реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Найбільше турбує збереження лісових насаджень

За 9 місяців 2009 року Держекоінспекцією в Чернігівській області отримано 136 звернень громадян, у тому числі 24 колективних.
Всі звернення громадян розглядаються відповідно до Закону України “Про звернення громадян” у місячний термін від дня їх надходження, а ті, що не потребують додаткового вивчення, розглядаються невідкладно.

Із 136 звернень, які надійшли до Держекоінспекції - 128 стосувалося порушення природоохоронного законодавства.
Щодо тематики питань, піднятих у зверненнях, 62 стосувалося збереження лісових та зелених насаджень, 26 - поводження з відходами, 20 - забруднення атмосферного повітря, 12 – водних об'єктів, 5 - земельні ресурси, 2 - про природно-заповідний фонд та 1 - збереження рибних ресурсів.
Як показує аналіз звернень громадян, населення області дуже занепокоєне знищенням зелених насаджень, які багато років слугували окрасою вулиць та житлових масивів, а ще щодо порушень лісового законодавства.
Щодо зменшення порушень в цьому напрямку Інспекцією було проведено планову рейдову перевірку спільно з працівниками ДАІ м. Чернігова по виявленню порушень “Правил утримання зелених насаджень міст та інших населених пунктів України”.
В той же час проводяться перевірки об’єктів рослинного світу. За виявлені незаконні рубки зелених насаджень в межах населених пунктів інспекторами складаються відповідні матеріали, нараховуються суми збитків і направляються до УМВС для встановлення осіб порушників, якщо їх не вдалося встановити інспекторам.
Стан лісів по області в цілому задовільний. Проте нерідко порушуються “Санітарні правила в лісах України” та “Правила спеціального використання лісових ресурсів”.
Протягом останніх років майже в 2 рази збільшились об’єми рубок головного користування. Для їх освоєння залучаються значні матеріальні та людські ресурси лісокористувачів, як наслідок - зменшуються об’єми і якість проведення лісогосподарських та лісозахисних робіт.
Також непоодинокі випадки самовільного випалювання сухої рослинності.
Головним державним інспектором з охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області був наданий припис головам районних державних адміністрацій Чернігівської області щодо заборони випалювання стерні, луків, пасовищ, сухої природної рослинності, а також природної рослинності або її залишків. Приписом зобов’язано голів районних державних адміністрацій Чернігівської області забезпечити проведення роз’яснення законодавства про відходи та щодо заборони палів з керівниками підприємств та населення районів та доведення вимог даного припису до керівників.
З метою недопущення виникнення вищезазначених негативних чинників, протидії масовим пожежам в лісах, на торф’яниках та сільгоспугіддях, а також керуючись природоохоронним законодавством Держекоінспекцією в Чернігівській області здійснюється контроль за виконанням даного припису та проводяться спеціальні рейди-перевірки. Винні особи притягуються до адміністративної відповідальності за ст. 771 та накладаються штрафи.
Дуже турбує населення ріст стихійних сміттєзвалищ і це характеризує відповідний рівень свідомості більшості громадян. Адже майже в усіх випадках це місця несанкціонованого розміщення відходів, які поступово перетворюються на стихійні сміттєзвалища як на території обласного центру так і в районних центрах.
Велика кількість звернень надходить від жителів, які занепокоєні станом атмосферного повітря, забруднення якого відбувається завдяки діяльності того чи іншого підприємства.
Під час перевірки, вказаних у зверненнях фактів, з’ясовується, що експлуатація підприємств або автозаправних станцій дійсно проводиться з порушенням чинного природоохоронного законодавства, як правило при відсутності дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря чим порушується Закон України “Про охорону атмосферного повітря”. Порушники притягуються до адміністративної відповідальності, а в деяких випадках навіть виносяться рішення про призупинення діяльності даного підприємства.
Питання стану оздоровлення річки Стрижень, особливо у межах м. Чернігова, на сьогоднішній день є дуже актуальним. Річка знаходиться в незадовільному гідрологічному, гідробіологічному та санітарному стані, особливо на ділянках, де індивідуальна забудова досить щільно прилягає до річки, а також замулена, на окремих ділянках має місце значне заростання вищою водною рослинністю, що викликає обґрунтовані скарги мешканців міста.
З метою поліпшення екологічного стану р. Стрижень, на замовлення Чернігівського відділу екології та економіки природокористування міської ради, ВАТ “Чернігівський проектно-вишукувальний інститут “Чернігівпроект” розробив техніко-економічне обґрунтування “Поліпшення екологічного стану річки в місті Чернігові”. Цим документом запропоновано цілісний комплекс заходів, які усунули би причини незадовільного стану водної системи р. Стрижень.
Практична реалізація проекту передбачена стратегічним планом розвитку м. Чернігова у 2008-2015 роках за рахунок Державного та місцевого бюджетів. При наявності фінансування та при умові виконання всіх запланованих заходів стане можливим значно поліпшити існуючий стан і забезпечити раціональне використання та відтворення водних ресурсів р. Стрижень.
До звернень по земельним ресурсам відносяться питання самовільного зайняття земельної ділянки для будівництва або для використання цієї земельної ділянки для господарської діяльності. З виїздом на місце інспекторським складом складаються акти перевірки та надаються приписи щодо усунення виявлених недоліків у встановлені терміни. Порушники притягуються до адміністративної відповідальності згідно Земельного кодексу України.
Мали місце два звернення щодо незаконного видобутку піску в Прилуцькому районі.
З виїздом на місце факти видобування піску підтвердилися. Винних осіб попереджено про недопущення в подальшому користування надрами без спеціального дозволу (ліцензії) та притягнуто їх до адміністративної відповідальності у вигляді штрафів.
В зверненнях про природно-заповідний фонд піднімаються дійсно проблемні питання, які необхідно вирішувати. Це винесення в натуру меж територій та об’єктів ПЗФ області, що потребує значних фінансових витрат; відсутність інформаційно-охоронних знаків, не нанесення їх контурів на планово-картографічні матеріали землевласників та землекористувачів на об’єктах ПЗФ; наявність на об’єктах ПЗФ забудов, таборів та баз відпочинку; засмічення об’єктів ПЗФ, які знаходяться біля населених пунктів побутовими відходами.
Постійно зростає кількість громадян, які звертаються за інформацією щодо екологічного стану області та роз’ясненнями, що стосуються різних екологічних питань.
Та все ж попри всі негаразди, Чернігівська область і досі є однією з найбільш озеленених та привабливих територій України. І саме небайдуже ставлення до проблеми збереження природи рідного краю можуть стати одним із важливих резервів збереження навколишнього середовища.
Інспекція є контролюючим органом, тому намагається здійснити все можливе, щоб покращити стан довкілля.

Тетяна Войтенко,
головний спеціаліст у зв’язках
з громадськістю та ЗМІ
Держекоінспеції у Чернігівській області




Теги:Екологія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar