реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

"Тінь Мазепи"

Я розумію, що в багатьох існує стійка відраза до російської книжки. Однак дослідження Сергія Бєлякова "Тень Мазепы: украинсткая нация в эпоху Гоголя" -- багате на фактаж: 581 позиція в списку літератури, 2000 посилань. Це книжка про вибір національної ідентичності українцями у пер. пол. 19 ст., про переживання української історії у фольклорі. Цікаво й те, як Бєляков пояснює появу тези про єдність росіян, українців і білорусів.

За дослідником, ця єдність є декларативною, нагадує пансербізм, панхорватизм і югославізм і випливає зі спокусливої віри у те, чого насправді не існує. "Тінь Мазепи" -- це метафора для позначення українського сепаратизму, що його Бєляков сприймає як об'єктивну реальність. Оскільки українська нація існує, то існує й український сепаратизм, але російська свідомість вперто не визнає цього факту -- таким є генеральний висновок Бєлякова.

Хоча й ідеться про добу Шевченка і Гоголя, більше уваги присвячено останньому, можливо, тому, що вибір Гоголя був в українському контексті 19 ст. загальноприйнятим серед освічених українців. Однак вибір Шевченка став доленосним і змінив сам хід української історії. Книжка написана талановито і дотепно. Звичайно, її можна не помічати. Це теж ознака нашої самосвідомості. Однак помічати варто. Реальність -- це не тільки те, що ми помічаємо, а й те, чого помічати не бажаємо або не можемо помітити в силу багатьох причин.

Роксана ХАРЧУК



Теги:Роксана Харчук, Україна - Росія, Микола Гоголь, Тарас Шевченко, Мазепа


Читайте також



Коментарі (0)
avatar