реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Чернігів: села штурмували ОДА

Сьогодні зранку під Чернігівською облдержадміністрацією зібралися мітингувальники з кількох сіл. Вони протестують проти плану Кабінету Міністрів, за яким їхні села мають ввійти до тих ОТГ, куди люди входити не хочуть.

Так, жителі Авдіївки та Шаболтасівки Сосницького району воліють бути у складі Сосницької ОТГ, а не Понорницької, куди їх віднесено перспективним планом. Таку позицію висловили сесії їхніх сільських рад після подворового опитування селян.

Представники Озерянської ОТГ не погоджуються з приєднанням їх до Варвинської, а вихвостівці - проти приєднання до Тупичівської ОТГ. Вони переконані, що їх громади фінансово спроможні, і хочуть бути самостійними. Не бажають входити до Киселівської ОТГ і жителі села Вознесенського під Черніговом.

Протестувальники вимагали, щоб облдержадміністрація ініціювала зміни до урядового плану. Запевненням першого заступника голови ОДА Віталія Загайного не повірили і стали штурмувати обласну адміністрацію. Представників від мітингарів запросили всередину, але чомусь влаштовувати пікети в Києві, де приймалося рішення, проти якого виступають, вони їхати не хочуть.

За словами мітингувальників, коли об'єднання громад було добровільним, вони об'єдналися так, як вважали за потрібне. При цьому, як кажуть протестувальники, їхні громади були самостійними та спроможними. Подали документи до ОДА. А коли Кабмін затверджував новий адмінустрій, виявилося, що він не відповідає тому поділу, який хотіли люди.

Водночас чимало проблем можна було б легко уникнути, якби місцеві керівники не тягнули до останнього. Так, скажімо, утворення Седнівської ОТГ замість Киселівської було б логічним з багатьох поглядів, але селищний голова Михайло Шевчик не дуже напружувався в цьому напрямі, воліючи сидіти на хорошій зарплаті без клопотів об'єднання навколишніх громад. А сільські керівники Авдіївки також вичікували, тихо пиляючи колгоспний ліс, і затурбувалися тільки тоді, коли побачили своє село запланованим для приєднання до Понорницької ОТГ, яка, так би мовити, не справляє враження достатньо потужної. До речі, сусідні з Понорницею сільські ради також не хочуть йти до близької Понорниці, а просяться до дальшого Новгорода-Сіверського.

Василь ЧЕПУРНИЙ. "Голос України"

Фото компанії "Суспільне. Чернігів".



Теги:децентралізація, Вихвостів, Авдіївка, Понорниця, Озерянська ОТГ, Чернігівська ОДА


Читайте також



Коментарі (0)
avatar