реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

"Золота сотня" України: Ахметов попереду

Четвертий рік поспіль рейтинг найбагатших українців, що його укладає тижневик «Корреспондент», очолив власник групи СКМ Рінат Ахметов. Свої статки пан Ахметов, як і раніше, заробляє переважно на металі.

Але сенсацією цьогорічного рейтингу, як вважають його укладачі, стала поява у ньому мільярдера, який заробив свій капітал в агробізнесі, що, на погляд експертів, може стати новим локомотивом української економіки.

Маючи капітал у 17.8 мільярдів доларів, Рінат Ахметов, який за рік майже подвоїв свої статки, і надалі залишається не тільки найбагатшим українцем, але й, за підрахунками журналу «Кореспондент», найзаможнішим мешканцем пострадянського простору, випереджаючи найбагатшого росіянина вже на 2 мільярди доларів.

Утім, оприлюднений у лютому цього року подібний рейтинг, складений російським журналом «Фінанс», росіянин Володимир Лісін, власник Новоліпецького металургійного комбінату, таки випереджає Ріната Ахметова приблизно на мільярд, а статки другого найбагатшого росіянина і президента групи Онексім Міхаіла Прохорова приблизно співставні із капіталами власника СКМ.

Друге і третє місця у рейтингу поділили власники фінансово-промислової групи Приват - Ігор Коломойський, статки якого оцінені у 6.5 мільярдів доларів, та Геннадій Боголюбов, який має на 200 мільйонів менше. Саме Приват також є лідером за темпами зростання вартості активів.

Виглядає, що попри песимістичні прогнози, власники українських металургійних активів не так вже й погано пережили кризовий, як з точки зору економічної, так і політичної нестабільності 2009 рік.

Утім, без втрат не обійшлося. Власникам Індустріального Союзу Донбасу, які напередодні кризи багато вклали у технічне переозброєння своїх металургійних підприємств, довелося продати контрольний пакет акцій холдингу.

Андрій Безп’ятов, директор аналітичного департаменту інвестиційної компанії Dragon Capital, яка на замовлення «Кореспонденту» підраховувала статки найбагатших українців, каже, що ІСД просто не пощастило, бо для цієї компанії у часі збіглися два негативні фактори – борги і криза.

Якби криза почалася б трохи пізніше, або ж до її початку вони встигли б віддати більшу частину позики на модернізацію, результати рейтингу могли б бути зовсім іншими:

«Взагалі у світі, якщо ти розвиваєшся еволюційно, без значного навантаження боргового капіталу, то ризики є нижчими. Але і темпи зростання є нижчими. Тому якби ця криза прийшла не у 2008 році, а десь у 2012, я упевнений, що ситуація з ІСД була б зовсім іншою.

На Алчевському металургійному комбінаті, що входить до складу групи, була проведена дуже якісна програма модернізації. Якби вона була завершена раніше, і компанія встигла повернути суттєву частку залучених коштів, то ситуація була б дещо іншою. Але маємо те, що маємо.»

Проте сенсацією року «Кореспондент» називає Олексія Вадатурського – його агрохолдинг Нібулон експерти оцінили у понад 1 мільярдів доларів. Як пише часопис, він є не тільки найбагатшим зернотрейдером країни, але й найактивнішим інвестором у галузь, навіть під час кризи.

Загалом, активи у сільському господарстві, яке певний час було чи не єдиною галуззю української економіки, що мала позитивну динаміку у кризовий рік, суттєво подорожчали, а агробізнес, на думку укладачів рейтингу, може перетворитися у локомотив української економіки.

Андрій Безп’ятов із Dragon Capital вважає, що процеси, які зараз відбуваються у сільськогосподарській галузі, мали місце у металургії 10 років тому. А поле для діяльності в агробізнесі у буквальному сенсі залишається величезним, що створює передумови для стрімкого розвитку цієї галузі в Україні:

“Якщо у металургії процеси консолідації відбувалися щеу 90-х роках минулого століття та на початку 2000-х років, то у сільському господарстві розвиток, консолідація і подальше зростання, у впевнений, ще попереду. Тому що, наприклад, всі знають про українські чорноземи, але уявіть собі, якщо ми кажемо про землі сільгосппризначення, то це біля 30 мільйонів гектарів, а найбільші землевласники зараз мають біля 300 тисяч гектарів – це лише 1% від загальної площі сільгоспземель в Україні.»

Згідно із рейтингом журналу «Кореспондент», який цього року розрісся із «Топ-50» до «Золотої сотні», найзаможнішою політичною силою залишається Партія регіонів, адже 17 учасників рейтингу є членами цієї партії. Другою за «заможністю» є команда Юлії Тимошенко – у рейтингу «Кореспондента» є 12 мультимільйонерів із БЮТ.

Джерело: ВВС
www.epochtimes.com.ua




Теги:Золота сотня, Олексій Вадатурський, Тимошенко, Рінат Ахметов


Читайте також



Коментарі (0)
avatar