реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

Житло — в кредит. Як краще?

Багато сімей мріють придбати житло, але не завжди на таку покупку є достатньо коштів. Тому деякі громадяни звертаються до фінансових установ за іпотечним кредитом. Для них держава передбачила відшкодування частини процентів за іпотечним кредитом. Хто ж має право та яким умовам повинен відповідати кредитний договір на купівлю житла, щоб платник податку мав право на податковий кредит за процентами, сплаченими за таким кредитним договором? Роз’яснення надають фахівці ДПА в Чернігівській області.

Іпотечний житловий кредит – це фінансовий кредит, що надається фізичній особі строком не менше п'яти повних календарних років для фінансування витрат, пов'язаних з будівництвом чи придбанням квартири (кімнати) або житлового будинку (його частини) (з урахуванням землі, що знаходиться під таким житловим будинком, чи присадибної ділянки), які надаються у власність позичальника з прийняттям кредитором такого житла (землі, що знаходиться під ним, чи присадибної ділянки) у заставу.

Скористатися податковим кредитом на сплачені за іпотечним кредитом проценти мають право платники податку, в яких договори на отримання кредиту на придбання (будівництво) житла відповідають одночасно таким умовам:

у назві чи тексті кредитного договору має бути зазначено, що його видано на придбання (будівництво) житла;

до кредитного договору обов'язково має бути укладено договір іпотеки (застави) нерухомого майна, що придбавається чи будується;

договір іпотеки (застави) обов'язково повинен бути нотаріально посвідченим;

кредит має бути отриманий від банку чи іншої фінансової установи;

договір про іпотечний кредит має бути укладений на термін не менше п'яти років;

договір про іпотечний кредит та договір іпотеки (застави) мають бути укладеними після 1 січня 2004 р. (після набрання чинності законами № 898-IV та № 889-IV).

Чи має право платник податку скористатися податковим кредитом за іпотечним житловим кредитуванням за минулий рік, якщо прописка була здійснена у поточному році?

Платник податку має право включити до складу податкового кредиту частину суми процентів, починаючи з року, в якому він фактично визначив, що придбане нерухоме майно за рахунок іпотечного житлового кредиту є основним місцем проживання.




Теги:кредит на житло, іпотечний кредит, платник податку


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
також рекомендую прочитати цю статтю https://www.volynnews.com/ua/news/all/chotyry-rechi-na-iaki-tochno-ne-treba-braty-kredyt/ , де описано на що краще не брати кредит
avatar