реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Зимовий гардероб і примхи погоди

А й справді, як треба чинити, щоб ваші одяг та нове взуття не прийшли в непридатність протягом зимових місяців?
Є деякі елементарні правила.Одне з них – натуральні матеріали виробів. Синтетика – синтетикою, але вона актуальна у теплих європейських країнах, але не при наших суворих зимах та посипаних сіллю шляхах.

Тому однозначно: якщо хочете, щоб ваші ноги перебували й надійному захисті, носіть шкіряне взуття. А верхній одяг – з хутра.
Доглядати за взуттям непросто, адже воно приймає на себе найтяжчий погодний удар. Тож неодмінно, коли прийдете з вулиці, протріть взуття сухою ганчіркою, щоб бруд не висихав на взуттєвій шкірі. Водою змивати не варто, тому що шкіра вологи не любить.
До речі, волога, а після неї тепло – це найгірший варіант для шкіри (уникайте сушіння на батареях!). Справа в тому, що що шкіра - мікропористий матеріал. У процесі вироблення її вимочують у спеціальному розчині з деревним пилом. Як правило, використовується дуб (звідси і термін «дублення шкіри»). Найдрібніші частинки деревні потрапляють в пори шкіри, і вона набуває потрібної форми і на якийсь час водовідштовхувальних властивостей. Яущов взуття сильно промокло, то мікроскопічні деревні пробки в його порах взуття розбухають -- шкіра втрачає форму. Якщо взуття швидко висушити в теплі, то набряклі пробки, немов клини, почнуть руйнувати поверхню шкіри -- утворюються мікротріщини, які з кожним разом стають більшими.

Якщо після того, як взуття висохлo, ви помітили на ньому сольові розводи, не користуйтеся гарячою водою, а тим більше окропом! Біблі розводи начебто дієвий. Але на їх місці залишаються схожі на шрами контури. Якщо під рукою немає спецзасобів, скористайтеся сіллю з молоком, які знищать сліди.

Взимку взагалі можна носити не всяку взуття. Наприклад, екзотичні шкіри для нашої зими не пристосовані. Це не дивно: ні пітон, ні страус, ні крокодил в Росії не водяться, а умови російської зими їм навіть і не снилися, тому необхідно враховувати регіон при експлуатації взуття. Будь-яка фактурна шкіра - пітон, змія або риба - безумовно, у догляді складніше гладкої шкіри. Це матеріал для дорогого вечірньої або ошатною взуття, яке взимку можна носити лише зрідка. Шанувальникам взуття та одягу зі світлої шкіри потрібно враховувати, що у неї менше стійка поверхню, ніж у темній, і розраховувати на довгий термін її служби не варто.

Перш ніж починати носити взуття, підошву потрібно забезпечити профілактичної наклейкою, що не ковзає. Кожен сезон «профілактику» потрібно змінювати.

Засоби особливого призначення

Сьогодні кошти для захисту від вологи і солі або відновлення кольору і фактури можна знайти для будь-якої, навіть самої незвичайної, пари взуття.

Засоби бувають декількох типів і призначень. Креми, спреї і тюбики з губкою володіють, як правило, тільки водовідштовхувальними і барвниками властивостями. Але існують і спеціальні засоби - мило, олія, поліролі, просочення, очисники від слідів снігу і солі, дезодоранти і т. д. Для замші, гладкою, фактурної та лакованої шкіри, текстилю і навіть екзотичних пітонів і крокодилів, риб і страусів є своя лінійка коштів.

До деяким засобам краще вдаватися зрідка. Наприклад, якщо без вологою процедури бруд з взуття із гладкої шкіри зняти не вдається, можна скористатися спеціальним милом або очисником від солі і сніжного нальоту. Відновник кольору, розчинник плям чи засіб проти тріщин потрібно застосовувати тільки за потребою і не частіше двох-трьох разів на місяць.

По-перше, крем або інший засіб потрібно підбирати строго за кольором взуття. Якщо потрібного колера знайти не вдалося, краще всього скористатися безбарвним засобом. По-друге, для догляду потрібно відразу декілька засобів. Наприклад, які доглядають крем, спрей, що захищає від вологи та надає блиск, плюс кошти для доведення - щіточки для чищення і полірування. Замша, нубук і екзотичні шкіри вимагають спеціальних засобів. По-третє, взимку необхідно олія для шкіряної підошви, щоб вона не 'ворсу' від води. Щіточок будинку повинно бути декілька: одна - для чорного крему, інша - для безбарвного, інші - для кожного наявного відтінку крему.

Економити на цих коштах не варто, тим більше що ціни на них не надто високі. У цих цінових рамках можна знайти продукцію майже всіх провідних виробників засобів по догляду за шкірою - Kiwi, Collonil, Cherri, Erdal, Silver та інші. Крім того, майже кожна взуттєва марка (наприклад, Salamander, TJ Collection, JM Weston) пропонує цілу лінійку доглядають коштів для свого взуття. Їхні ціни майже не відрізняються від цін спеціалізуються на випуску цієї продукції виробників. Інструменти для нанесення коштів - щітки, рукавиці, губки, ластики. Правда, зустрічаються рідкісні екземпляри, виготовлені з дорогих порід дерева з використанням натурального ворсу. Ціна може бути навіть від $ 50-80.

Завершальний етап - полірування взуття. В ідеалі для цієї процедури потрібно щітка, зроблена з кінського волоса, або полірувальна рукавиця з натуральної овчини. Ступінь полірування - справа індивідуальна. У європейських країнах взуття прийнято начіщать до лакового блиску, в Росії - до матового. Приміром торгова марка JM Weston вводить послугу з професійної поліровці взуття за технологією, прийнятою на Єлисейських полях. Дана технологія передбачає використання крему навпіл з водою. У бутіку буде запропоновано три види полірування: матова - з нанесенням крему і підфарбовування, лакова і відновлюють. Тієї категорії покупців, які готові мало не фанатично виконувати всі процедури по догляду за взуттям, виробники пропонують так звані дорожні набори, в які входять дві щітки - з ворсом чорного (для чорного крему) і білого кольору (для безбарвного крему), щітка і бархотка для полірування, ріжок. Як правило, в них передбачено місце і для крему.

Продавці стверджують, що багато засобів по догляду за взуттям пыдходять і… для верхнього одягу. Звичайно, шкіряну куртку начищать гуталіном не варто. Але за замшевими черевиками і курткою в колір можна доглядати одними і тими ж ластики, латексними щітками, очисниками і спреями, що відновлюють колір.

Існують очисники від бруду, солі і сніжного нальоту і фарби-аерозолі для хутра. Однак краще придбати спеціальний гребінець для шубки, призначений для короткого або довгого ворсу подарункові екземпляри досягає $ 60. Дідівські методи Натуральний догляд У часи, коли крему для взуття не існувало, теж були методи захисту взуття та одягу. Часто за шкірою або хутром доглядали за допомогою харчових продуктів.

Для того щоб зберегти білий колір взуття, використовували, наприклад, суміш з молока і збитого яєчного білка. Коричневу шкіру чистили, а заразом і підфарбовували меленої кави. Плями з кольоровою взуття у рубриці 'Господині на замітку' радили відчищати половинкою цибулини. Скибочка лимона потрібен був для досягнення блиску - їм протирали взуття перед поліруванням. Підошву взуття і шви на шкіряному одязі змащували льняним або касторовою олією, щоб не пропускали вологу і не скрипіли. За замшею доглядали за допомогою черствого хліба або шорсткої поверхні сірникової коробки.

Один спосіб догляду за замшею з «дідівських технологій» і до цього дня не втратив актуальності: обробка замші над парою. Причому якщо раніше використовувався носик киплячого чайника, то сьогодні є більш просунуті методи. Наприклад, щоб під впливом пари ворсинки замші розпушились, можна використовувати праску з горизонтальним струменем пари.

* * *
Деякі дбайливі господині пристосовували для догляду за шкірою косметичні засоби. Наприклад, після гри в сніжки просохлої рукавички обробляли кремом для обличчя

* * *
Втім, раніше в хід йшло буквально все. Намоклі шкіряні черевики або шкіряну куртку, наприклад, натирали вазеліном, а затерплі плями видаляли столовим оцтом. Чорну картатий одяг і взуття відновлювали над закіптюженою свічкою або протираючи поверхню копіювальним папером.

* * *
Щоб чоботи з довгими халявами зберігали форму, їх вішали на прищіпки.

* * *

А неприємний запах взуття усували з допомогою розчину марганцівки або перекису водню. Для одягу і взуття з текстильним верхом використовували мильну воду з додаванням нашатирного спирту (чайна ложка на склянку води) або бензин. Для розтяжки взуття в домашніх умовах в хід йшли зім'яті зволожені газети.

Хутряні вироби чистили так: плями бруду знежирюють горілкою і протирали гарячим картопляним пюре, яке потім, природно, видаляли.

Джерело: [url=http://good-buy.pp.ua/]




Теги:зимове взуття, зимовий одяг, догляд за одягом і взуттям


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Красивые наряды требуют качественного ухода и места хранения. Лучший вариант - заказать гардеробную и хранить все вещи там - https://super-mebli.kh.ua/garderobnye-na-zakaz.html biggrin
avatar