реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Відповіді про податки і навчання

«Гаряча лінія» - відповідаємо учасникам сеансу телефонного зв’язку
Запитання: Дитина навчається у вищому навчальному закладі та паралельно працює і одержує зарплату. Чи має батько чи мати право на податковий кредит за навчання дитини ?

Відповідь: Згідно з п.1.16 ст.1 Закону України від 22.05.03р. №889-ІV «Про податок з доходів фізичних осіб» (зі змінами та доповненнями) податковий кредит – це сума (вартість) витрат, понесених платником податку. Оскільки студент працює і одержує зарплату, то він є платником податку з доходів фізичних осіб. Виходячи з норм Закону, такий працюючий студент має право сам подати декларацію з метою одержання податкового кредиту на начання у межах одержаної ним протягом звітного податкового року (2009) зарплати. У такому випадку батьки студента, який працює і одержує зарплату, не мають права на нарахування податкового кредиту за навчання такої дитини – студента.

Запитання: Чи мають право скористатися правом на податковий кредит на навчання дитини (іншого члена сім’ї першого ступеня споріднення) одночасно обидва батьки?

Відповідь: Частиною «а» пп.5.3.3 п.5.3 ст.5 Закону України від 22.05.03р. №889-ІV «Про податок з доходів фізичних осіб» (зі змінами та доповненнями) визначено, що при навчанні платника податку або члена його сім’ї першого ступеня споріднення витрати, понесені у зв’язку із оплатою навчання, можуть бути включені до податкового кредиту одного з таких членів за їх вибором. Зазначений вибір вважається здійсненим, якщо платник податку подає податкову декларацію, у якій визначається сума таких витрат. Платники податку, які звернулися за одержанням податкового кредиту на навчання свої дітей (членів сім’ї першого ступеня споріднення), зазначають (підтверджують) у деклараціях, що другий з батьків не користується правом на податковий кредит на таке навчання.

Запитання: Платник податку подає до податкової документи на податковий кредит, чи може він суму коштів, сплачених на користь закладів освіти, підтверджувати відповідною довідкою вищим навчальним закладом, а не квитанціями?

Відповідь: Відповідно до пп.5.2.1 п. 5.2 ст.5 Закону України від 22.05.03р. №889-ІV «Про податок з доходів фізичних осіб» (зі змінами та доповненнями) до складу податкового кредиту включаються фактично понесені витрати, підтверджені платником податку документально, а саме: фіскальним або товарним чеком, касовим ордером, товарною накладною, іншими розрахунковими документами або договором, які ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) та визначають суму таких витрат, тобто платіжними документами.

Довідка вищого навчального закладу про те, що на його рахунок надійшли кошти за навчання певного студента, не є платіжним документом, право на нарахування податкового кредиту слід підтверджувати виключно зазначеними Законом платіжними документами.

Запитання: Чи може отримати податковий іпотечний кредит фізична особа, яка не зареєстрована (не прописана) за місцем предмета іпотеки?

Відповідь: Відповідно до пп.5.2.1 п. 5.2 ст.5 Закону України від 22.05.03р. №889-ІV «Про податок з доходів фізичних осіб» (зі змінами та доповненнями) право платника на податковий кредит виникає у разі, якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи придбавається житловий будинок (квартира, кімната), визначений таким платником податку як основне місце його проживання.

На запитання відповідала головний держподатінспектор відділу масово - роз’яснювальної роботи та звернень громадян Вікторія БОРИСЕНКО.




Теги:навчання, консультації, Податки, іпотечний кредит


Читайте також



Коментарі (0)
avatar