реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

В’ячеслав Кириленко: «Соціальний бюджет — непросто, але реалістично!»

Збільшення зарплат, пенсій, стипендій, допомоги при народженні дитини й багатодітним сім’ям, а також низка інших соціальних ініціатив Президента Віктора Ющенка вже діють від початку цього року. Хоча ще торік восени попередній уряд переконував громадськість у нездійсненності цих соціальних перетворень і називав їх не більше ніж передвиборним «піаром».
Битва за бюджет
Процес підготовки і затвердження головного фінансового документа країни, який почався ще з вересня і тривав аж до останніх передсвяткових днів минулого року, був нелегким. Весь цей час точилася безкомпромісна боротьба між основними політичними таборами, кожен з яких відстоював своє. Партія регіонів із союзниками, які отримали несхвальну оцінку громадян на дострокових парламентських виборах, знову входила в бюджетну війну з «важкою артилерією» пропозицій розподілити бюджет в інтересах своїх спонсорів-олігархів. І, звісно, наштовхнулася на природний опір помаранчевої команди, яка разом із Президентом прагнула через бю¬джет-2008 реально покращити соціальний клімат в країні.
Ініціативи Ющенка
У червні минулого року Президент запропонував суспільству низку ініціатив, які містили в собі значні позитивні зміни в соціальній полі¬тиці держави в інтересах найширших верств населення.
Зокрема, глава держави зініціював підвищення мінімальної заробітної плати до 500 грн від 1 січня цього року з поетапним її збільшенням до 600 грн на кінець поточного року разом із запровадженням у повному обсязі єдиної тарифної сітки з оплати праці. Також пропонувалося вдвічі підвищити розмір грошового забезпечення військовослужбовців строкової служби, збільшити трудові пенсії на 35% за рахунок підвищення коефіцієнту трудового стажу з 1% до 1,35%, суттєво підвищити рівень грошової допомоги при народженні дитини. Окрім цього, було передбачене й значне підвищення грошової допомоги та запрова¬дження низки пільг багатодітним сім’ям, збільшення роз¬міру стипендій дітям-сиротам майже уп’ятеро і т.ін.
Соціальне ноу-хау від Кириленка
Фундаментальною із за¬значених пропозицій, безумовно, є підвищення розміру мінімальної заробітної плати в контексті запровадження в повному обсязі єдиної тарифної сітки з оплати праці. Одним із її ідеологів та розробників, перший етап упровадження якої почався ще у 2005 році, був тодішній міністр соці¬альної політики та праці В’ячеслав Кириленко.
Сьогодні запровадження єдиної тарифної сітки, поетапне підняття мінімальної зарплати впродовж поточного року до 600 грн тягнуть за собою автоматичне підвищення заробітної плати по всій системі, в тому числі й вищої та середньої в будь-якій галузі. За прогнозами експертів, це покращить рівень життя понад 19 мільйонам працюючих громадян і цьогоріч виведе середній рівень заробітної плати в Україні до показника 2100 грн.
Важкий шлях до перемоги
Пакет президентських ініціатив із реформування соці¬альної політики насправді виявився і вагомим, і актуальним. Але найскладнішим, і водночас дуже важливим, став шлях з його втілення в життя кожного громадянина.
Відомо, що з цим пакетом соціальних змін, у рамках своєї передвиборчої програми, ви¬ступив на позачергових парламентських виборах політичний блок «Наша Україна – Народна самооборона», який на початок розробки держбю¬джету перебував в опозиції до уряду Януковича.
«Ми розуміємо, що виконати соціальні ініціативи Президента Ющенка, які ми записали до своєї програми, буде непросто, тому що це висока соціальна планка, але разом з тим — реалістично”, — сказав під час виборчої кампанії голова політради блоку “Наша Україна – Народна самооборона” В’ячеслав Кириленко.
Після дострокових виборів слово Кириленка не розійшлося з ділом. Оскільки історія показала, що для Партії регіонів інтереси простої людини нічого не варті, то запорукою успіху в боротьбі за соціальний бюджет стало створення в парламенті саме коаліції демократичних сил. Тож спочатку лідеру «Нашої України» було непросто перемагати в протистояннях у боротьбі за демократичну коаліцію, в угоді якої з подачі «нашоукраїнців» і були внесені зазначені соціальні зрушення. А вже потім, після її формування і затвердження складу нового уряду, ще потрібно було переконати своїх партнерів по коаліції передбачити відповідні норми до цьогорічного держбюджету, аби покращення життя людей стало реальністю, а не лише передвиборчою обіцянкою. Крім того, на переконання «Нашої України», ці зміни мали відбутися не шляхом разового кроку, як у випадку з видачею тисячі гривень за борги з ощадкнижок, а шляхом незворотної системної загальнонаціональної політики підвищення ключових соці¬альних виплат і насамперед для тих категорій громадян, що найбільше їх потребують.
І нарешті сталося. «У бю¬джеті на цей рік уже передбачені соціальні ініціативи Президента Ющенка. Це — збільшені стипендії, зарплати та пенсії, виплати при народженні дитини. Усе це передбачено завдяки змінам, які демократична коаліція вже «на ходу» внесла до бюджету на цей рік. Поки що, на жаль, не передбачене лише підвищення на 20% посадового окладу «бюджетникам», які працюють у сільській місцевості. Але ми обов’язково це врахуємо, адже про це є жорстка домовленість із урядом», — наголосив Кириленко.
Залишається припинити політичний цирк під куполом парламенту і почати працювати в інтересах людей.
Галина ЯЛІВСЬКА.





Коментарі (0)
avatar