реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Жінки, ви проґавили вчорашній день!

29 лютого 1288р. — в Парламенті Шотландії був прийнятий незвичайний закон, згідно з яким чоловік, який відмовився 29 лютого одружитися з жінкою, яка зробила йому пропозицію про заміжжя, був зобов'язаний заплатити штраф.

Передумовою виникнення і прийняття такого закону, як свідчить історія, стала «нестача» чоловіків в країні. Оскільки чоловіки–лицарі буквально тисячами гинули у війнах, на лицарських турнірах і поєдинках. Тому лорди шотландського парламенту, стурбовані зростанням числа старих дів в знатних і стародавніх родинах, затвердили цей закон і оголосили, що відтепер і навіки в цей день – 29 лютого (який, як відомо, буває лише раз на чотири роки) – кожна жінка в державі має можливість сама зробити пропозицію чоловікові про заміжжя. А якщо той відмовляється від шлюбу, то зобов'язаний заплатити її родині досить значний на ті часи штраф – 1 фунт.

Від штрафу могли й звільнити, але тільки в тому випадку, якщо чоловік доводив, що вже заручений з іншою жінкою і міг представити свою обраницю представникам закону і «претендентці» на його руку.

Досить швидко ця традиція, затверджена законом, поширилася як по всій Шотландії, а потім і Великобританії, так і по сусідніх країнах. І ось один раз в чотири роки представниці прекрасної статі мали законне право, відкинувши всі умовності і правила етикету, запропонувати своїм обранцям руку і серце (навіть якщо ті цього і не хотіли).

Правда, яку кількість шлюбів було укладено за результатами таких "29 лютого" після введення цього закону в країні в історичних документах, на жаль, не збереглося. До речі, не збереглися в юридичних анналах і цифри по розгляди відмови чоловіків від шлюбу ...

А ще в Шотландії існує легенда про Святу Брігітту (яка, як відомо, є однією з трьох найбільш шанованих святих у Сполученому Королівстві) – одного разу вона прийшла до Святого Патріка і поскаржилася на важку долю жінок, що страждали від нерозділеного кохання. Святу обурювало, що жінкам заборонялося виявляти активність у відносинах, що вони зобов'язані чекати від чоловіків пропозиції руки і серця, і тому часом залишаються на все життя в «старих дівах». Святий Патрік підтримав Бригіту в її турботі про жінок і дозволив останнім «проявляти таку активність», але лише 29 лютого ...

Євген ЛУПАКОВ

Від редакції "Сіверщини".
Був такий звичай, але не 29 лютого, і в українців, коли майбутня невістка заскакувала на піч свого обранця і вже ніхто не міг її з хати вигнати. Про це є в Коцюбинського чудове оповідання "Пе- коптьор" (про молдаван)



Теги:КОЦЮБИНСЬКИЙ, Євген Лупаков, народні звичаї, Шотландія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar