реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Чернігівська "Просвіта" - до обласної програми

Свій ювілей (115- річчя!) чернігівська "Просвіта" зустрічає при замкненому приміщенні з волі керівництва обласної ради. До того ж цікаво, що борг (створений штучно управлінням комунального майна) вже ліквідований рішенням сесії, а судове провадження по ньому лишається...

Обіцянки сприяння від голови обласної ради Олени Дмитренко, її першої заступниці Ніни Лемеш, заступника Дмитра Блауша лишаються обіцянками. Більше того - дехто з цієї трійці веде постійну лінію на відібрання приміщення. Виконуючи чиї побажання? При тому, що публічно говориться одне, а закулісно - протилежне.

Але наразі я не про це. Чернігівська "Просвіта" продовжує жити навіть в таких умовах. До проєкту обласної програми підтримки і розвитку української мови, який зараз формується, подані наші пропозиції.

Ось вони.
I. Однією з причин триваючого зросійщення є окупація українського інформаційного простору, особливо в колишніх Ріпкинському, Городнянському, Сновському, Корюківському, Семенівському та Новгород- Сіверському районах, що проявляється в недоступності для їх мешканців продукту українських теле- та радіоканалів, а натомість там домінують російськомовні. На дуже низькому рівні в цьому регіоні передплата українських газетних та журнальних видань. Тому пропоную у програмі передбачити:

1) Постановку перед центральними органами державної влади, зокрема, Національною радою з питань телебачення та радіомовлення і міністерством культури та інформаційної політики, питання про надання відповідних ліцензій та дозволів на мовлення україномовних теле- та радіостанцій у прикордонних з РФ територіях та побудову відповідної технічної інфраструктури для мовлення на прикордонні території, в тому числі на Стародубщину, де проживає українське етнічне населення,

2) Сприяти передплаті українських друкованих періодичних видань органами місцевого самоврядування, Державної прикордонної служби, Державної фіскальної служби, частин Збройних Сил України та територіальної оборони тощо.

II. Аж ніяк не можна назвати цілісним український культурно- мовленнєвий простір, коли тільки станом на кінець серпня в області офіційно ліквідовано 31 сільську бібліотеку. Тому у програмі треба передбачити
1) контроль за дотриманням норм забезпечення бібліотеками, встановлених Кабінетом міністрів України і окремим пунктом записати
2) перетворення існуючих бібліотек у сучасні бібліотечно – інформаційні центри за досвідом, скажімо, гмін Польщі.

Також записати окремим пунктом
3) відновлення обласної програми підтримки місцевого книговидання, ліквідованої попередньою недолугою головою ОДА.

III.
Потребує якісних змін музейна політика – скажімо,

1) переорієнтувати музей – заповідник «Слова о полку Ігоревім» на висвітлення досліджень українських авторів, як то Б.Яценко, В.Паїк, М.Ткач тощо, на висвітлення діяльності діячів української історії таких, як митрополит Арсеній Мацієвич, архімандрит Євстафій Пальмовський, архієпископ Варлаам Шишацький, гетьман Дем’ян Ігнатович, прозиваний Многогрішним, біографі Шевченка М.Чалий тощо, діяльність яких пов’язана з Новгород- Сіверським. Також вкрай необхідно, враховуючи перебування на території заповідника монастиря московського патріархату, вирішити питання про закріплення території за державним закладом та вироблення плану охоронних зон і, зокрема, припинення захоронень на території заповідника.

2) Ще досі збереглися музеї та музейні кімнати, які не пройшли декомунізації (скажімо,музей військового льотного училища), що, безумовно, треба виправляти.

IV.
Відновити роботу координаційної ради з питань функціонування та розвитку державної мови при Чернігівській ОДА. Роботу її зробити регулярною – із робочими групами, з регулярними засіданнями, з громадськими слуханнями.

V.
Окремим пунктом записати підтримку всеукраїнської скаутської організації «Пласт» з організацією літніх таборів у Малій Кошелівці, в Крутах та Батурині.

VI.
Потребує втручання органів влади ситуація із зовнішньою рекламою – тут не стільки вже домінує російська, скільки насаджується англійська мова, що також суперечить як державному статусу української мови, так і Закону «Про рекламу». Тому можна передбачити внесення у відповідні положення та інструкції органів місцевого самоврядування (у містах, в першу чергу) пункту про дотримання мовних норм. І за прикладом Чернігова, де криклива реклама демонтується, передбачити відповідні заходи при недотриманні положень та законів. Пропоную підтримати проєкт чернігівського товариства «Просвіта» імені Т.Шевченка «Жовта картка», за яким громадські активісти перевіряють дотримання державного статусу мови і вручають підприємцям\підприємствам жовті картки попередження чи заохочувальні призи (скажімо, книги українських авторів). Відповідну програму «Просвіта» готова буде подати.

VII.
Перевірити друковану літературу в храмах московського патріархату на предмет виявлення забороненої до ввезення в Україну у встановленому законом порядку. Адже коли там продають книги, у яких прославляється цар «Белой и Малой Руси», пропагується «руській мир», це аж ніяк не може сприяти розвитку української мови.

VIII.
Створити в рамках цієї програми чи окремо програму пропаганди читання після консультацій з Українським інститутом книги.

Від імені правління
Василь ЧЕПУРНИЙ, почесний голова обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка



Теги:Василь Чепурний, Чернігівська обласна рада, українська мова, чернігівська Просвіта


Читайте також



Коментарі (0)
avatar