіків, які щодня витрачали 1-3 години і більше на виховання своїх синів і дочок.

При цьому, як підкреслюють вчені, не можна сказати, що чоловіки з більш низьким рівнем тестостерону просто більш схильні піклуватися про дітей - статистичний аналіз показав, що початковий рівень чоловічого гормону у холостяка у 2005 році ніяк не був пов'язаний з подальшим ставленням молодого батька до дітей.

Дослідники вважають, що гарне здоров'я і нижча смертність у сімейних чоловіків у порівнянні з холостяками може пояснюватися саме перемиканням на "батьківську програму" і зниженням рівня тестостерону.

Як показали попередні дослідження, високий рівень цього гормону може збільшувати ризик раку простати і підвищеного рівня холестерину в крові, а також посилювати схильність, наприклад, до алкоголю і наркотиків.
"Низька концентрація тестостерону може захищати батьків від деяких хронічних хвороб у міру старіння", - пояснив Куцава.

За матерiалами: РІА Новости






Теги:батьки - діти, семейні стосунки



Коментарі (0)
avatar