реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Чи відбудеться «перезавантаження» чернігівської адвокатури?

18 вересня 2013 року о 18-00 в Чернігові відбудеться конференція адвокатів області за адресою м. Чернігів, вул. Шевченка, 105А (навчально-методичний центр Федерації профспілкових організацій). Делегати цієї конференції (один представник від трьох адвокатів) повинні бути обрані на зборах адвокатів серед тих, хто мав робоче місце в області та станом на 27 липня 2013 року перебував в Єдиному реєстрі адвокатів України.
Це стало можливим у зв’язку з набуттям чинності 15 серпня 2012 року Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (№ 5076-VI).
Цим законом передбачено створення нових органів адвокатського самоврядування. Так вищими органами адвокатського самоврядування у державі визначено з’їзд адвокатів України, а у регіонах – відповідні конференції адвокатів.
Отже, попередні громадські адвокатські структури, які походять ще з совєтських часів, згідно з цим законом втратили свої повноваження. Серед них «Чернігівська обласна колегія адвокатів» на чолі з Геннадієм Авраменком. Президія цієї організації до серпня 2012 року містилася за адресою: в м. Чернігові по вул. Горького, 1, у двоповерховій будівлі кінця ХІХ століття.

Цій події передує низка скандалів навколо колишнього голови «Чернігівської обласної колегії адвокатів».
На жаль, про деякі негаразди в чернігівській адвокатурі засвідчили лише матеріали на інтернет-сайті «Високий Вал» щодо скасування Чернігівським окружним адміністративним судом 25 квітня 2013 року державної реєстрації Ради адвокатів Чернігівської області від 25 березня 2013 року та журналістське розслідування на інтернет-сайті «Сіверщина» «Про що мовчать чернігівські адвокати» (/siver.com.ua/news/pro_shho_movchat_chernigivski_advokati/2013-06-05-12409).

Тим часом за ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 15.04.13 р. було поставлено питання про притягнення адвоката Г. Авраменка до дисциплінарної відповідальності.

Крім того, 13 травня 2013 року чернігівський адвокат Купрієнко О.В. направив скаргу до Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури про вчинення адвокатом Г. Авраменком дисциплінарного проступку. Йому закидалося те, що він, не маючи відповідних повноважень, надав підроблені документи до Державного реєстратора виконкому Чернігівської міськради.

19 липня 2013 року Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури Закарпатської області, за дорученням Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, застосувала проти Г. Авраменка дисциплінарне стягнення у вигляді зупинення права на заняття адвокатською діяльністю на строк шість місяців.

Всього через тиждень, 26 липня 2013 року, Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури Закарпатської області кваліфікувала дії Г. Авраменка як грубе одноразове порушення правил адвокатської етики та позбавила його права зайняття адвокатською діяльністю.

Натомість серед адвокатського і суддівського загалу була поширена інформаційна листівка під назвою «За Чернігівщину», в якій зазначено, що відповідальним за її випуск є помічник-консультант народного депутата О. Ляшка і вказана адреса офісу нардепа в Чернігові.

Один з поважних чернігівських сайтів 15 серпня 2013 року так прокоментував цей факт у матеріалі «Чергова хвиля чорного піару в Чернігові?» (http://pik.cn.ua/4940/chergova-hvilya-chornogo-piaru-v-chernigovi/ ):

«Видання носить назву «За Чернігівщину», майже однойменне з виданням колись активного на політичній арені міста Олександра Савченка. Пізніше під схожою назвою виходила газета одного з чернігівських політтехнологів, в якій досить часто розповсюджувалась провокативна інформація.»

Про те що, це провокація, спрямована проти адвоката О.Купрієнка, який очолює обласний осередок Радикальної партії О. Ляшка, запевняють і його однопартійці.
Тим часом, збори адвокатів по обранню делегатів, що відбулися в Чернігові 30 вересня 2013 року. засвідчили: на чернігівську адвокатуру чекає «перевантаження».

Шкода, що на відміну від країн розвинутої демократії, українські адвокати були і залишаються найбільш закритою і утаємниченою для широкого загалу кастою.

Сергій Соломаха


Рішення Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Закарпатської області від 19 липня 2013 року





Рішення Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури Закарпатської області від 26 липня 2013 року





Інформаційна листівка формату А3 під назвою «За Чернігівщину»











Коментарі (0)
avatar