реклама партнерів:
Головна › Новини › 

Герой, жертва чи злочинець?

Після подій, які сталися 7 липня в Деснянському районному суді м.Чернігів за участю потерпілого на виробництві, інваліда І групи Олександра Мельника, в засобах масової інформації з’явилися суперечливі статті з цього приводу.

І про те, що інвалід довгий час безуспішно бореться за отримання компенсації від держави за інвалідність, яка настала внаслідок його роботи в студентському будівельному загоні, і про те, що йому не надавались путівки на оздоровлення до санаторію, а також про те, що народом цей інвалід сприйметься як герой, котрий боровся за свої права.

Постає запитання, яка ж друга сторона цієї медалі? Чому ж ніхто не поцікавився тим, що Мельник О.С. щомісяця отримує страхові виплати втраченого заробітку, виплати на спеціальний медичний, постійний сторонній догляди та побутове обслуговування, з Пенсійного фонду України – пенсію по інвалідності. Ця людина отримує всі виплати та компенсації витрат на лікування, придбання засобів реабілітації та гігієни, які передбачені законодавством України про соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві (придбано дві коляски – універсальна та дорожньо-важільна, вирішується питання щодо придбання кімнатного крісла-коляски, яке тільки у червні 2008 року Мельник О.С. погодився отримати, та ортопедичного ліжка і матраца).

А тепер стосовно путівок. У 2004 році Мельника О.С. було забезпечено санаторно-курортною путівкою до санаторію «Слов’янський» (м.Слов’янськ Донецької області) терміном на 45 діб, до якого відділенням Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м.Чернігів потерпілому було організовано спеціальний медичний транспорт та супровід медичного працівника. Проте Мельник О.С. достроково припинив своє лікування та без відома адміністрації санаторію і Фонду повернувся додому на таксі. В подальшому потерпілий звернувся до суду з позовом про стягнення з відділення Фонду в м.Чернігів витрат на проїзд та відшкодування моральної шкоди. Рішенням суду від 15.12.2004 року цей позов було задоволено. Відділенням Фонду було вирішено рішення суду не оскаржувати та перерахувати кошти на рахунок Мельника О.С.

Протягом 2005 — 2006 років спеціалісти відділення Фонду в м.Чернігів неодноразово звертались до Мельника О.С. з приводу необхідності подання письмової заяви на санаторно-курортне лікування. Але Мельник О.С. із заявами про забезпечення його путівкою для санаторно-курортного лікування так і не звернувся.

У 2007 році Мельник О.С. подав до відділення одночасно дві заяви. У першій заяві йшлося про забезпечення путівкою до санаторію у другій половині листопада 2007 року, у другій — про забезпечення путівкою у першій половині січня 2008 року. Враховуючи те, що лікування у санаторіях спинального типу триває 45 діб, то фактично заявник виявив бажання отримати дві путівки для безперервного лікування. Відповідно до діючих на той час нормативно-правових актів, Фонд не мав підстав задовольнити вимоги потерпілого, одночасно йому було запропоновано повідомити відділення Фонду в м.Чернігів про бажаний для нього час лікування у санаторії із використанням однієї путівки. Мельник О.С. категорично відмовився від пропозиції, мотивуючи тим, що він буде проходити лікування в санаторії тільки за умови надання йому двох путівок на два терміни безперервного лікування.

У червні 2008 року відділення Фонду в м.Чернігів у черговий раз запропонувало Мельнику О.С. отримати путівку на санаторно-курортне лікування, на що інвалід дав письмову згоду. На даний час путівка для санаторно-курортного лікування Мельника О.С. відділенням Фонду в м.Чернігів отримана.

Але, незважаючи на це, Мельник О.С. знову звернувся до суду з позовом до відділення Фонду про відшкодування моральної шкоди та компенсації за невикористані путівки.

Суд визнав дії відділення Фонду в м.Чернігів правомірними, у позові Мельнику О.С. відмовлено.
Про те, що сталося далі в залі суду, всім відомо. Тепер можна поспівчувати не тільки працівникам Феміди, а й службовцям соціальної сфери, яким кожного дня доводиться вирішувати проблеми багатьох людей.
І чомусь ніхто не згадує про співробітника спецпідрозділу «Грифон», який зовсім невинний у проблемах інваліда, але отримав кулю при виконанні своїх службових обов’язків. Хто тепер буде захищати інтереси вже цього потерпілого?

Прес-служба управління виконавчої дирекції Фонду в Чернігівській області.






Коментарі (0)
avatar