реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

Боромиківський вузол

Коли Леонід Самоненко вперше прийшов до редакції «Сіверщини» і розказав свою дивну земельну історію, вона зацікавила хіба що чиновницькою тупістю. Адже виділити і узаконити земельні паї, частина яких проходить по …середині русла Десни можна тільки з великого …розуму. Ясна річ, що замість виїзду на місце (за що й взято гроші), розробники землевідведення тупо взяли карту якогось тисячу дев’ятсот шістдесят кривого року, а Десна норовлива за цей час поміняла своє русло. Але як для газетної публікації цього було замало – реагувати на кожну дурість газеті важко.

Проте зі схожою темою звернувся і ще один читач «Сіверщини» -- Сергій Бондаренко має у законній власності літній табір для худоби, а землю під ним Чернігівська районна адміністрація …роздала. Під садові ділянки по 12 соток. Кому? І отут починається інтрига.

Проте спочатку – умовна карта місця події. У Боромиках землю луги над Десною були розпайовані. Майно теж. Мати Леоніда Самоненка отримала приміщення колишнього пташника, інші колгоспники – хто кормокухню, хто хлів. Логічно, що для користування своїм майном – і відповідно до закону – треба виділити і землю під спорудами. А ні, нема дурних – як же тоді нарізати землю «нужним людям», -- подумав, певно, голова Чернігівської районної адміністрації Микола Кудрик і землю ніхто виділяти не збирається.

Люди пишуть скарги. Є закон про реагування протягом місяця. Та чхати на закон – Чернігівська районна державна адміністрація мовчить, як заціплена. Що в.о. голови Володимир Брайко, що голова Микола Кудрик – заяви про надання дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки, на якій розташований колишній пташник КСП «Нове життя» подані і 2008, і 2011, і 2012 років, залягають у глухі столи. Автори звернення пишуть М.Кудрику: « В черговий раз просимо виконати вимоги Закону «Про звернення громадян» та Земельного Кодексу …». Та де там!

Самоненки звертаються до суду, який ухвалює: «Визнати дії голови Чернігівської районної державної адміністрації Кудрика з ненадання відповіді на заяви… протиправними». Що далі?

Та що далі, якщо задача стоїть інша – нарізати землю своїм, а не всяким там колишнім колгоспникам та їх нащадкам!

І нарізають. Далі слово Сергію Бондаренку, який поруч із пташником Самоненків купив літній табір, який має свідоцтво власності і звернувся до Чернігівського БТІ для його реєстрації: «мені відмовили, мотивуючи тим, що у них знаходиться припис з РВ УМВС на заборону всяких дій по відношенню до цього об’єкту нерухомого майна та відкрита органами карна справа щодо ідентичності підпису на одній із довіреностей”.
Не буду втомлювати читача подробицями – справа виявляється фіктивною, але за час її існування літній табір Бондаренка …зносять. Лишається тільки асфальт та бетонні фундаменти. Таким чином, БТІ відмовляється реєструвати цей об’єкт – мовляв, нічого ж нема.

Таким чином, доки міліція шукала склад злочину у підписі, цілий табір було знищено. Міліція злочину тут не побачила. Правильний зір у чернігівської районної міліції!

Сергій Бондаренко має в селі дві ферми, вагову, частково придбав гноєсховище та силосну траншею і планує займатися тваринництвом. Жителі Боромик мали б робочі місця, а бюджет – податки.
Сергій Бондаренко:» Та голова Чернігівської РДА іншої думки – йому не до вподоби такі об’єкти, що розташовані на березі Десни, там, де він роздає земельні ділянки під садівництво «своїм людям». Сергій переконаний, що ця ділянка є сільськогосподарського призначення, не належить до земель запасу і не можу бути під роздачею у Кудрика. «Я к можна роздати землю під господарським двором?» -- питає Сергій Бондаренко. Схоже, питання його риторичне. Щоправда, прокуратура області могла б відповісти, якщо захоче. Бо на районну прокуратуру, як і районну міліцію, чогось надії нема…

Доки йде все це листування – невідомі зривають асфальт, щоб і слідів не було майна Бондаренка. Він звертається в районну міліцію: «Черговий мені відповідав, що йому реагувати не дозволяє начальник райвідділу та що нема складу злочину». Тільки після дзвінків в обласну міліцію ледве вдалося зафіксувати викрадення асфальту. Про пошуки злодіїв не йдеться.

Серед щасливчиків, яким виділена земля під господарським двором Сергія Бондаренка – донька сумно відомого регіонала Віктора Демшевського, маєток якого знаходиться в Боромиках. «Сіверщина» не раз писала про його художества, а правоохоронці виймали крупну суму грошей з …морозилки його домашнього холодильника. Пригадую, тоді «Сіверщина» писала: «Обережно: Віктор Федорович!». В мова йшла про виганяння людей з гуртожитку, про його незаконний продаж. А ще Віктор Федорович активно захищав московську церкву під храмом святої Катерини, бурхливо відстоював комуністичні ідеали в міській раді…

Мене інколи дивує: людину, бува, уже й інсультом увалить, а вона, очунявши, знову хапає ненаситно. Аж доки не опуститься кара Господня…

Тепер вас не дивує чому міліція не шукає зловмисників і чому Микола Кудрик не відповідає на звернення громадян?!

Один земельний пай, що проходить по Десні, таки було відмінено. Але тільки один. Чому? Бо він примикає до ймовірної ділянки доньки Демшевського. І усунувши Самоненків, власника кормокухні, прибравши сліди двору Бондаренка, великий комбінатор – регіонал Демшевський матиме вихід до самої Десни. Ще й береги тут укріплені капітально! Держава колись постаралась, щоб хапуги тепер розкошували.

До речі, на Десні, якраз навпроти маєтку Демшевського, стоїть могутній водозабір. Певно, у когось басейн з деснянської водички накачується, мо’ й рибка плаває у домашніх умовах… А хто може дати дозвіл на приватний водозабір із Десни? Це питання для подальших публікацій.

Василь ЧЕПУРНИЙ
Чернігівський район

Скорочено. Повністю в газеті "Сіверщина" за 13 вересня



Теги:Чернігівська РДА, Демшевський, Десна, Василь Чепурний, земельні паї, Боромики


Читайте також



Коментарі (0)
avatar