реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

"Же през шаблю маєм право!" - Мазепа

"За 170 кілометрів від нас починається Російська імперія, проти якої боровся гетьман Іван Мазепа, - так почав свій виступ біля пам'ятника гетьману у Чернігові, на Валу знаний дослідник його доби, редактор просвітянського журналу "Сіверянський літопис" Сергій Павленко. - так як Петро Перший видав указ про приєднання України до Бєлгородського приказу, так Путін приєднав Крим".

Чернігівці вчора відзначили 375- річчя з дня народження гетьмана Мазепи, який давно став символом боротьби українців проти російського окупанта. Вів мітинг вчений секретар Національного архітектурно- історичного заповідника "Чернігів стародавній" Сергій Черняков.

Про гетьмана - мецената говорила головний хранитель фондів НАІЗ "Чернігів стародавній" Ольга Травкіна. У фондах заповідника зберігається унікальна річ - закладна дошка гетьмана, адже він був фундатором Чернігівського колегіуму. Коли гетьман програв - дошку вийняли і побили, як живу людину, за наказом московських окупантів. А у Борисоглібському соборі досі стоять срібні царські врата з гербом опального гетьмана. Тільки завдяки тупості комуністів, які не знали герба гетьмана, вдалося їх зберегти.

"Ми всі - мазепинці!" - наголошували голова обласної організації Народного Руху Володимир Ступак, поети Надія Галковська та Станіслав Журавель, голова обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка Василь Чепурний.

Актуально прозучала "Ода вольности" пера гетьмана Мазепи - і про генералів, що "оспали", і про тих, хто на Москву "юж голдуєт"...



Теги:Мазепа, Україна - Росія, Чернігів, Вал


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Звісно, як це робить шановний Сергій Павленко, порівняння Путіна і Петра Романова є перебільшенням.
Водночас від правий в тому, що ситуація за більш ніж 300 років у ставленні обох самодержців до прав і свобод українців не змінилася.
avatar
2
Російська Імперія від Чернігова не 170 км, а 90 км (дорогами). Дуже часто добиває необізнаність і тупість журналістів (і редакторів) в елементарних (навіть для школярів) питаннях, не кажучи вже про специфічні.
avatar