реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

8 пунктів реформи бібліотек

УП Життя опублікували мої роздуми про бібліотеки. План дій такий:

Інституціям, причетним до діяльності бібліотек в Україні, — Українському інститутові книги, Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого, Міністерству культури та інформаційної політики України, Українській бібліотечній асоціації та органам місцевого самоврядування — варто зробити вісім складних, але необхідних кроків.

1. Провести повну ревізію фондів і вилучити книжки, які ніхто не запитував останні 10 років. Визнаймо — їх уже не запитають. Повний фонд має бути лише в шести національних бібліотеках і в Книжковій палаті. Не варто захаращувати бібліотеку-філію десь у селі чи на районі. Краще залишити 1-5 тисяч актуальних книжок, звільнити місце для посиденьок і підключити інтернет.

2. Налагодити регулярний збір достовірної статистики — в усіх бібліотеках встановити і забезпечити роботу АБІСів. За даними моніторити ефективність закупівель, бібліотек і приймати рішення щодо виділення і використання коштів.

3. Провести аудит і створити план реорганізації бібліотечної системи. Ймовірно, якусь частину бібліотек таки доведеться закрити, але відбуватися це має не стихійно, а планово — на основі рішення, як саме буде забезпечений доступ до бібліотечних послуг мешканцям тих населених пунктів, де бібліотеки не буде. Кожен громадянин України має право на такий доступ.

4. Масово закуповувати найновіші і найкращі книжки, щоб швидко поповнити фонди усіх бібліотек. На наступний рік УІК просить у Верховної Ради 183 млн грн. І це дуже мало — цих грошей вистачить на 1 млн примірників (для виконання нормативу 5% оновлення фондів необхідно 900 млн грн). Також треба внести зміни в нормативні акти, які б зобов’язали місцеву владу виділяти кошти, яких вистачило б на закупівлю 0,25 примірника на кожного мешканця територіальної громади.

5. Повністю відновити, переобладнати чи побудувати хоча б по одній бібліотеці в центрі кожної з 1470 тергромад у найближчі п'ять років.

6. Навчити бібліотекарів роботи з технологіями та інформацією, зокрема, тих, що стосуються нових книжок, виданих в Україні. Доступ до цієї інформації вже з цього року можливий завдяки електронному каталогу “Книжки на ринку” від УІК. Навчити закуповувати книжки на Прозорро-маркеті — це вже можливо, бо Інститут добився відкриття розділу з книжками.

7. Навчити бібліотекарів маркетингу та інструментів популяризації читання, бібліотек і нових книжок. Для початку достатньо буде запарити свіжозмелену каву і напекти хліба. На цей спокусливий запах збіжиться пів села. А якщо все буде Meta, то вхід у цей світ світів має бути саме в бібліотеках.

8. Збудувати в Україні одну суперсучасну, технологічну, інклюзивну Бібліотеку, щоб із неї постили фотки в Інста гості з Німеччини, Фінляндії, ОАЕ та США. Велике Будівництво буде неповним без будівництва Великої Бібліотеки!

Ось і рішення. Ви ж знаєте, що 8 — магічне число, ключ до безмежності і чудес. Наш ключ схований у бібліотеках. Головне — вірити, триматися разом і діяти. Критиків і скептиків лишаємо позаду.

Готова до полеміки. Мусимо дійти консенсусу

Олександра КОВАЛЬ



Теги:Олександра Коваль, БІБЛІОТЕКИ, Український інститут книги


Читайте також



Коментарі (0)
avatar