реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

"Чернігівський рубіж. 1941-1943»: остання нагода розповісти правду

Щойно, завдяки документальному фільму "Чернігівський рубіж. 1941-1943, досягла максимуму хвиля цікавості громадськості до теми війни і окупації нацистами та їх союзниками Чернігівщини. Адже цей фільм ставить непрості питання, які досі не мають однозначної відповіді.

Ось лише декілька з таких питань:


1.Справжня причина бомбування і спалення Чернігова у серпні 1941 року;

2. Cуперечність спогадів про спалення Чернігова у щоденнику Миколи Попудренка і ініціюванням Олексієм Федоровим в с. Парафіївка розстрілу голови міськвиконкому.

3. Справжня мета, коли і як було зосереджено 5-ту армію біля Чернігова;

4. Доля бранців чернігівської в’язниці при відступі РККА, адже, коли прийшли німці, там не було жодного в’язня;

5. Хто був похований в братських могилах по вул. Тихій біля Єлецького монастиря, а потім перепохований у 1959 році на Старому Руському цвинтарі?

6. Чому у фільмі замовчано напрямок головного удару німців: на Ромни через с. Жуклю, а не на Чернігів;

7. Де був О.Федорів підчас знищення Чернігова у кінці серпяі 1941 року? Справжня, а не міфічна роль і діяльність НКВДіста О. Федорова у подіях 1941-1943 рр. на Чернігівщині;

8. Безпідставне в останні роки «розкручування» явно міфічних подвигів партизан-підпільників, начебто здійснених у період вересня 1941 - лютого 1942 року в Чернігові;

9. Дивна роль якихось "власовців" у вересні 1943 року при визволенні Чернігова.

10. Загадкове знищення П’ятницької церкви після визволення від окупантів - символу реставрації історичних пам’ятників Чернігова.
11. Де знаходяться поховані щонайменше 1500 загиблих бійців 5-ї армії під Шестовицею? Де і в якому стані сьогодні інші масові поховання захисників Чернігова у 1941 році?


Вважаю, що науковцям, небайдужим чернігівцям, ЗМІ варто продовжити дослідження і висвітлення цих питань, бо правда про війну і окупацію потрібна самим чернігівцям.
Розповісти правду про це сьогодні ще можуть діти і онуки безпосередніх учасників і свідків цих подій, які, як кажуть, чули з перших вуст.

Це остання така нагода…

Інакше і далі буде продовжуватися наруга над пам’яттю загиблих у цій страшній війні під час проведення владою численних свят збоку безтурботно відпочиваючих на могилах загиблих біля музичного фонтану у парку ім. Попудренка у центрі Чернігова.

Сергій Соломаха





Коментарі (0)
avatar