реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Зимові вітаміни на твоєму столі

За вікном - мороз, а у тебе на десерт - гарячий чай з джемом. Щоб зігріти душу і підбадьорити тіло, незайвим буде знати, що поставити на стіл для користі здоров'я. У правильно підібраних і приготованих домашніх сушіннях-варіннях надійно зберігається те, що жодна пілюля не заповнить.

Пригадаємо шкільну програму: що ж таке вітаміни? Це каталізатори (прискорювачі) обмінних процесів в організмі. І допомагають їм в цій нелегкій праці макро- і мікроелементи. У лікарських і харчових рослинах їх використовують з тією ж метою. Але тільки флорі вітаміни дозволяють «законсервувати» енергію сонця. А тваринам - витягнути її з їжі і використовувати для своїх потреб. Без них людина, прокинувшись удосвіта, до сніданку розплющувала би ліве око, до обіду- праве, а перед заходом- моргнула б обома відразу і знову заснула.
Шипшина
Вона особливо цінується взимку, але заварювати її потрібно правильно. Якщо ягоди традиційно залити в термосі окропом, то до ранку отримаєш приємний, ароматний напій з насиченим смаком. Але з окисленим вітаміном С і біофлавоноїдами!
Щоб витягнути максимум користі, краще подрібни їх, залий 300-400 мл води, доведи до кипіння при закритій кришці і потримай на маленькому вогні півгодини. Потім потрібно настояти 10 хвилин, процідити і віджати. Пий напій свіжоприготованим- тільки тоді ти отримаєш і антиоксиданти, і мікроелементи. Будь-яким способом заварену шипшину необхідно фільтрувати через декілька шарів марлі. Чому? Найдрібніші його волоски, потрапляючи в слизисту оболонку порожнини рота, горла, стравоходу, шлунку, можуть викликати злоякісні пухлини.
Зародки пшениці
Вони потрібні, коли в холодну пору бажаєш вітамінів ще більше. Просто додай зародки пшениці в їжу. В них присутні такі необхідні тобі жиророзчинні вітаміни А і Е. Залишається «добрати» лише один- знаменитий С. Його джерело- квашена капуста, із доданим у неї лимонним соком, прикрашена ягодами журавлини. А також домашні заготовки.
Вишня
Її для профілактики застуди потрібно діставати першою. Вишневе варення допоможе втихомирити дисбактеріоз, що розгулявся на калорійному зимовому харчуванні, «зарядити» печінку, «прочистити» нирки, активізувати кровотворення. Загалом, підвищити імунітет.
Зелений чай
Використовувати варення можна по-різному. Але краще - із зеленим чаєм. Він допоможе не тільки почистити твій організм, наситивши його антиоксидантами, але і просто зігріє душу під час зимових холодів. Але у такого заварювання теж є свої секрети. Очищену воду закип'яти «до пари», щоб видалити всі розчинені в ній гази і, головне, найсильніший окислювач- кисень. Цією водою сполосни чайник, накрий кришкою і забудь про нього на декілька хвилин. Після цього воду злий, помісти в ємкість потрібну кількість листя зеленого чаю, залий вже окропом, щоб трохи вистигнув, щільно накрий і залиши хвилин на 10 настоятися.
Так готують ті, у кого цифри артеріального тиску знаходяться між 110/70 і 120/80 і є бажання підсилити імунітет, укріпити судини, зменшити запальний процес.
Лимонний сік
Якщо показник тиску частіше низький, тоді разом з цукром влий в зелений чай трохи лимонного соку. У напої краще розчиниться кофеїн- і судини прийдуть в тонус. Для посилення ефекту його можна заварювати разом з корицею.
Яблука
Якщо їх запекти, то м'яка клітковина не тільки підтримає корисну мікрофлору кишківника, але і збере продукти її життєдіяльності. І дасть можливість печінки полегшено «зітхнути». А «видихнути» токсини з кишківника допоможуть сливи, абрикоси на десерт після легкої вечері. Замучив кашель? Врятує простий відхаркувальний засіб. Візьми 1-1,5 кг очищених порізаних яблук, залий їх 2-2,5 л води, при накритій кришці доведи до кипіння і утримуй їх до тих пір, поки вони не розваряться повністю. Приймай це «пюре» теплим або гарячим протягом дня.
Пшеничні висівки
Вони прекрасні помічники яблук. Взимку кількість овочів і фруктів в раціоні зменшується, а з ними, природно, і об'єм рослинної клітковини. І сапрофітні бактерії, що живуть на ній, стають бездомними. Додаючи пшеничні висівки в їжу, ти не тільки підгодовуєш своїх захисників від патогенних бактерій, але і отримуєш незмінний продукт їх «роботи»- майже всю лінійку вітамінів групи В.
Горобина червона
З її допомогою можна урізноманітнити овочеву консервацію. Цим ти збільшиш кількість вітамінів в ній. У горобини є дві корисні властивості. По-перше, це визнане джерело вітамінів. По-друге, вона містить парасорбіновую кислоту - відомий натуральний консервант.
До того ж виставити на стіл блюдо, нетрадиційно прикрашене червоною горобиною,- ще і естетичне задоволення.
Журавлина
Морс з журавлини- це антибіотик рослинного походження. Візьми 1 стакан ягід журавлини, відіжми сік і постав його в холодильник. До макухи, що залишилася, додай 300- 400 мл води, 1-2 ст. ложки цукру, доведи до кипіння і потримай 30-40 хвилин. Охолодивши, змішай з соком з холодильника і приймай 1 раз на день з 200 г нежирного сиру.
Органічні кислоти журавлини виділяються з організму двома основними шляхами- через печінку і нирки. По дорозі вони не тільки пригнічують активність патогенних мікроорганізмів, але і сприяють очищенню крові.
Горіхи
Поліпшити роботу серця, забезпечити організм вітаміном Е можна, з'ївши 1 раз на день відразу 5-6 волоських горіхів. Але в них є особливість. Якщо ядра змішати з попередньою їжею, оптимального засвоєння не вийде. Або неперетравленими вони потраплять в кишківник і там гнитимуть, або перша партія стоятиме в шлунку. Ось тільки власникам виразки шлунку або дванадцятипалої кишки потрібно поберегтися. Їм краще приймати обліпиху після їжі.
Харчова сода
Якщо цифри твого артеріального тиску частіше стрибаують вгору, додай до чаю харчової соди на кінчику ножа. Вона не дасть кофеїну розчинитися в напої, а біофлавоноїди відрегулюють тонус судин. Коли ж ефект потрібно підсилити, можна заварювати чай разом з імбиром. Пий його гарячим, свіжоприготованим. Тоді від нього буде користь.
Дотримуйся принципу: не чай повинен бігати за людиною, а людина йти до чаю. Ту ж порцію зеленого краще заварювати повторно, оскільки з першого разу він віддає далеко не всі свої цінності. Але якщо не влаштовує колір і аромат, можна додати трохи свіжого листа.

Звідки брати їх взимку?Краще джерело- твоя власна печінка. Якщо ти правильно харчувався літом і восени- все гаразд, вона повна вітамінів і мікроелементів. Це якраз забезпечує різноманітний раціон. Прийом 20-40 різних продуктів в день гарантує організму захист від браку вітамінів і мікроелементів.
Куди вони йдуть?

Першими їх поглинають представники мікробіоценозу кишечника- тобто глисти і паразити. Вони займають в ньому «найвигідніші» місця. Людині ж часто дістаються «недоїдки» з їх столу. Не проводив профілактику після літній-осіннього сезону? Зараз саме час.

Консультант: Борис Скачко, лікар-фітотерапевт. (З повідомленням Час і події American Ukrainian weekly full-color newspaper)




Теги:зелений чай, вітаміни взимку, печінка, лимони, вишневе варення, харчова сода, високий тиск


Читайте також



Коментарі (0)
avatar