реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Звичайна лобістська угода, а не «спецоперація»

Колишній заступник міністра інформаційної політики України Дмитро Золотухін на своїй сторінці у Фейсбуці попередив, що екс-депутат Вадим Новінський, діючий депутат Артем Дмитрук і ряд інших осіб «здійснюють спеціальну розвідувально-підривну операцію стосовно дискредитації Верховного головнокомандувача та української влади».

Операція полягає в тому, що 16 жовтня лондонська юридична компанія Amsterdam & Partners LLP, яка представляє інтереси Новінського та оплачується його грошима, підписала договір про лобіювання інтересів УПЦ МП з американським лобістом Уільямом Уітні Бьорк-Уайт.

Мета їхньої співпраці - «збити законопроект №8371, який має ухвалити Верховна Рада України». Вони прив’язують цей урядовий законопроєкт «до питань захисту свободи віросповідання, що є абсолютною брехнею» – резюмує колишній заступник міністра.

Бьорк-Уайт вже написав гнівну статтю на сторінках американського політичного видання The Hill.
Послуги Бьорк-Уайта не дешеві. Погодинна оплата з розрахунку 1400 доларів на годину. Amsterdam & Partners LLP поки що офіційнно, нібито, заплатила йому 7000 доларів - повідомив Золотухін.

У страху великі очі

Насправді загроза від угоди британської компанії з одним із американських лобістів невелика. У січні ц.р. Росія винесла питання «гонінь канонічної церкви в Україні» на форум Ради безпеки ООН. Без позитивних для себе результатів, бо наші західні союзники вщент розбили «аргументацію» Москви.

Такер Карлсон, колишній телеведучий Fox News і можливий кандидат на посаду віце-президента при Дональді Трампі, доволі часто стає «на захист» УПЦ МП. А його популярність, треба визнати, незрівнянно більша, ніж у названого лобіста.

Отже, проблема підтримки московської церкви в Україні впливовими особами, медіа та політичними середовищами в США існує давно. Угода британської компанії з американським лобістом нічого не міняє ні по суті, ні по факту. Бо це не «спеціальна розвідувально-підривна операція», а стандартний (судячи з інформації Золотухіна) договір про лобістські послуги. Такі угоди регулюються американським законодавством, у США їх щороку укладають мільйонами.

Усім нам стане легше жити й боротися з російським агресором, коли використовуватимемо адекватні терміни, а не без потреби лякатимемо українців словосполученнями про «супер-таємні операції».

Потрібно прямо заборонити РПЦ

Мета діяльності названого лобіста - це не «дискредитація Верховного головнокомандувача та української влади», а просування тези про те, що заборона діяльності РПЦ в Україні є «замахом» на свободу віросповідання.
Золотухін вважає, що у випадку з урядовим законопроєктом №8371 це «абсолютна брехня». Однак справа не така однозначна, як хотілося б колишньому посадовцю. Особливо з огляду на процедуру заборони діяльності релігійних організацій «з центрами управління в країні-агресорі», яку запропонував уряд.

Ключову роль у цій процедурі віддається релігієзнавчій експертизі, хоча юридично це рішення не відповідає законодавству. Адже перекладає відповідальність за адміністративні рішення з органів державної влади на пул експертів-релігієзнавців. На цю проблему я звертав увагу в численних статтях, її детально викладено у моєму фільмі «Церква без Христа».

Загалом, висновок з аналізу урядових пропозицій невтішний: Українська держава через необґрунтовані пропозиції урядового законопроєкту №8371 власноруч зробила заборону діяльності РПЦ в Україні проблемою дотримання свободи віросповідання, а не захистом національної безпеки.

І допоки справу не поставимо з голови на ноги - тобто заборонимо діяльність РПЦ з інтересів національної безпеки - доти московська церква та її поплічники найматимуть лобістів за кордоном.

Микола КНЯЖИЦЬКИЙ



Теги:Онуфрій Березовський, Новінський, РПЦ, УПЦ МП, фсб, спецоперації


Читайте також



Коментарі (0)
avatar