реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Чернігівська районна рада вимагає відмінити закон Ка-Ка

Сьогодні сесія Чернігівської районної ради проголосувала за звернення до Верховної Ради, Президента та уряду з вимогою відміни скандального закону про регіональні мови, відомого в народі як закон Ківалова- Колесніченка.

"Прийняття Верховною Радою Закону «Про засади державної мовної політики» викликало обурення частини громадян України, стало подразником та провокатором мовного сепаратизму в країні, - йдеться в рішенні чернігівських районних депутатів. - Обласні й міські ради східних і південних областей на його основі прийняли рішення про запровадження російської мови як офіційної на своїх територіях. Ці території стали об’єктом територіальних зазіхань Росії під час інформаційної та військової агресії навесні 2014 року. Зрештою, вищевказаний Закон змістом багатьох статей суперечить статті 10 Конституції України та рішенню Конституційного Суду України від 1999 року, перешкоджає українцям реалізовувати своє конституційне право в частині використання, поширення, пропагування державної української мови".

Депутати Чернігівського району зазначають: "Вболіваючи за рідну мову, висловлюючи патріотичні почуття чернігівців, вважаємо, що маємо раз i назавжди припинити дискусії з даного питання i дати всім зрозуміти: у нас єдина українська нація, єдина Українська Держава, єдина українська державна мова".

Як повідомив заступник голови Чернігівської районної ради Володимир Поліщук, депутати ввжають першочерговими державними завданнями в частині культурно-мовного будівництва такі:
а) прийняти Державну програму з відродження й упровадження української мови в усі сфери державного і суспільного життя або ж відновити дію Указу Президента України № 161/2010 «Про Концепцію державної мовної політики»;
б) припинити дію руйнівного для української держави Закону «Про засади державної мовної політики» Колесніченка-Ківалова;
в) в Уряді створити спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань регулювання державної мовної політики.

Нагадаємо, що правління Чернігівського обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка, членом якого є і Володимир Поліщук, ініціюють звернення від обласної ради про відміну закону Ківалова- Колєсніченка. Чернігівська районна рада стала першою, хто проголосував таку вимогу. Володимир Поліщук повідомив, що депутати голосували одноголосно.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:українська мова, Чернігівська районна рада, чернігівська Просвіта, Володимир Поліщук


Читайте також



Коментарі (0)
avatar