реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Здорове майбутнє дитини починається вчора

У селі дітей запитували: «У кого вдома є червоні порічки?» Підняли руки з усього класу двоє дітей. У СЕЛІ! Про яке здоров’я можна говорити? «Ви уголовники!» — сказав батькам вчений медик з Києва.
Протягом року у Носівському районі оздоровлено 700 дітей — з Носівки, Козар, Держанівки та Адамівки. По 24 тижні вони проходили обстеження і лікування в Інституті ендокринології під егідою Академії медичних наук України.
Коментує результати цих заходів людина, яка вже добрий десяток років на всіх рівнях доводить, що тільки профілактична медицина дасть можливість забезпечити здорове майбутнє наших дітей, онуків, завідувач лабораторії спеціальних продуктів харчування Інституту гігієни та медичної екології АМН України, доктор медичних наук, професор Віталій КОРЗУН, під керівництвом якого і проходили профілактичні заходи серед дітей Носівського району.
— Хочу висловити вдячність колишньому голові Носівської районної державної адміністрації Миколі Андрієнку, головному лікарю ЦРЛ Миколі Колеснікову, голові і заступнику громадської організації «Оберіг» Василю Донцю і Любові Парфентієвій. Без їх розуміння глибини проблеми, наполегливості, марно було й сподіватися на результативну роботу.
— У чому була суть проведеної роботи?
— Як і в інших областях України, населення Чернігівщини скорочується, рівень та якість здоров’я погіршується, народжується все більше хворих дітей. До повноліття вони отримують низку хронічних хвороб. Медицина вже не спроможна, особливо на існуючому фінансуванні, кардинально зламати ситуацію.
Як вихід, ми розробили і презентували свою модель системи лікувально-профілактичних заходів щодо упередження і лікування найбільш поширених хвороб дітей.
Висока ефективність нашої моделі була підтверджена практичними результатами нашої роботи у Чернігівській області.
— Як це позначилось на дітях?
— Кардинально змінилася картина забезпечення школярів йодом:
у м. Носівка – з 71,2 мкг/л до 112 мкг/л;
у с. Козари – з 41,7 мкг/л до 104,8 мкг/л;
у с. Адамівка – з 65 мкг/л до 96,07 мкг/л;
у с. Держанівка – з 77,4 мкг/л до 124,7 мкг/л;
У вагітних – 38,46 мкг/л до 150,7 мкг/л.
Ліквідовано тяжкий і середній дефіцит йоду. За декілька місяців досягнуто результату, на який навіть міжнародні організації витрачають великі гроші та роки великих зусиль.
Захворюваність на зоб у школярів сіл Держанівка і Козари знизилась у 2,3 рази.
У дітей з вузловим зобом зафіксовано зменшення вузлів у 1,4 – 1,8 рази.
Значно покращилася якість крові: середній рівень гемоглобіну підвищився до 132,4 г/л.
Практично зникли анемічні стани, кількість дітей, в яких спостерігались лейкоцитози, моноцитози, нейтрофільози, знизилася удвічі. І як мало для цього треба — лише 2 таблетки «Барба-йоду» на добу.
— Що значить ліквідація тяжкого і середнього дефіциту йоду, зниження захворюваності на зоб у 2,3 рази?
— Це є не що інше, як зупинення руйнації у дітей головної системи саморегуляції організму – ендокринної, попередження глибинних деформацій у роботі всіх органів, захист дитини від низки тяжких хронічних хвороб. Це значить, що у дітей не буде гіпотеріозу, зниження розумової і фізичної активності, порушення процесів становлення репродуктивної системи. Це значить, що у період статевого дозрівання на 50% дітей менше матимуть порушення адаптаційної системи і менш болісно проходитимуть через тяжкий і відповідальний період свого життя.
Системно підтверджуються наші переконання про те, що, чим раніше проводиться профілактика, тим скоріше виправляються деформаційні явища у здоров’ї дітей.
У діток до 10 років розлади у щитовидній залозі, крові виправлялися швидше і ефективніше, ніж у діток 16 років або дорослих.
Ми змінили підходи до системи профілактики з вагітними жінками. Практика роботи з вагітними жінками свідчить, що профілактика повинна розпочинатися задовго до зачаття дитини, тоді вона матиме ще більший ефект. До здорового материнства і батьківства треба готувати дуже серйозно.
— Віталію Наумовичу, що, на Ваш погляд, можна назвати головним досягненням проведених заходів?
— Підсумки оздоровлення мають велику складову оптимізму. Вони зрозумілі дітям та їхнім батькам, лікарям. Для мене як лікаря-гігієніста, вченого найголовнішим у цій роботі був ефект зупинення захворювань у дітей. За три місяці не зафіксовано жодного випадку нових патологій щитовидної залози, кишково–шлункового тракту, системи кровотворення, погіршення самопочуття дітей або дорослих.
Ті, у кого були захворювання, – мали тільки позитивну динаміку. Треба враховувати, що оздоровлення проводилось у зимово-весняний період, коли організм людини ослаблений найбільше.
Цей успіх дає нам надію на те, що нам вдасться зламати ситуацію з наростаючим валом захворювань у суспільстві, що профілактика стане головною медичною домінантою.
— Що було найскладнішим у цій роботі?
— Ламання стереотипів поведінки, нерозуміння, неосвіченість.
Коли хвороба є, всім зрозуміло, що треба їхати до лікаря, купувати ліки.
Природа мікроелементозних захворювань така підступна, що вони починають себе проявляти тільки через появу виражених патологій, конкретної хвороби. Нема розуміння того, що збільшена щитовидна залоза або затримка фізіологічного розвитку – сигнал серйозної хвороби.
Нема у дитини температури, вона ходить, бігає – значить, здорова. Дівчатка і хлопчаки з зобом, хворобами крові у сім років якраз і є безневинними жертвами байдужості і неосвіченості батьків, які готують своїм дітям сумне майбутнє.
Тому хочу подякувати голові Держанівської сільської ради Надії Трухан, директорам шкіл — Ніні Чорній, Любові Печерній, Миколі Баклату — за просвітництво і відповідальність за долю кожної дитини.
— Чи існує досвід боротьби з дефіцитом мікроелементів таким простим способом, як йодування солі? Чи можна його вважати ефективним для нашої країни?
— Школярі Носівського району вживають і зараз йодовану сіль, та це ніяк не позначалося на рівні патологій і захворюваності. Чому так? Велика когорта провідних вчених інших країн і мої багаторічні спостереження переконують, що для ефективного засвоєння йоду організмом необхідні також селен, мідь, цинк, залізо, кобальт та вітаміни. Тому тільки йодування солі або чогось іншого не вирішує проблеми.
Рецепт американського лікаря Девіда Маріна 1905 року був блискучим тоді, коли в раціонах харчування була нестача лише йоду. Сьогодні в їжі дефіцит майже всіх необхідних для людини мікроелементів, тому практичні результати дає наша корекція.
Вживання в їжу декількох таблеток «Барба-йод» ліквідує дефіцит йоду, селену, заліза, міді, цинку, вітамінів.
Більшості дітей вистачило трьох місяців, щоб хвороби відступили. Подальша корекція раціонів харчування дасть можливість отримати стабільний, більш якісний рівень здоров’я дітей та дорослих.
— Чи має якесь продовження діяльність, проведена Вами на Чернігівщині?
— Безумовно. Наша діяльність на Чернігівщині викликала інтерес у керівництва Малинського району Житомирської області. Там ми вже зробили пілотний проект, отримали абсолютно очікуваний результат. На сьогодні у Малинському районі прийнято рішення проводити корекцію раціонів харчування вагітних жінок, жінок-годувальниць.
Також розпочато діяльність з реалізації нашої моделі лікувально-профілактичних заходів серед дітей в екологічно неблагополучній Донецькій області.
— Ви зробили свою справу на Чернігівщині. Якими були Ваші подальші рекомендації?
— Наші висновки і рекомендації були жорсткими. Щоб зупинити процес національного вимирання і руйнацію генофонду, треба робити хоч маленькі, але конкретні кроки.
Необхідно пояснювати, навчати людей азам здорового способу життя, харчування, методикам виховання здорових дітей; піднімати громаду на подолання байдужості і елементарної неграмотності; розпочинати профілактичні заходи щодо мікроелементозних захворювань з дитячих садочків, тоді вони будуть більш здоровими. А ще краще – розпочати такі профілактичні заходи задовго до зачаття дитини.
Рекомендуємо обов’язково продовжити вживання «Барба-йоду» всім дітям. У першу чергу це стосується тих, у кого не до кінця вилікувані важкі форми зоба, у кого в родині є захворювання на щитовидну залозу. Хворим на вузловий зоб не можна вживати йодовану сіль та препарати з неорганічним йодом.
Мікроелементозні, йодозалежні захворювання частіше за все прогресують під час вагітності, тому було б доцільно забезпечити вагітних жінок, жінок-годувальниць препаратом «Барба-йод».
У 60% країн світу докладають колосальних зусиль для подолання так званих йододефіцитних захворювань. Однак простіше і дешевше попередити йододефіцитні захворювання, забезпечивши нормальну роботу щитовидної залози, обміну речовин.
Ми ж маємо чітку модель ліквідації цих хвороб взагалі. Маємо ефективний засіб гарантованої ліквідації великої групи мікроелементозних захворювань. Ми маємо можливість повернути Україні славу держави, в якій живуть вільні і здорові люди.
…Йодомарин є злочином проти здоров’я українців — переконаний соратник професора Корзуна, директор «ЕкоМедПродукт» Станіслав Подосельнік. Адже невипадково навіть у двох лікарнях Чернігова лікарі піднялися проти нього. А німецька фірма, що його проштовхує на український ринок, має заборону на реалізацію цього товару у себе на батьківщині. Зате українським чиновникам заносять чемоданчики в кабінети, і вони проштовхують йодомарин. Просвітив Станіслав Миколайович і щодо йодованої солі: виявляється, для її виробництва застосовується так званий «африканський варіант», і вона в наших умовах не тільки не корисна, але й вибухово шкідлива.
Григорій
КРИВУЛЕНКО.





Коментарі (0)
avatar